Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους:
- Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
- Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
- Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του. Προσωρινά κρατούμενοι, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε συνολικά 24 ώρες, κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ύστερα από μία διαδικασία που μετρά περισσότερες από 24 ώρες, ξεκινώντας από το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώνοντας πριν λίγα λεπτά, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, στέλνοντας και τους δύο κατηγορούμενους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη φυλακή.
Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη σύμβαση για αναβάθμιση του προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Αρνήθηκε τα του κατηγορητηρίου, ότι η υπογραφή της σύμβασης αυτής προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, η οποία αποτιμάται σε 400 εκ.ευρώ και υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον.
Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, και επέμεινε στην αρχική του θέση ότι δεν υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών.
«Κατά την 15 ετή ενδελεχή έρευνα των οικονομικών μου, φέρεται, να ανέφερε στην ανακρίτρια, δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία ότι διέπραξα ποινικό αδίκημα, οι λογαριασμοί μου είναι πεντακάθαροι».
Κατά το κατηγορητήριο ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικές τράπεζες, ποσό που αποδίδεται σε παράνομες πληρωμές που συνδέονται με τη σύμβαση των φρεγατών.
Αρνητική υπήρξε στην απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζοντας – και αυτή- ότι τα χρήματα ήταν του συζύγου της από την εποχή που ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό.
Ομως οι εξηγήσεις των δύο δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα που αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, στις 11.30 την προσωρινή τους κράτηση.
«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός, δείχνοντας φανερά ότι θέλει να μιλήσει στους δημοσιογράφους, λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της αστυνομικής κλούβας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]