Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), εξέδωσε την από 26 Ιουλίου 2018 ΠΝΠ με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά.
Μεταξύ των άλλων τα μέτρα της ΠΝΠ προβλέπουν ότι τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Στη συνέχεια εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».
Οι δύο νέοι από το Μάτι -που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και «τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο, κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο» όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κότσηρα
Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.
Τέλος, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.
Καίει τον κρατικό μηχανισμό το πόρισμα για την τραγωδία από την πυρκαγιά στο Μάτι
Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού αποδίδει την τραγωδία στο Μάτι το πόρισμα που συνέταξε με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η Καθημερινή.
Σε αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς αποδίδεται η τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος και δημοσιεύει η έντυπη έκδοση της Καθημερινής.
Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει εν τη γενέσει της αν δεν είχαν κληθεί οι δύο υδροφόρες που περιπολούσαν στην περιοχή να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Κινέτα.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Διαπιστώνεται επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, γεγονός που τους στέρησε την έγκαιρη απομάκρυνση.
Στο μεταξύ προθεσμίες για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχουν λάβει από την εισαγγελία οι ύποπτοι οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου μέσω του συνηγόρου της ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τις 7 Νοεμβρίου.
«Είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα τη αξιολογήσουμε. Καμιά θέση δεν διατυπώνεται, αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας» ανέφερε ο συνήγορος του Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.
«Αισθανόμαστε ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Μπουρνούς, βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]