Η ανωμοτί κατάθεση του γιατρού, ο οποίος εμπλέκεται στην έκδοση αμφιλεγόμενων πιστοποιητικών, φαίνεται να ολοκληρώθηκε, με τον ύποπτο τέλεσης αξιόποινων πράξεων να δηλώνει ενώπιον των εισαγγελικών αρχών πως προχώρησε στην πλαστογραφία, αλλά δίχως να λάβει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο γιατρός ο οποίος αυτοβούλως προσήλθε προχθές το απόγευμα στο γραφείο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, που χειρίζεται την έρευνα για την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, αρνήθηκε εν μέρει τις καταγγελίες που του έχει αποδώσει ο διευθυντής κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Σπ. Ζακυνθινός. Συγκεκριμένα, φέρεται να αποδέχθηκε μόνο την πλαστογράφηση πιστοποιητικού αναπηρίας που συνέβαλε στην έξοδο του 39χρονου κατάδικου από τη φυλακή, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν υπήρξε δωροδοκία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως ο γιατρός εμφανίστηκε ενώπιον των Αρχών σε πρώιμο στάδιο. Με άλλα λόγια αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου -και πάλι με την ιδιότητα του υπόπτου- αφού πρώτα διαβιβαστούν στην εισαγγελική λειτουργό και άλλα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, τα οποία θα μελετήσει και θα την οδηγήσουν να αποκτήσει μία σφαιρικότερη εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τουλουπάκη, σύμφωνα με πηγές, διέταξε την έρευνα της οικίας του, με αποτέλεσμα μετά την κατάθεσή του το βράδυ της Δευτέρας ο γιατρός να επιστρέψει σπίτι του συνοδεία αστυνομικών της κρατικής ασφάλειας, οι οποίοι προχώρησαν στην κατάσχεση εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι στην κατοχή της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς φέρεται να βρίσκονται ακόμη δύο γνωματεύσεις που αφορούν και πάλι τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα για την υπόθεση Energa. Πρόκειται για ιατρικά έγγραφα που γνωστοποίησε κατά τη μαρτυρική του κατάθεση ο Σπ. Ζακυνθινός, ο οποίος επίσης προσήλθε αυτοβούλως στην Εισαγγελία την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, ο διευθυντής κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δεν έμεινε στην υποβολή εγγράφων, αλλά προσκόμισε και οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες, στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς η μεταγωγή και η εξέταση του κρατούμενου επιχειρηματία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά άμεσα ενημέρωση από τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» για τις πλαστές γνωματεύσεις που φαίνεται ότι έχουν πλαστογραφηθεί σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή των μελών του. Επίσης, ζητά από τον ΕΦΚΑ να του στείλει όλα τα στοιχεία προκειμένου να επιληφθεί άμεσα για το θέμα.
Επόμενες κινήσεις
Το επόμενο χρονικό διάστημα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στη συλλογή και μελέτη όλου του απαραίτητου υλικού για να μπορέσει στη συνέχεια να κλητεύσει πρόσωπα που γνωρίζουν τα πραγματικά περιστατικά τα οποία οδήγησαν στο βούλευμα αποφυλάκισης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους αναμένεται να είναι γιατροί που φέρονται να γνωρίζουν τι έχει συμβεί με τις γνωματεύσεις ή να ενεπλάκησαν στην έκδοσή τους με κάθε τρόπο. Πάντως, όταν πλέον οι εισαγγελικές αρχές θα έχουν μία συνολική εκτίμηση της υπόθεσης, η προκαταρκτική εξέταση ενδέχεται να στραφεί ακόμη και σε βάρος δικηγόρων, οι οποίοι συμμετείχαν στην αίτηση που κατέθεσε ο Αρ. Φλώρος στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, επιδιώκοντας την υφ’ όρον απόλυσή του, επικαλούμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που φέρουν την υπογραφή του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου.
Στο παρόν στάδιο, η Ελένη Τουλουπάκη έχει διατάξει την κατάσχεση του ιατρικού φακέλου του Αρ. Φλώρου από τα αρχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, αλλά και όλων των σχετικών εγγράφων -πιστοποιητικών και γνωματεύσεων- που βρίσκονται στα εμπλεκόμενα νοσοκομεία, κλινικές, καθώς και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, όπου νοσηλευόταν για μήνες ο 39χρονος.
Οπως έχει ήδη αναφέρει ο «Ε.Τ.», η βεντάλια των ερευνών είναι πιθανόν να ανοίξει και σε άλλα πρόσωπα, αφού τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας άνω των 67% να μην αφορά μόνο τον Αρ. Φλώρο. Αλλωστε, οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές, ιδίως μετά την καταγγελία πως ο Αρ. Φλώρος έλαβε γνωμάτευση, η οποία όμως φαίνεται να ανήκε σε άλλο ασθενή με το ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά με διαφορετική ηλικία και ΑΜΚΑ. «Η ύπαρξη κυκλώματος, το οποίο έναντι αμοιβής παρέχει ιατρικά έγγραφα για να επιτευχθεί η αποφυλάκιση κρατουμένων, είναι ένα υπαρκτό σενάριο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Τέλος, κατά την προκαταρκτική εξέταση, δεν αποκλείεται να ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τόσο του 39χρονου επιχειρηματία όσο και άλλων εμπλεκομένων, ανάμεσά τους και γιατροί. Με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να φανεί αν υπήρξε κάποια οικονομική δοσοληψία και κατ’ επέκταση αν τελέστηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας έτσι και το γιατρό ο οποίος έχει ήδη καταθέσει ως ύποπτος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]