Την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος μαζί με την εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη «τρέχουν» την προκαταρκτική έρευνα, πραγματοποίησαν εξάωρη αυτοψία, από την οποία μάλιστα φέρεται να έχουν εξάγει σημαντικά συμπεράσματα.
Η έρευνα της Εισαγγελίας έχει «ανοίξει» πλέον σε όλες τις κατευθύνσεις, καθώς ερευνώνται τόσο τα αίτια της φωτιάς και οι «εμπλοκές» που δημιούργησαν οι πολεοδομικές παραβάσεις όσο κυρίως οι ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις κρατικών, αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Αρκεί να σημειωθεί ότι από την αρχή της έρευνας έχουν εξετασθεί σημαντικοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων όλοι οι αρμόδιοι δήμαρχοι, παράγοντες της περιφέρειας, αρμόδιοι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, στους οποίους τίθενται ερωτήσεις όχι μόνο για τα πεπραγμένα της 23ης Ιουλίου αλλά και σχετικά με το αν είχαν ακολουθήσει τα όσα όφειλαν βάσει της θέσης τους σε προληπτικό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να λάβουν σημαντικά στοιχεία και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκόμενων δήμων.
Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επιδιώκεται προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα γύρω από τους χειρισμούς των αρμόδιων φορέων τις κρίσιμες ώρες εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, αλλά και τις επόμενες ώρες της διάσωσης. Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι ο λόγος που υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της με αποτέλεσμα να μην σταλούν οι απαιτούμενες δυνάμεις για την κατάσβεσή της, αλλά και γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι. Επίσης, απάντηση αναζητούν οι Αρχές και στο ερώτημα σχετικά με τη μη λήψη απόφασης μετακίνησης των πολιτών είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις, είτε με απλή βοήθεια από την Τροχαία σχετικά με το προς τα πού βρίσκεται η θάλασσα, για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί.
Σημαντικό βάρος της έρευνας έχει πέσει και στο κομμάτι των καταγγελιών πολιτών που βρέθηκαν τις κρίσιμες ώρες στη λεωφόρο Μαραθώνος και όπως δηλώνουν «η Τροχαία τους έστελνε μέσα από το Μάτι», αντί να τους ζητηθεί έστω να γυρίσουν προς τα πίσω. Μάλιστα, για το θέμα αυτό έχει εξετασθεί εκτενώς ο αρμόδιος διοικητής, ενώ αναμένονται και στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Δύο στοιχεία που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα αναμένονται μέσα στον Αύγουστο και αφορούν στην αυτοψία της Πυροσβεστικής, αλλά και στο πόρισμα του πυραγού πραγματογνώμονα που διόρισε η Εισαγγελία. Ο τελευταίος φέρεται να είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του πορίσματός του, το οποίο θα παραδώσει στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη.
Στο δεκαήμερο που εξελίσσεται η έρευνα της Εισαγγελίας, έχουν περάσει το κατώφλι της ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, αλλά και αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να επιμένουν πως στις 18.30 το απόγευμα της Δευτέρας ζητήθηκε η εκκένωση του Δήμου Ραφήνας, καθώς εκτιμήθηκε πως η ένταση της φωτιάς δεν θα επέτρεπε στη λεωφόρο Μαραθώνος να λειτουργήσει ως ζώνη πυροπροστασίας. Αντίστοιχα, έχουν εξετασθεί όλοι οι αρμόδιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι της περιφέρειας, ενώ αύριο αναμένεται και ο επικεφαλής ΜΥΑ Δημήτρης Μπαλτάκος. Ο γιος του πρώην γραμματέα της Ν.Δ., Τάκη Μπαλτάκου, είχε αναφέρει ότι εντόπισαν νεκρούς στο Μάτι αρκετά νωρίς και στη συνέχεια ενημέρωσε τους ανωτέρους του ως όφειλε. Βέβαια, στη συνέχεια ανασκεύασε λέγοντας ότι «μόνο όταν το πιστοποίησαν οι ειδικοί γνωρίζαμε ότι υπήρχαν νεκροί».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]