Ηδη έχει αποφασιστεί η έκδοσή του και στις ΗΠΑ αλλά η Μόσχα, που επίσης έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης, θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί. Εν τω μεταξύ, σήμερα 23 Ιουλίου, εκδικάζεται στην Θεσσαλονίκη το αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη για την έκδοση του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία.
Εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία, καθώς περίπου 100 Γάλλοι πολίτες φέρονται ως θύματα της δράσης του.
Οι γαλλικές Αρχές του καταλογίζουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins. Τον τελικό λόγο για την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, θα έχει ο Αρειος Πάγος.
Αποκλειστικό: Αγωγή-μαμούθ 1,4 δισ. ευρώ κατά του Mr Bitcoin
Eνα χρόνο μετά την κινηματογραφική σύλληψη του Mr Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ στη Χαλκιδική, για ξέπλυμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η υπόθεση έκδοσης του «μάγου» των bitcoins κλονίζει ακόμα περισσότερο τις ελληνορωσικές σχέσεις που δοκιμάζονται από τις παρεμβάσεις στο Σκοπιανό.
Την ίδια ώρα όμως έχουν βγει τα «μαχαίρια» στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς Ρώσος επιχειρηματίας, που φέρεται να είχε συνεργαστεί με την πλατφόρμα BTC-e, υποστηρίζει ότι ο Βίνικ τον χρησιμοποίησε και έχει καταθέσει αγωγή στα κυπριακά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημίωση-μαμούθ.
Συγκεκριμένα, ο Sergey Mayzus ζητεί για επιμέρους αδικήματα ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 200 εκατ. ευρώ και το άθροισμά τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Η αγωγή -την οποία φέρνει σήμερα στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής- στρέφεται κατά του Αλεξάντερ Βίνικ και 16 εταιριών που έχουν έδρα από τις Σεϋχέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Κύπρο και το Χονγκ Κονγκ. Ως εναγόμενοι αναφέρονται ο Sergey Mayzus από τη Λεμεσό και τρεις εταιρίες, η Οkray Cy Limited με έδρα τη Λεμεσό, η Οcray INC με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και η Mayzus Financial Services με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αδικήματα που αναφέρονται είναι διάπραξη απάτης, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των εναγόντων, παραπλάνησή τους με ψευδείς πληροφορίες που γνώριζαν ότι θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, παράβαση σύμβασης και σχέσης εμπιστοσύνης, αποκάλυψη πληροφοριών και δόλια απόκρυψη πληροφοριών.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
«Δήθεν συνεργάτες»
Ο Ρώσος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι ο Mr Bitcoin και οι 16 εταιρίες χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες των δικών του εταιριών «προς υλοποίηση και/ή εκτέλεση δόλιων και/ή παράνομων και/ή ποινικά καταδικαστέων πράξεων και/ή δραστηριοτήτων ξεπλύματος παράνομου χρήματος και/ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και/ή ενεπλάκησαν σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και/ή παράνομες υπηρεσίες εξυπηρέτησης εγκληματιών και/ή προώθησης εγκλημάτων στο διεθνή Κυβερνοχώρο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας συναλλάγματος των εναγόμενων γνωστής ως BTC-e και/ή διατηρούσαν μη αδειοδοτημένη επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων χωρίς τη γνώση των εναγόντων και/ή χωρίς την άδεια και/ή έγκρισή τους, αδικήματα τα οποία διέπρατταν εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες των εναγόντων τις οποίες απέκτησαν στην ανωτέρω βάση εξαπάτησης…».
Σύμφωνα με τον Sergey Mayzus, o Βίνικ και οι διασυνδεόμενες εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν με δόλο τις υπηρεσίες του και έτσι ο ίδιος εμφανίστηκε στο διεθνή Τύπο ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο «με αποτέλεσμα όπως διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης να έχει αδίκως και/ή κακώς και/ή λανθασμένα εμπλακεί και/ή συνδεθεί και/ή διασυρθεί το όνομα των εναγόντων ως δήθεν συνεργάτες και/ή συνεργοί των εναγομένων και/ή της πλατφόρμας BTC-e…», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει στην αγωγή του που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο Παφίτη, έχει διασυρθεί και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς έχει ασχοληθεί με τα κοινά στη χώρα του και είχε διατελέσει δήμαρχος. Στο έγγραφο κάνει λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη, στην υπόληψη και την αξιοπρέπειά του, καθώς και τις δραστηριότητες που διατηρούσε στην Κύπρο, στη Ρωσία και διεθνώς, όπως επίσης για βαρύτατο διασυρμό και εξευτελισμό.
Ενα μέρος της αποζημίωσης το ζητεί «για διεθνή περιφρόνηση και χλεύη και αρνητική κριτική που έχει υποστεί στο φιλικό και τον κοινωνικό και τον επαγγελματικό του περίγυρο ως πολιτικός και αξιότιμο πρόσωπο, ως πρώην δήμαρχος σε πόλη της Ρωσίας ένεκα των παράνομων και δόλιων και απατηλών πράξεων των εναγομένων…». Παράλληλα αναφέρει απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του εξαιτίας του Βίνικ και της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση.
Δυσφορία από τη Μόσχα για την υπόθεση έκδοσης του Βίνικ
Λάδι στη φωτιά της κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ρίχνει την ίδια ώρα η υπόθεση έκδοσης του Βίνικ στη Γαλλία που αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Ηδη έχει αποφασιστεί η έκδοσή του και στις ΗΠΑ αλλά η Μόσχα, που επίσης έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης, θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί. Στον απόηχο των τριγμών που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για παρεμβάσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «πιέσεις από το εξωτερικό» που επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις.
Επίσης σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για έκδοση του Βίνικ και ότι η ρωσική πλευρά «δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες». Εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία, καθώς περίπου 100 Γάλλοι πολίτες φέρονται ως θύματα της δράσης του. Οι γαλλικές Αρχές τού καταλογίζουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins. Τον τελικό λόγο για την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, πάντως, θα έχει ο Αρειος Πάγος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]