Κατά 80% αυξήθηκαν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα το δεκαπενθήμερο που ακολούθησε το πραξικόπημα στη γείτονα.
Αν και ιδιαίτερα μεγάλη σε ποσοστά η αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς δεν κρίνεται ανησυχητική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πριν από το πραξικόπημα έφταναν εβδομαδιαία περί τα εκατό άτομα, τώρα ο αριθμός τους πλησιάζει τα 600.
Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός διαμορφώνει ένα «Plan B», το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αύξηση της χωρητικότητας των υπαρχουσών δομών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, καθώς και δημιουργίας νέων χώρων.
Παρότι, προ ημερών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διέψευσε ότι ζήτησε την εκπόνηση ενός «Plan B» από την Ε.Ε., στην περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει την υπογραφή της, και έκανε λόγο για λανθασμένη απόδοση των δηλώσεών του από τη γερμανική εφημερίδα Bild, η Αθήνα προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.
Εκτιμάται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας, αφού θα φανεί εάν Βρυξέλλες και Αγκυρα θα τα βρουν στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Κάτι που επίμονα ζητάει η Τουρκία, και το χρονοδιάγραμμα για να κλείσει ή όχι συμφωνία είναι περί τον Οκτώβριο.
Ο Αύγουστος, λοιπόν, και περισσότερο ο Σεπτέμβριος, θεωρούνται κρίσιμοι μήνες για να εκδηλωθεί ή όχι ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να ετοιμάζεται ακόμα και για τον «εγκλωβισμό» στη χώρα μας εκατό χιλιάδων μεταναστών – προσφύγων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για «Plan B».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2016, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εφέρετο να προειδοποιούσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα Plan B στην περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
Εως τώρα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα περί τους 50-55 χιλιάδες μετανάστες – πρόσφυγες.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα, άνω των πέντε χιλιάδων κατάφεραν να βρουν διόδους στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, και «απέδρασαν» οι περισσότεροι προς την Ευρώπη, ενώ μια μειοψηφία ενδεχομένως να επέστρεψε στην Τουρκία.
Ολα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να γίνουν δίχως την έντονη ενεργοποίηση των πολυεθνικών δουλεμπορικών κυκλωμάτων στην περιοχή μας.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν το πραξικόπημα στην Τουρκία και παρατηρήθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα η απόλυτη πλειοψηφία όσων έφτασαν στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο είναι από την Αφρική. Αντίθετα, ελάχιστοι είναι οι Σύροι.
Το γεγονός ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες προέρχονται από την Αφρική αποδίδεται ως επί το πλείστον στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος από τη Βόρεια Αφρική, και κυρίως από τη Λιβύη.
Εξαιτίας της επιχείρησης, «Σοφία», οι μετανάστες στρέφονται προς την Τουρκία, πληρώνοντας, βεβαίως, υπέρογκα ποσά στα δουλεμπορικά κυκλώματα, για να περάσουν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Μια άλλη εκτίμηση είναι ότι οι Αφρικανοί είναι ο «προπομπός», το μήνυμα που στέλνει η Αγκυρα προς την Ευρώπη, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσει το κυρίως «μεταναστευτικό τσουνάμι».
Καλοί γνώστες του Μεταναστευτικού σημειώνουν ότι και το 2015, αρχικώς αυτοί που έφταναν στα ελληνικά νησιά ήταν Αφρικανοί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των Σύρων.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι αυξημένες ροές, ναι μεν είναι ανησυχητικές, αλλά όχι τέτοιες που να θέσουν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.
Εκτός αυτού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να καταστρατηγήσει την υπογραφή της. Εξίσου βέβαιον είναι, όμως, ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του Μεταναστευτικού στο παζάρι για να αποσπάσει τα μεγαλύτερα κατά το δυνατόν ανταλλάγματα από την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται το επόμενο διάστημα σε κατάσταση επιφυλακής, έχοντας ήδη ένα «Plan B», προκειμένου, όπως λέγουν κρατικοί παράγοντες, να μην επαναληφθούν απαράδεκτες εικόνες σαν κι αυτές της «κατάληψης» του λιμένος Πειραιώς και του στοιβάγματος χιλιάδων μεταναστών υπό άθλιες συνθήκες.
ΟΙ ΡΟΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (Ιούλιος 2016)
1/7 49
4/7 149
5/7 39
6/7 116
7/7 20
8/7 7
11/7 138
12/7 36
13/7 57
14/7 108
15/7 Ημέρα πραξικοπήματος 75
18/7 262
19/7 87
20/7 23
21/7 68
25/7 448
26/7 117
27/7 96
28/7 67
29/7 195
31/7 63
● Ημερομηνία πραξικοπήματος στην Τουρκία: 15 Ιουλίου 2016 ● Καταγεγραμμένοι πρόσφυγες το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου: 794 ● Καταγεγραμμένοι πρόσφυγες το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου: 1.426
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου