Αν και οικολογικές οργανώσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ανθρώπινη παρέμβαση είναι αρκετά περιορισμένα, ωστόσο με πρωτοπόρο το Δήμο Λουτρακίου οι Αρχές προσπαθούν να βρουν προσωρινές λύσεις ώστε φέτος τουρίστες, κάτοικοι και καθημερινοί λουόμενοι να μπορέσουν να απολαύσουν τις παραλίες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει γίνει ακόμα αξιολόγηση και ανάλυση των αιτιών της έξαρσης του φαινομένου στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες δύο χρονιά μετά την εμφάνιση των μεδουσών παραμένουν άγνωστες. Το φαινόμενο της υπεραλίευσης φαίνεται πως προκρίνεται ως ο πιθανότερος λόγος, καθώς τα μεγάλα ψάρια τα οποία τρέφονταν και από μέδουσες έχουν εκλείψει από την περιοχή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με κάποιο ταξίδι μεγάλου κοπαδιού που εγκλώβισε αρχικά ένα μεγάλο αριθμό μεδουσών, οι οποίες αναπαράχθησαν μαζικά λόγω της έλλειψης των μεγάλων ψαριών και δελφινιών, εικάζεται ότι είχε οδηγήσει σε ομηρία τη Βόρεια Πελοπόννησο και το νότιο μέτωπο της Στερεάς Ελλάδας.
Εδώ και ένα μήνα οι παραλίες στο Λουτράκι φαίνονται καθαρές, γεγονός που έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στους κατοίκους. «Το φαινόμενο αυτό είναι δύο χρόνια στην περιοχή. Από πρόπερσι προσπαθήσαμε να κινήσουμε τις διαδικασίες. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ενταχθεί η περιοχή ως περιοχή Natura και να επιτραπεί για την προστασία της να τοποθετηθούν τα δίχτυα, για τα οποία χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση. Η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αγορά και τις τοποθετήσεις. Η περσινή χρονιά ήταν μία τεράστια πληγή για την περιοχή. Ελπίζουμε φέτος στην ανάκαμψη», λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης.
Λαμία: Απεγκλωβίστηκαν πεζοπόροι στο χιονισμένο Καλλίδρομο - Με ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ η επιχείρηση
Σε πρόσφατη σύσκεψη του υπουργείου Ναυτιλίας για το θέμα αυτό, ομάδα επιστημόνων τόνισε ότι «οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν τη μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου, και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες».
Αυτός είναι και ο λόγος που το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο σχετικός νόμος για την τοποθέτηση διχτυών έχει αλλάξει και πλέον δήμοι και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να τοποθετήσουν δίχτυα μέχρι και πέντε μήνες για να εμποδίσουν τις μέδουσες να βγουν παραλιακά και να προστατέψουν τους κολυμβητές. Η μόνη προϋπόθεση είναι «ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτύων να γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους».
Μετά από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]