Ο στρατιωτικός αφέθηκε χθες ελεύθερος σε ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας, καθώς αποτελεί πλέον τον νούμερο… 1 φυλασσόμενο στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό το φόβο απαγωγής ή εξόντωσής του, που θα έφερνε σε δυσάρεστη θέση τη χώρα. Παρόμοια σε ένταση μέτρα, αλλά σε άλλη κλίμακα επικινδυνότητας, έχουν ληφθεί για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.
Ο Τούρκος πιλότος από χθες το μεσημέρι… συγκατοικεί με μια «στρατιά» αστυνομικών, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, όταν θα συζητηθεί η προσφυγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής, που του είχε χορηγήσει άσυλο.
«Ελεγχόμενη» ελευθερία
Τις προηγούμενες ημέρες, λίγο πριν από την ενεργοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αφεθεί ελεύθερος έως τη συζήτηση της προσφυγής κατά του ασύλου που του δόθηκε, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε ανώτατο πολιτικό και αστυνομικό επίπεδο για τη λήψη ισχυρού «πλέγματος» ασφαλείας γύρω του, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:
- Αρχικά έγινε η επιλογή μιας «αποστειρωμένης» μονοκατοικίας σε περιαστικό προάστιο της Αττικής.
- Big Brother με… κάμερες, εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού, θα διασφαλίζει τη συνεχή εποπτεία του «ελεύθερου» Τούρκου στρατιωτικού.
- Ηλεκτρονικό «πέπλο» ελέγχου ύποπτων επικοινωνιών έχει στηθεί και από τις ειδικές διωκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίσει σύντομα τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες επίθεσης.
- Ο «στρατός» φρούρησης θα κυμανθεί μεταξύ 80-90 αστυνομικών το 24ωρο.
- «Αόρατοι» πράκτορες της ΕΥΠ θα έχουν ρόλο συλλογής πληροφοριών ύποπτων κινήσεων ατόμων.
- 10 «σκοπευτές» της ΕΚΑΜ θα είναι ακροβολισμένοι γύρω από την κατοικία.
- 12 αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα βρίσκονται εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου.
- 10 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θα επιτηρούν τον περίβολο του κτιρίου και θα περιπολούν γύρω από αυτόν.
- Δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με 8 αστυνομικούς.
- Δύο περιπολικά της Αμεσης Δράσης με 4 αστυνομικούς.
- Μία ομάδα ΟΠΚΕ με 8 αστυνομικούς.
- «Διασπασμένη» διμοιρία των ΜΑΤ με 25 αστυνομικούς θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία.
Χρονικό
Αρχικά για τον Τούρκο πιλότο, έναν από τους 8 στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, η πρωτοβάθμια επιτροπή είχε απορρίψει το αίτημα ασύλου, κάτι που έγινε αποδεκτό από τη δευτεροβάθμια.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προσφύγει σε βάρος της συγκεκριμένης απόφασης, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι του Τούρκου στρατιωτικού να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσουν ο πελάτης τους να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής, κάτι που ενέκρινε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.
Χθες επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή η απόφαση του ΣτΕ και ο Τούρκος στρατιωτικός αφέθηκε… ελεύθερος, και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία μεταφέρθηκε στον ειδικό χώρο προστασίας του. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει, τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι σήμερα, την έκδοσή τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επίσημες Αρχές της, και οι οκτώ είχαν λάβει ενεργό μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Πολύ πρόσφατα μάλιστα είχε κάνει λόγο για 80… απαγωγές «πραξικοπηματιών» οπαδών του Γκιουλέν από χώρες της Ευρώπης με αφορμή μία ακόμη από τα Σκόπια.
Τρεις είναι και οι φορές απόρριψης, εκ μέρους της τουρκικής Δικαιοσύνης, του αιτήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι. Βέβαια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για άλλη μια φορά θέμα «ανταλλαγής» των δύο στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]