Τα στοιχεία για τις εκροές σπουδαίων επιστημόνων στο εξωτερικό έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε χθεσινή εφόλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, άσκησε πολύ έντονη κριτική τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
«Μας χειροκροτούν όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης για τους γιατρούς μας που τους απορροφούν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συλλόγου, το 28% των μελών του ΙΣΑ είναι είτε άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θεωρείται «ρεκόρ» και δεν έχει ξανασυμβεί. Επιπλέον, την τελευταία πενταετία, 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσο όρο ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Από την αρχή του 2018 μέχρι και τις 28 Μαρτίου, 281 γιατροί ζήτησαν πιστοποιητικά για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ενδεικτικά, εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία και 23 για τη Γερμανία.
Το… βατερλό του σχεδίου της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανέδειξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εστιάζοντας στην αδυναμία στελέχωσης των ΤΟΜΥ με γιατρούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας, στην Περιφέρεια Αθηνών, έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων. Ανάλογη είναι, σύμφωνα με το Σύλλογο, η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς καλύφθηκε μόλις το 1/3 των θέσεων σε γιατρούς.
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Αντίστοιχα, οι γιατροί «γύρισαν την πλάτη τους» και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που θα επικουρούν τις ΤΟΜΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορήγησε 372 βεβαιώσεις και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 βεβαιώσεις για την κάλυψη 1.250 θέσεων!
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας ζητά στην ουσία γιατρούς με αμοιβή… 0,70 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ και οι εκπρόσωποι των γιατρών των Κέντρων Υγείας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Υγείας να «βαφτίσει» οικογενειακούς τους γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και τις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, τόνισε ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καθώς αρνούνται να κάνουν αλλότρια καθήκοντα από αυτά που έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια.
Την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραιτηθεί εξέφρασε ο κ. Πατούλης, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να είναι κανείς πρόεδρος εάν δεν μπορεί να διοικήσει», ενώ τον χαρακτήρισε ως «ευνουχισμένο από το υπουργείο Υγείας». Ο ΙΣΑ ετοιμάζει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία θα συνυπογράψουν τα μέλη του και εάν υπάρχει καθολικότητα «θα διακοπεί αυτομάτως κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Εάν ο ΕΟΠΥΥ θέλει παρόχους, θα κάνει συλλογικές συμβάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Η «οργή» των γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ εξηγείται κυρίως από τα «καταστροφικά» claw back (επιστροφές χρημάτων λόγω υπερβάσεων προϋπολογισμού) που ανακοινώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2017 και που οδηγούν στον «αφανισμό» πολυϊατρεία και ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικο-εργαστηριακές, σύμφωνα με τους γιατρούς. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε κάποιες περιπτώσεις το claw back φτάνει στο 48% της αξίας μίας εξέτασης, «ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]