Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πως «τα Ίμια είναι τουρκικά»!
Φορώντας στρατιωτική στολή παραλλαγής, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο γήπεδο Ατατούρκ της Αντιόχειας για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευρωπαίους για την άρνηση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.
«Μιλήσαμε με τον κύριο Τσίπρα και μας είπε “θα το ρυθμίσω σε 10-15 μέρες”… Πέρασαν μήνες, χρόνια και ακόμη θα το ρυθμίσει. Τις προάλλες εμείς συλλάβαμε δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τώρα η Δύση ξεσηκώθηκε εναντίον μας. Μας είπαν “εσείς είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε μας”… Εμείς είμαστε κράτος δικαίου, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ο,τι απόφαση λάβει το δικαστήριο αυτή είναι. Δηλαδή η δική σας Δικαιοσύνη υπάρχει και η δική μας δεν υπάρχει; Για τους τρομοκράτες δεν κάνατε τέτοιο βήμα. Γι’ αυτούς τους τρομοκράτες δεν σηκωθήκατε να πείτε κάτι στον Τσίπρα. Αλλά για την υπόθεση αυτή (των 2 Ελλήνων) όλοι μπήκατε στη σειρά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και ουσιαστικά συσχέτισε την υπόθεση της μη έκδοσης των 8 αξιωματικών με τους 2 Ελληνες που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο: «Ο Τούρκος πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ’ ίδιαν στον Ελληνα πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δύο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις. Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Μαξίμου.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Νέες προκλήσεις
Ομως, έντονα αντέδρασε η Αθήνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και στις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προχθές ότι τα Ίμια είναι τουρκικά!
«Το νομικό καθεστώς των Ιμίωνείναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το Διεθνές Δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε, δε, να μετράει τα λόγια της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια». Το τουρκικό υπουργείο αντέδρασε στην ένταξη των βραχονησίδων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Natura 2000». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για «εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Ε.Ε. με πολιτικό κίνητρο».
Η ανακοίνωση καλεί την Ελλάδα «να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ε.Ε. να μη γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Υμια. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Και, τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος υπ’ αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του στη Σμύρνη ανέβασε περισσότερο τους τόνους λέγοντας πως «ποτέ δεν θα δείξουμε ανοχή σε κύκλους που επιχειρούν να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οσοι κάνουν πειρατικά όνειρα στα νερά του Αιγαίου να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922». Συνεχίζοντας τον παραληρηματικό λόγο, είπε πως «εμείς την Πρίστινα, το Κόσοβο, το Μόσταρ, την Κομοτηνή, τα Σκόπια, το Σεράγεβο αισθανόμαστε στην καρδιά μας όπως τη Σμύρνη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη».
Στην Αγία Σοφία
Ο Ερντογάν το Σάββατο επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και εγκαινίασε την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. «Είμαι συγκινημένος… Μετά από τόσους αιώνες να μιλώ κάτω από αυτή τη μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη», δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στους κεμαλιστές: «Ενα μέρος των ιστορικής αξίας τζαμιών μετατράπηκαν σε μουσεία… Οπως ακριβώς κι εδώ», τόνισε. Πάντως δεν ανέφερε τίποτε για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι ακραίοι μουσουλμάνοι στην Τουρκία. Αντιθέτως, η παρουσία του σε εγκαίνια έκθεσης στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως η Αγία Σοφία παραμένει μουσείο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]