Σχεδόν 12 ώρες μετά την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας -στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να επιλύσει το ζήτημα μέχρι το Πάσχα- η Αγκυρα αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισης των Ελλήνων! Οι δικηγόροι των δύο κρατουμένων από τις αρχές Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ενδέχεται να καταθέσουν ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης του δικαστηρίου για την αποφυλάκισή τους.
Οι δύο δικηγόροι, που είχαν καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, τόνισαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασής της, ότι ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης συνεργάζονται με τις τουρκικές Αρχές στις οποίες έχουν δώσει τους κωδικούς (ΡΙΝ) των κινητών τηλεφώνων τους. Επίσης είπαν ότι μπορούν να δώσουν ως διεύθυνση κατοικίας τους το ελληνικό προξενείο, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Μια ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, το δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της προφυλάκισής των δυο νέων, ισχυριζόμενο ότι «είχαν βρεθεί πολλά ύποπτα στοιχεία». Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται και αναφορά στο «ανώτατο όριο της ποινής που είναι τα πέντε χρόνια».
Το δικαστήριο υποστήριξε πως «συγκεκριμένες αποδείξεις δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι. Επίσης υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια, το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας, αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου ήρθε μία μέρα μετά τη σύνοδο της Βάρνας στη Βουλγαρία, όπου οι Ευρωπαίοι κορυφαίοι αξιωματούχοι και κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησαν την επίλυση του θέματος των δύο Ελλήνων από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι οι δύο Ελληνες «είναι 26 μέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης χωρίς κατηγορητήριο. Οι Ελληνες στρατιωτικοί είναι και Ευρωπαίοι και νατοϊκοί στρατιωτικοί».
Η συνέχιση της προφυλάκισης ενδέχεται να αποτελεί μήνυμα της Αγκυρας που ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τους οποίους κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και των 9 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εν τω μεταξύ, επιτέθηκε εναντίον της Ε.Ε., κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε την Ε.Ε. για την καθυστέρηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και είπε πως άφησαν την Τουρκία να περιμένει για την ένταξή της λόγω προβλημάτων και πολιτικών εμποδίων που πηγάζουν από την Ε.Ε. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και μετά από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», ανέφερε. Ο Γιλντιρίμ επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Με αυτούς που παρέδωσαν το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση λύσης του γ.γ. του ΟΗΕ με δημοψήφισμα, αυτή η ένωση σήμερα δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά», είπε.
Ακρως προκλητικός απέναντι στην Ευρώπη και στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στηρίζει πλήρως την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μίλησε με σκληρό και επιθετικό τρόπο εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της Ε.Ε. «Ο Τσίπρας νόμιζε πως το τέρμα είναι άδειο. Αυτό το άτομο είπε στις Βρυξέλλες, χωρίς να κοκκινίσει, ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και, αν το κάνει αυτό, θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της. Είχε τέτοιο θράσος», τόνισε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Συνεχίζοντας τον παραληρηματικό λόγο, ο Μπαχτσελί είπε ότι «ο πάτος της θάλασσας είναι γεμάτος με τους παππούδες όσων εκστόμισαν κενά λόγια. Υπέστησαν τις συνέπειες όταν προσπάθησαν να κυκλώσουν την Τουρκία».
Παγκράτι: Πυροβόλα, εκρηκτική ύλη και χειροβομβίδες - Το «οπλοστάσιο» που εντόπισε η ΕΛΑΣ
Για τις αποφάσεις της Βάρνας, ο Μπαχτσελί είπε πως η ενταξιακή πορεία δεν είναι θέμα ταυτότητας ούτε ύπαρξης για την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα-δορυφόρος και απομίμησης που θα μείνει στην τροχιά της Ε.Ε. και που θα μεταβιβάσει την κυριαρχία της. Ή θα ανοίξει ο δρόμος της για μια ισότιμη και με σεβασμό ένταξη ή ο παντρεμένος στο σπίτι του και ο χωριάτης στο χωριό του».
«Οφείλετε να ακούσετε το μήνυμα των εταίρων μας»
«Η Τουρκία οφείλει να ακούσει το ξεκάθαρο μήνυμα των εταίρων μας», τονίζει η Ν.Δ. στον απόηχο της συνόδου της Βάρνας, ασκώντας πάντως και κριτική για απώλεια πολύτιμου χρόνου λόγω «αμηχανίας της κυβέρνησης». Παράλληλα, η Πειραιώς διακρίνει στα αποτελέσματα της συνόδου και την επιβεβαίωση της θέσης που η ίδια είχε εξαρχής διατυπώσει για διεθνοποίηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«H συνάντηση της Βάρνας επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύτιμο διπλωματικό εφόδιο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Eπιβεβαίωσε, όμως, και πόσο ορθή ήταν η θέση της Ν.Δ. να διεθνοποιήσει εξ αρχής το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Δυστυχώς, με την αμηχανία της κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία «να ακούσει το ξεκάθαρο μήνυμα των εταίρων μας και να πράξει ανάλογα». «Κάθε άρνησή της τη βάζει στο περιθώριο της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Αποτιμώντας τη σύνοδο της Βάρνας, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πάντως ότι η κυβέρνηση «φαίνεται να επαναπαύτηκε σε μία ακόμη φραστική καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και της κράτησης των δύο στρατιωτικών, ενώ θα όφειλε να έχει ήδη προκαλέσει μία διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωσή τους προκειμένου να αυξηθεί η πίεση και προς την ηγεσία της Ε.Ε. και προς την Αγκυρα». Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν προέβη σε καμία σοβαρή προετοιμασία για τη Σύνοδο και αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων».
«Υπό εξέταση η διεκδίκηση αποζημίωσης από την Τουρκία για τη ζημιά στην ακταιωρό»
Διπλωματικά… και πολιτικά «ανοιχτό» αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το ενδεχόμενο η χώρα μας να ζητήσει αποζημίωση από την Τουρκία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ακταιωρό του Λιμενικού Σώματος στα Υμια από το τουρκικό πολεμικό σκάφος στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά από το διάστημα που έχει παρέλθει και δεν έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις μάλλον μοιάζει ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Κοτζιάς σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη για το ύψος της ζημίας που προκάλεσε στο σκάφος του Λιμενικού μας το τουρκικό σκάφος και εάν θα διεκδικήσουμε οικονομική αποζημίωση από την Τουρκία.
Ο κ. Κοτζιάς στην απάντησή του αναφέρει πως «σας γνωστοποιώ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζουν κάθε πλευρά που αφορά την πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο ΠΑΘ (Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης) του Λιμενικού Σώματος κατά το συμβάν της 12ης Φεβρουαρίου 2018, στην περιοχή των Υμίων». Μια τυπική απάντηση που δείχνει γλαφυρά πως το θέμα πάει για τα συρτάρια… του υπουργείου Εξωτερικών.
Τυπική… όμως ήταν και η άλλη απάντηση του κ. Κοτζιά στο ερώτημα του βουλευτή της Ν.Δ., «εάν επιτέλους ζητήσετε την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για όλες στις παράνομες ενέργειές της». Ο κ. Κοτζιάς, εις άπταιστη διπλωματική γλώσσα, αναφέρει ότι «όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και τον άμεσο εντοπισμό (από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) των παράτυπων ενεργειών και παράνομων διεκδικήσεων της γείτονας, ενώ προβαίνει συστηματικά στα κατάλληλα κατά περίπτωση διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αυτό έπραξε και στην περίπτωση του κατά τα ανωτέρω περιστατικό με το ΠΑΘ, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες -εν προκειμένω- ενέργειες»!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]