Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα, που συνεχίζεται σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, φαίνεται να διαθέτει στοιχεία που οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω της ζημιάς του Δημοσίου, η οποία όπως εκτιμάται «είναι πολλαπλάσια« από την αρχικώς εκτιμηθείσα στα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Βάση νέων εκτιμήσεων, μετά από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κ.λπ., η αύξηση προς τα πάνω της ζημιάς σχετίζεται με τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών, κυρίως, φαρμάκων και προς το παρόν προσδιορίζεται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».
Εν τω μεταξύ, στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, ήδη, νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του Δημοσίου και ιδιωτών που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Η λίστα, που αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017, φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς σε έφοδό τους στα γραφεία της Novartis.
Βάρκιζα: Πώς έγινε η επίθεση με μαχαίρι στον 50χρονο - Τέσσερις οι δράστες
Η νέα λίστα με τους 300 γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκινούν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Novartis: Βατερλώ για το Μαξίμου και ραντεβού στις κάλπες
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν και αξιολογούν, επίσης, πληροφορίες που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]