Αν και ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές, ο υπουργός Παιδείας με υπουργική απόφαση μετέθεσε την ημερομηνία για τον Μάρτιο. Ο λόγος φυσικά είναι η τεράστια καθυστέρηση που έχει προκύψει στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με την παράλληλη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Και δεν είναι η μόνη νέα προσθήκη, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει να ακολουθήσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα λόγω των τεράστιων αλλαγών.
Οπως είχε σημειώσει και σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος από τις 26 Ιανουαρίου, φέτος σημειώνεται η μεγαλύτερη ανατροπή στο μηχανογραφικό, με την έλευση του νέου πανεπιστημίου μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Η βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά «σκόνταψε» στην απίστευτη καθυστέρηση που υπήρξε στη Βουλή για το νομοσχέδιο.
Τα επόμενα βήματα
1. Ψήφιση νομοσχεδίου: Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας (μέσα Φεβρουαρίου) θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής. Το νομοσχέδιο ορίζει την κατάργηση των δύο ΤΕΙ και την ίδρυση ενός Πανεπιστημίου με 5 σχολές και 26 τμήματα, έναντι των 40 τμημάτων (σ.σ. μαζί με κατευθύνσεις) των δύο υπό κατάργηση ΤΕΙ.
2. Εκδοση υπουργικής απόφασης με επιστημονικά πεδία: Αν και κάθε χρόνο η κατανομή των σχολών και των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία ανακοινώνεται τέλη Αυγούστου, λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, φέτος θα υπάρξει νέα απόφαση μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να βγάλει εκ νέου υπουργική απόφαση με την κατανομή σχολών και τμημάτων βάσει των φετινών τεράστιων αλλαγών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η κατανομή των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον για φέτος θα ακολουθήσει τη λογική των τμημάτων των δύο ΤΕΙ και δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ούτε προσθήκες ειδικών μαθημάτων, ώστε να μην αιφνιδιαστούν –περαιτέρω- οι φετινοί υποψήφιοι.
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν 17 άτομα για επεισόδια - Αντιδρούσαν στη φιλοξενία μεταναστών
3. Διορία για ηλεκτρονικές δηλώσεις: Εφόσον έχουν ενημερωθεί οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για τη νέα «μοιρασιά» στα επιστημονικά πεδία, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τη διορία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις-δηλώσεις για Πανελλήνιες. Φέτος, μετατίθεται η ημερομηνία για τον Μάρτιο, λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όμως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας μπορεί να ισχύσει το ίδιο και για τις επόμενες χρονιές, καθώς όπως σημειώνουν, λόγω των ηλεκτρονικών δηλώσεων, δεν τίθεται λόγος καθυστέρησης στις διαδικασίες.
4. Αριθμός εισακτέων: Ο μεγάλος γρίφος για το υπουργείο Παιδείας, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών. Βάσει νόμου, μέχρι τις 15 Μαρτίου το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση με το φετινό αριθμό εισακτέων. Η έλευση ενός νέου Πανεπιστημίου και η κατάργηση των δύο ΤΕΙ αλλάζει τις ισορροπίες, αν και η πολιτική ηγεσία θα επιχειρήσει να κρατήσει τα ίδια επίπεδα στον αριθμό εισακτέων.
Φυσικά, η λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προϋποθέτει πολλές ακόμα ενέργειες μέχρι να το εγκαινιάσουν οι πρώτοι του εισακτέοι των ερχόμενο Σεπτέμβρη, οι φετινοί υποψήφιοι δηλαδή. Από τον ακαδημαϊκό τίτλο των σχολών, που είναι παρόμοιος με άλλα τμήματα πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνικές σχολές) και έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις, μέχρι την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο δρόμος είναι μακρύς για το υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για το δεύτερο, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν οσονούπω και ούτε η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γνωρίζει αν θα μπορέσει να κατοχυρώσει καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους, ή αν τελικά το νέο Ιδρυμα θα έχει σε ορισμένες σχολές απόφοιτους πανεπιστημίου με επαγγελματικά δικαιώματα ΤΕΙ.
Κι άλλη Νομική
Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας τρέχει και δεν φτάνει με τις φετινές αλλαγές, οι εξαγγελίες του υπουργού για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής έχουν ανάψει φωτιές. Πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων και των ερωτημάτων που τίθενται από τη Νέα Δημοκρατία για το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ίδρυσης μιας ακόμη Νομικής Σχολής, η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση. «Το Νομικό τμήμα του ΔΠΘ. που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης».
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι σε παλαιότερη εξαγγελία για ίδρυση Νομικής στην Πάντειο είχε άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, ενώ προειδοποίησε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παρεμποδίσει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Κώστα Γαβρόγλου.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]