Η διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από συνδικαλιστές του ΚΚΕ που έχουν την πρωτοκαθεδρία σε πρωτοβάθμια συνδικάτα (πλην ΔΕΚΟ και τραπεζών) έναντι των συνδικαλιστών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και με τη νέα ρύθμιση, στην πράξη, «καταργούνται» γιατί, εκεί που έκαναν απεργία με απόφαση της Διοίκησης, τώρα θα πρέπει να μαζέψουν όλους τους εργαζόμενους και από αυτούς να ψηφίσουν «ναι» οι μισοί και ένας επιπλέον.
Απιαστο
Το 50%+1 για απεργία είναι άπιαστο και για τις ΔΕΚΟ, ακόμη και αν θελήσουν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας όταν αυτές είναι μέρος των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να γίνουν αν δεν εξασφαλιστεί το 50%+1!
Εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ), του τραμ, του μετρό, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, αλλά και των τραπεζών, ακόμη και της καθαριότητας σε επιμέρους δήμους, δύσκολα θα προχωρούν σε απεργίες.
Η μόνη διέξοδος για κήρυξη απεργίας είναι να την προκηρύσσουν τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, δηλαδή οι Ομοσπονδίες, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά σε πανελλαδική και όχι σε τοπική κλίμακα και πάντως όχι σε συχνή βάση…
Η απόφαση για απεργία στα μέσα μεταφοράς του νομού Αττικής την Παρασκευή ελήφθη στο «άψε-σβήσε» από τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Χριστούγεννα στην άδεια Αθήνα- Εικόνες από το έρημο κέντρο της πόλης
Με το που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, τέτοια απεργία με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει ποτέ ξανά. Για να κάνουν απεργία σύμφωνα με τη διάταξη Αχτσιόγλου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνέλευση όλων των εργαζομένων και με σύμφωνη γνώμη του 50%+1, πράγμα που καθίσταται αδύνατο για αντικειμενικούς λόγους.
Καμπανάκι
Η διάταξη κρύβει και μπλόκο στις απεργίες για τα Σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας, μας λέει ο δικηγόρος -εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, καθώς στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά αν το 50%+1 θα ισχύει μόνο για τις πρωτοβάθμιες επιχειρησιακές οργανώσεις ή και για οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.
Με το καθεστώς που ίσχυε από το 1982, με το νόμο 1264 την απεργία κήρυσσε το διοικητικό συμβούλιο, δηλαδή η παράταξη που είχε και την πλειοψηφία, ακόμη και αν το 30% και πολλώ δε μάλλον το 50% των εργαζομένων διαφωνούσε.
Η ρύθμιση που εισήγαγε η υπουργός Εργασίας μπαίνει ως προσθήκη στο άρθρο 8 του ν. 1264 και μάλιστα μπαίνει στην τελευταία παράγραφο του άρθρου και λέει ότι «ειδικά για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Οι άλλες τρεις παράγραφοι λένε ότι για λήψη απόφασης σε γενική συνέλευση (για οποιοδήποτε θέμα) απαιτείται αρχικά το 1/3 των εργαζομένων και, αν είναι λιγότεροι, η απόφαση λαμβάνεται ακόμη και με το ¼ σε επαναληπτική συνέλευση. Αρκούσε δηλαδή και το 20% για απεργία. Με την προσθήκη της διάταξης η κ. Αχτσιόγλου όρισε ότι «ειδικά για απεργία απαιτείται το 50%+1 των εργαζομένων».
Παραδείγματα
1 Στον ΟΑΣΑ, που είναι πρωτοβάθμιο Σωματείο με τοπική εμβέλεια (Νομός Αττικής), πολύ δύσκολα θα γίνει απεργία γιατί θα πρέπει οι 3.400 εργαζόμενοι των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής που δουλεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με βάρδιες όλο το 24ωρο να κάνουν συνέλευση ενόσω… εργάζονται. Η προχθεσινή τους απεργία όμως έγινε εντός λίγων ωρών και αρκούσε η απόφαση της Διοίκησης του Σωματείου, ενώ τώρα χρειάζεται «μάζωξη» και των 3.400 και θετική απόφαση των 1.701! «Τα επιχειρησιακά σωματεία τοπικού χαρακτήρα σε επιχειρήσεις που απασχολούν το προσωπικό τους με κυλιόμενες βάρδιες (π.χ. 24ωρη ή 18ωρη λειτουργία) θα έχουν εξαιρετική δυσκολία για απεργία», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Νίκος Κiουτσούκης, καθώς «ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού-μελών του σωματείου πρέπει να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας ή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση και να επιτευχθεί η απαρτία του 50% + 1».
2 Στις τράπεζες θα συμβεί το ίδιο. Ο Σύλλογος υπαλλήλων της Alpha Bank ή της Eurobank ή της Πειραιώς ή της Εθνικής Τράπεζας μπορούσε μέχρι τώρα να κατεβαίνει σε απεργία μόνον με απόφαση της Διοίκησης του Σωματείου του. Τώρα όμως ο Σύλλογος υπαλλήλων κάθε τράπεζας για να κάνει απεργία θα πρέπει να μαζέψει όλους τους εργαζόμενους σε συνέλευση και να βγει το 50% για απεργία. Ηδη αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη μιλούν για πλήρη κατάργηση της απεργίας. Πώς θα έρθει στην Αθήνα αυτός που δουλεύει στην Εθνική της Κέρκυρας, της Κρήτης, του Εβρου; Ποιος θα τους πληρώσει τα έξοδα; Η απάντηση που δίνουν συνδικαλιστικά στελέχη είναι ότι «δεν θα έρθει κανείς λόγω εξόδων και δεν θα συζητηθεί καν θέμα απεργίας». Η Ομοσπονδία τους όμως (ΟΤΟΕ) θα μπορεί να κηρύξει απεργία χωρίς το 50%+1, αλλά μόνον πανελλαδικά. Και εκεί όμως μπαίνουν εμπόδια. Θα πρέπει δηλαδή στην ΟΤΟΕ να συμφωνήσουν με απεργία σε μία τράπεζα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλες τις υπόλοιπες, χωρίς να έχουν τα ίδια αιτήματα!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id= “post-area-diabaste”]