Οσο κι αν τα στελέχη της θέλουν να παρουσιάσουν την… κατ’ επιλογή «κατάργηση» της Σαρία ως «επιτυχία» και «τομή» στη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να «σύρθηκε» στη νομοθετική ρύθμιση για τη Σαρία κάτω από το βάρος της επικείμενης δικαίωσης μουσουλμάνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Η πλειονότητα αυτών που βιώνουν την πραγματικότητα της Θράκης ζητά την πλήρη κατάργηση της Σαρία. Δηλαδή, το αυτονόητο για μία ευρωπαϊκή χώρα.
Με τον όρο Σαρία νοείται ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης. Στην Ε.Ε. εφαρμόζεται μόνο στη Θράκη, όπου οι μουσουλμάνοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Ιεροδικείο, δηλαδή στον μουφτή (!), για υποθέσεις γάμου, διαζυγίου, διατροφών, επιτροπειών, κηδεμονιών, επιτροπείας, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και της εξ αδιαθέτου διαδοχής! Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ακριτική Θράκη, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι μουσουλμάνοι να έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη Σαρία (αν δηλαδή ο μουφτής θα συνεχίζει να ορίζει τη ζωή τους) ή τα δικαστήρια.
Τις επόμενες μέρες ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, και ο δικηγόρος Κώστας Τσιτσελίκης θα δώσουν «μάχη» στο ΕΔΑΔ υπερασπιζόμενοι Ελληνίδα μουσουλμάνα που δεν θέλει την εφαρμογή της Σαρία. Τονίζει ότι η Σαρία δεν μπορεί να είναι προαιρετική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρέπει να καταργηθεί εντελώς και να μην αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως σύστημα Δικαίου. Συμπληρώνει, δε, πως η προαιρετικότητα της Σαρία σε καμία περίπτωση δεν κινείται προς την κατεύθυνση της ισονομίας. Ο κ. Κτιστάκις θεωρεί ότι «οι εξαγγελίες έγιναν υπό το κράτος του πανικού της επικείμενης δίκης» και αναλύει ότι δεν έχουν λογικό ειρμό γιατί αν η Σαρία είναι κακό Δίκαιο, τότε η επιλογή δεν έχει κανένα νόημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οριστικά ο ιεροδίκης-μουφτής και η Σαρία, διότι δήθεν τους προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, είναι έωλο: η συνθήκη δεν περιλαμβάνει τις δύο λέξεις!
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Στο Ευρωδικαστήριο
Η Hatice Molla Salih γεννήθηκε στη Ροδόπη το 1950 και είναι η γυναίκα που μπορεί να οδηγήσει στο πρακτικό ξήλωμα της Σαρία στην Ελλάδα! Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου η υπόθεσή της θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018. Συνήγοροί της είναι οι κύριοι Γιάννης Κτιστάκις και Κώστας Τσιτσελίκης.
Το 2008 ο άντρας της απεβίωσε. Πριν πεθάνει πήγε σε συμβολαιογράφο και συνέταξε διαθήκη, με την οποία άφησε όλη την περιουσία του στη χήρα. Ομως, σύμφωνα με τη Σαρία, μερίδιο της περιουσίας έπρεπε να πάρουν και οι δύο αδελφές του θανόντα καθότι το ζευγάρι δεν είχε αποκτήσει παιδιά! Οι δύο αδερφές του εκλιπόντος προσέβαλαν τη διαθήκη, υποστηρίζοντας ότι οι κληρονομικές υποθέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης υπόκεινται στη Σαρία. Οι ενστάσεις των συγγενών απορρίφθηκαν τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο, δικαιώνοντας παράλληλα τη χήρα. Οι συγγενείς προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, ο οποίος με απόφασή του το 2013 υιοθέτησε το επιχείρημα ότι τα κληρονομικά θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας υπόκεινται στις διατάξεις της Σαρία! Με νέα σύνθεση, το Εφετείο στις 15 Δεκεμβρίου 2015 συμφώνησε με τον Αρειο Πάγο και αποφάνθηκε ότι η διαθήκη που συντάχθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα! Ωστόσο, στις 5 Μαρτίου 2014 και μετά την απόφαση του Α.Π., η κ. Hatice Molla Salih προσέφυγε στο ΕΔΔΑ παραπονούμενη για την επιβολή της Σαρία στις κληρονομικές της υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της συνέταξε τη διαθήκη σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου