Παρότι η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για να εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου η δήλωση των πολιτών στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, ο όγκος της βιομάζας που εντοπίζεται προβληματίζει τις δημοτικές αρχές καθώς ο κίνδυνος για πυρκαγιά -ειδικά- τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλος.
Η εφαρμογή καθαρισμού των οικοπέδων από φέτος είναι ένα μέτρο που σκοπό έχει να μειώσει τον κίνδυνο να καεί κάποια ιδιοκτησία. Περισσότερες από 147.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «σε επίπεδο υπολειμμάτων από αποψιλώσεις ιδιοκτησιών έχουμε περίπου τριπλάσιες ποσότητες από πέρσι, που σημαίνει ότι είμαστε περίπου σε ένα επίπεδο 60% των ιδιωτικών εκτάσεων». Ωστόσο, όπως είπε ο δήμαρχος, μετά τον καθαρισμό η καύσιμη ύλη εντοπίζεται σε δρόμους και πεζοδρόμια. Οπως διευκρίνισε «τα ξερά χόρτα που δεν μπορούν να οδηγηθούν ούτε για κομποστοποίηση ούτε πουθενά, επειδή είναι τριπλάσιοι όγκοι αποθηκεύονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Οι δήμοι τρέχουν να μαζέψουν αυτή τη νεκρή βιομάζα και να την απομακρύνουν αλλά οι όγκοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης βγάζει διπλά δρομολόγια κάθε μέρα και έχει πάρει για τα Σαββατοκύριακα ιδιώτες» είπε και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη βιομάζα -που δεν μπορεί να πάει για κομποστοποίηση- πάει στη Φυλή για ταφή με κόστος για τους δήμους καθώς έχει τέλος εισόδου και τέλος ταφής. Ο κάθε τόνος εξ αυτών κοστίζει στο δήμο περίπου 85 ευρώ».
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει όμως και στον Δήμο Λαυρίου. Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος του Λαυρίου Δημήτρης Λουκάς, «αφού ο ιδιώτης καθαρίσει το οικόπεδό του μετά τα πετάει δεξιά και αριστερά και οι εργαζόμενοι καλούνται να τα μαζέψουν για να αποφύγουν ενδεχόμενο φωτιάς. Ετσι, αφού συλλέξουμε την καύσιμη ύλη, τη μεταφέρουμε σε ένα μέρος στην Κερατέα που έχουμε, την τεμαχίζουμε και μετά τη μεταφέρουμε στη Φυλή».
Σε επίπεδο δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων στο Λαύριο, φέτος υπάρχει αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.000 δηλώσεις.
Στο Δήμο Φυλής τώρα, υπάρχει πρόοδος αλλά όχι με γοργούς ρυθμούς σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς.
Στο συμπέρασμα ότι όσο μικρότερο το χωριό τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα, καταλήγουν δύο δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως αμφότεροι συμφωνούν πως η κατάσταση με τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Κινούμενος σε όλες τις δημοτικές ενότητες, αντιλαμβάνομαι ότι φέτος οι πολίτες έχουν πάρει πιο “ζεστά” το θέμα. Καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε επιβολή προστίμων», είπε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Προσέθεσε ότι η «πίεση» που ασκείται κεντρικά για το συγκεκριμένο θέμα έχει οδηγήσει πολλούς δημότες να πάρουν τσουγκράνες, φτυάρια και ειδικά μηχανήματα για να καθαρίσουν την περιουσία τους. «Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις μέσω gov.gr, δυστυχώς οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν λεπτομέρειες.
Ομως, καθημερινά κινούμαστε στις δημοτικές ενότητες και βλέπουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Αν συνεχιστεί η ίδια προθυμία και μεθοδικότητα, τότε σίγουρα το καλοκαίρι του 2025 θα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Για φέτος, είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα καθώς βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουνίου», είπε. Πάντως, παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα εντοπίζεται στα μικρά -και όχι στα μεγάλα- χωριά, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα και ακατοίκητα για χρόνια σπίτια, ενώ εμφανίζεται και το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη δυσκολότερος ο συντονισμός και η συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Πιερίας, Ευάγγελος Γερολιόλιος μιλώντας στον «Ε.Τ.» ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με άλλα χρόνια, «φέτος βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο (ιδιοκτήτες που μένουν στο δήμο και ιδιοκτήτες που μένουν εκτός δήμου). Το διαπιστώνουμε από τον αριθμό ερωτήσεων και διευκρινίσεων που φτάνουν στον δήμο καθημερινά». Καθώς ο δήμος του βρίσκεται στις παρυφές του υψηλότερου -και ενδεχομένως και ομορφότερου- βουνού της χώρας, φέρεται αποφασισμένος από την 1η Ιουλίου να κάνει όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο.
Πάντως και οι δύο καλούν τους δημότες τους να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων τους εντός των αστικών περιοχών μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιάς και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την περιουσία τους. «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ας ενώσουμε λοιπόν δυνάμεις για να διατηρήσουμε τα οικόπεδά μας καθαρά και να θωρακίσουμε τις περιοχές μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας.
ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η υποχρέωση των πολιτών να προχωρήσουν στα μέτρα του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πηγές από το ΥΠΕΝ να επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός Πυροπροστασίας προβλέπει για φέτος -μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν- οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση να προχωρήσουν στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης. Ειδικότερα, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο συστήνεται η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας και τα οικόπεδα. Αυτό σημαίνει κλάδεμα δέντρων, απομάκρυνση ξύλων και ξερών χόρτων.
Ο καθαρισμός οικοπέδων
Με την κλεψύδρα να μέτρα αντίστροφα δεδομένου ότι στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία των ιδιοκτητών για να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χωρών τους, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας 147.000 δηλώσεις.
Ποια είναι η διαδικασία όμως που πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων; Αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε: (α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και (δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Τι περιλαμβάνει
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες πέρα από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στη σχετική πλατφόρμα, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.