Για πρώτη φορά, μετά από επτά συναπτά έτη, κατάφεραν να μπουν άνθρωποι του Δήμου Ζωγράφου και να διαπιστώσουν την καταστροφή, καθώς και να οργανώσουν την «επόμενη μέρα».
Ωστόσο, η θλιβερή πραγματικότητα είχε και μία άλλη παράμετρο, την οικονομική, καθότι το κόστος των ζημιών, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανήλθαν τελικά σε 120.000 ευρώ. Την ίδια ώρα κανένας από τον Δήμο Ζωγράφου δεν είχε φροντίσει να κόψει τόσο το ρεύμα όσο και το νερό, με αποτέλεσμα να «φεσωθούν» οι δημότες με λογαριασμούς ΔΕΚΟ της τάξεως των 40.000 ευρώ.
Συνομιλήσαμε με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος μας εξήγησε τις παραμέτρους και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ένα ιστορικό κτίριο που «αμαυρώθηκε» και ήταν για αρκετό διάστημα το «ορμητήριο» των αντιεξουσιαστών της περιοχής, καθώς σε αυτό οργάνωναν τις καταλήψεις τους, έφτιαχναν τις μολότοφ, δημιουργούσαν τα πανό τους, έστησαν «πειρατικό» ραδιόφωνο και γυμναστήριο… εξάσκησης, έκαναν συναυλίες αλληλεγγύης και -φυσικά- συνελεύσεις.
«Σήμερα, 10 χρόνια από το συμβόλαιο αγοράς της Βίλας Ζωγράφου, έχουμε συνεργεία που επισκευάζουν το χώρο που ήταν γεμάτος με ζημιές από την επταετή κατάληψη των “συλλογικοτήτων” και ανθρώπων λίγο ιδιαίτερων. Ωστόσο, υπάρχει λουκέτο και δεν μπορεί να μπει κανείς μας. Το μόνο που έγινε ήταν κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι. Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού κάναμε μία δωρεά-χορηγία, όπως έχουμε υποχρέωση, για τη δημιουργία ενός πάρκου στο οικόπεδο της βίλας, ύψους 25.000 ευρώ», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως η βίλα «είχε και ρεύμα και νερό. Κανένας δεν έκανε διακοπή. Το κάναμε και θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και νιώθαμε και άβολα πλέον, καθώς το λέγαμε συνέχεια. Πιστεύω ότι πολλές φορές υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία και κάποιοι δεν θέλουν να στενοχωρήσουν κάποιους άλλους».
Η… προϊστορία
Το 2006 ο Δήμος Ζωγράφου αγόρασε έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ το 50% της βίλας. Η οικογένεια Ζωγράφου αποφάσισε να δωρίσει και το υπόλοιπο κομμάτι στο Δήμο ύστερα από κάποια χρονιά, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί. Από το 2011 έως το 2014 -άγνωστο γιατί- ο τότε δήμαρχος της πόλης, κ. Καλλίρης, δεν αποδεχόταν τη συγκεκριμένη δωρεά, όπως μας καταγγέλλει ο κ. Αγγελόπουλος, την ώρα που το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους «γνωστούς-αγνώστους» της περιοχής.
Η βίλα είχε και ρεύμα και νερό αφού κανένας δεν έκανε διακοπή. Το κάναμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και νιώθαμε… άβολα καθώς το λέγαμε συνέχεια. Πιστεύω ότι -πολλές φορές- υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία και κάποιοι δεν θέλουν να στενοχωρήσουν κάποιους άλλους
«Υπάρχουν ευθύνες για αυτά τα επτά χρόνια κατάληψης και για τις ζημιές που έγιναν στις περιουσίες μας. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες και για τη μη αποδοχή της δωρεάς. Μιλάμε για τη δωρεά του ημίσεος του περιουσιακού στοιχείου από την οικογένεια Ζωγράφου. Μία δωρεά χωρίς ούτε ένα ευρώ. Αυτό έγινε από το 2011, που ήταν δήμαρχος ο κ. Καλλίρης, μέχρι το 2014 που ηττήθηκε στις εκλογές. Οι κάτοικοι ζητούσαν να γίνει αποδεκτή η δωρεά και να σταματήσουν οι δικαστικές διαμάχες. Είναι μεγάλο στοίχημα πλέον για τους διοικούντες να καταφέρουν να πείσουν την οικογένεια Ζωγράφου να προσφέρει ξανά ως δωρεά το 50% αυτής της ιδιοκτησίας για να είναι πραγματικά δικό μας και να μην κινδυνεύει να αυξηθεί η κάλυψη από τσιμέντο, γιατί από τσιμέντο, δόξα τω θεώ, έχουμε αρκετό και αυτό που θέλουμε είναι το πράσινο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η οικογένεια Ζωγράφου έχει επανακτήσει το 50% των δικαιωμάτων του κτιρίου, ενώ ο Δήμος κατέχει το άλλο μισό. «Οι καταληψίες, αναρχοαυτόνομοι αριστεροί, όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται, εξήλθαν με την παρουσία του εισαγγελέα και της Αστυνομίας. Από τότε είναι σφραγισμένη η είσοδος. Υπήρξαν κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι αλλά σφραγιζόταν και πάλι η είσοδος. Νομίζω ότι αρκετά σύντομα θα δοθεί στους δημότες», πρόσθεσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.
Πλέον στο χώρο όπου άλλοτε… λειτουργούσε ένα «αναρχικό στέκι» έχουν τοποθετηθεί παγκάκια για τους δημότες, έπεται δενδροφύτευση, ενώ γίνονται διαρκώς εργασίες για την εκ νέου διαμόρφωση του κτιρίου στο εσωτερικό του, καθώς ήταν γεμάτο με γκραφίτι, ενώ σε ορισμένα σημεία είχαν σημειωθεί ζημιές. «Πιστεύω ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες και εμείς θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους δημότες μας. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να πειστεί η οικογένεια Ζωγράφου πως θα υπάρχει… ειρήνη μεταξύ του Δήμου και της οικογένειας έτσι ώστε να ξανακάνουν τη δωρεά προς το Δήμο. Η μη αποδοχή της δωρεάς σημαίνει πως η οικογένεια Ζωγράφου επανακτά το 50% των δικαιωμάτων. Πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά όχι όπως εμείς θα θέλαμε», υποστήριξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου.
«Υπάρχουν ευθύνες για αυτά τα επτά χρόνια κατάληψης και για τις ζημιές που έγιναν» καταγγέλλει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ζωγράφου. «Σήμερα υπάρχουν συνεργεία που επισκευάζουν το χώρο» προσθέτει.
Η ανομία «κυριαρχεί» στην περιοχή
Εκτός από τη Βίλα Ζωγράφου, όπως καταγγέλλει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, υπάρχουν ακόμη δύο κατειλημμένα κτίρια: το ένα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και το άλλο απέναντι από το Θέατρο Ποταμίτη, όπου έχουν στηθεί κοντέινερ αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και «φιλοξενίας» τους. «Οι αλληλέγγυοι τοποθέτησαν κάποιους πρόσφυγες. Σήμερα, που η Υπατη Αρμοστεία νοικιάζει σπίτια, συνεχίζουν να είναι εκεί», μας είπε, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει πως σε ορισμένα σημεία άνθρωποι οπλοφορούν: «Κάποιοι από αυτούς οπλοφορούν και δημιουργούν προβλήματα. Μετά τις 9 το βράδυ οι πολίτες φοβούνται. Υπάρχει μία γενικευμένη ανομία. Γίνονται διαρκώς κλοπές και διαρρήξεις. Οι επιθέσεις των παραβατικών έχουν γίνει αρκετές φορές στου Ζωγράφου. Εχουν προσπαθήσει να κάψουν το αστυνομικό τμήμα της πόλης ενώ έχουν επιτεθεί και κατά αστυνομικών».
Στις 23 Μαρτίου 2017 οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον… «αυτοδιαχειριζόμενο» χώρο των αντιεξουσιαστών, όπως φαίνεται και στην επιγραφή στην είσοδο του κτήματος, εκκενώνοντας τη βίλα από τους καταληψίες.
«Η βίλα αποδόθηκε…»
Παρά τις αναφορές του κ. Αγγελόπουλου στον «Ε.Τ.» πως η βίλα δεν έχει αποδοθεί στους δημότες, η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, μας εξήγησε πως αυτό έχει γίνει. «Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, είχε αποδεχτεί την πρόταση δωρεάς της οικογένειας Ζωγράφου. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της παραπάνω δωρεάς θα κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο και έτσι θα μπορεί να αξιοποιηθεί συνολικά ο χώρος προς το συμφέρον των δημοτών», ανέφερε σχετικά με τη δωρεά της οικογένειας.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
msakellaris@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής