Ο Αντώνης Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο πως δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο από πού προέρχεται ο συντονισμός όλων των θεμάτων που άπτονται της τραγωδίας. Επιμένει, ειδικά, στα θέματα υγείας, καταγγέλλοντας αδυναμία να λάβουν τα φάρμακά τους ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες, αλλά και μελλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
«Δεν θα έπρεπε από την πρώτη ημέρα να βρίσκεται κινητή μονάδα με γιατρούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ ή το υπουργείο Υγείας; Μιλάμε για μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Είδα ένα ασθενοφόρο αλλά και αυτό για να πάρει μια σορό», λέει χαρακτηριστικά. Συγκρίνει, δε, την κατάσταση με την εμπειρία του από καταστροφές σε άλλες χώρες, και ειδικότερα με τις πλημμύρες της Βοσνίας το 2014. «Εκεί θυμάμαι ήταν όλα πολύ ξεκάθαρα. Ποιος συντονίζει, ποιος δίνει οδηγίες. Ακόμη και ειδική μέριμνα για τον Τύπο υπήρχε».
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι εθελοντές ή σύλλογοι και οργανώσεις που έχουν βρεθεί δίπλα στους κατοίκους της Μάνδρας αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος.
Απίστευτη καθυστέρηση
Ενα βασικό «εργαλείο» στα χέρια της Πολιτείας για την πορεία της χαρτογράφησης των ζημιών είναι η υπηρεσία δορυφόρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Copernicus». Η εντολή για να ενεργοποιηθεί όμως δόθηκε μόλις προχθές, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία! Σκοπός του συστήματος είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών από το καταστροφικό φαινόμενο.
Παράλληλα, μόλις έναν επιπλέον γιατρό στέλνει στο Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας το υπουργείο Υγείας. «Γίνεται δουλειά με έναν γιατρό που θα γράφει απλά;», αναρωτιέται ο κ. Κανάκης. Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνέστησε, επίσης, κλιμάκιο για όσους πληγέντες της Μάνδρας χρήζουν κατ’ οίκον ιατρονοσηλευτικής φροντίδας.
Καταγραφή ζημιών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, και τους συνεργάτες του, το κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί στην αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής. Από εκεί και έπειτα λειτουργούν άλλα δύο συντονιστικά όργανα, ένα στο Δήμο Μάνδρας και ένα στο Δήμο Μεγάρων. Τα οχήματα που επιχειρούν κατά των καταστροφών τα δίνει η Περιφέρεια στους δήμους, μετά από αίτημά τους. Ηδη έχουν δοθεί 22 μηχανήματα στο Δήμο Μάνδρας και 27 μηχανήματα στη Νέα Πέραμο. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής…, τρεις επιτροπές εμπλέκονται στις καταγραφές των ζημιών. Η μία είναι από το υπουργείο Υποδομών και ασχολείται με το εάν έχει υποστεί βλάβη ο φέρων οργανισμός των κτιρίων και τα δομικά τους στοιχεία. Πρόκειται για 110 μηχανικούς. Η δεύτερη επιτροπή είναι οι μηχανικοί της Περιφέρειας (12 συνεργεία) που ασχολούνται μόνο με τις εμπορικές επιχειρήσεις και η τρίτη επιτροπή είναι για την καταγραφή της οικοσκευής και αποτελείται από τους ίδιους μηχανικούς της πρώτης επιτροπής, ελλείψει προσωπικού από το Δήμο Μάνδρας.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Στο μεταξύ, άλλες τρεις επιτροπές ασχολούνται με τα ρέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επιτροπή εποπτεύει και καταγράφει τα ρέματα στους Δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η δεύτερη θα ασχοληθεί με τα ρέματα στο Δήμο Μεγαρέων και η τρίτη θα καταγράψει την κατάσταση των ρεμάτων στο Δήμο Ασπροπύργου.
Αυτοψίες
Περισσότερα από 1.000 είναι τα κτίρια που έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, σύμφωνα με τις χθεσινές καταγραφές των κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, στη Μάνδρα διενεργήθηκαν συνολικά 1.261 αυτοψίες. Τα 897 από τα κτίρια έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Πρόκειται για 709 κατοικίες, 91 επαγγελματικούς χώρους, επτά δημόσια κτίρια και 90 αποθήκες – υπόγεια.
Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Νέα Πέραμο διεξήχθησαν συνολικά 302 αυτοψίες, εκ των οποίων τα 287 κτίρια έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Πρόκειται για 180 κατοικίες, 36 επαγγελματικούς χώρους, δύο δημόσια κτίρια και 69 αποθήκες – υπόγεια.
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις, από τις 16-11 έως και τις 19-11 υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής 291 αιτήσεις καταγραφής επιχειρήσεων που είχαν υποστεί ζημιά. Εως και την Κυριακή 19/11/2017 πραγματοποιήθηκαν 258 αυτοψίες καταγραφής από τις αρμόδιες Επιτροπές της Περιφέρειας.
Μέχρι χθες, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής, είχαν υποβληθεί 54 νέες αιτήσεις για καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου