Ποσό ύψους 2.208,93 ευρώ αποφασίζει να επιστρέψει ο Δήμος Αθηναίων στους κληρονόμους ενός δημότη του ο οποίος, πριν πεθάνει το 2012, είχε δημιουργήσει ισόποση οφειλή από 27 πρόστιμα παράνομης στάθμευσης.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο και εφόσον ληφθεί απόφαση, αυτή θα οδηγεί προφανώς και σε μιας μορφής «νομολογία» για τη στάση που θα πρέπει να τηρεί ο Δήμος Αθηναίων σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.
Με λίγα λόγια, ο Δήμος Αθηναίων εφόσον αποφασίσει σχετικά δεν θα δικαιούται στο μέλλον να ασκεί πιέσεις στους κληρονόμους προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα διοικητικά πρόστιμα κάθε μακαρίτη αλλά θα αναγνωρίζει ότι οι οφειλές αυτές έσβησαν μαζί με τον θανόντα. Διότι, έως τώρα, φαίνεται πως όντως ασκούσε πιέσεις αν παρακολουθήσουμε την εξιστόρηση που γίνεται γραπτά από τους κληρονόμους του και τα αντίστοιχα υπηρεσιακά έγγραφα:
1) Η πρώτη από τις 27 κλήσεις για παράνομη στάμθευση που άφησε απλήρωτες ο Β.Θ., πριν εγκαταλείψει τον μάταιο αυτό κόσμο το 2012, είχε κοπεί μια κρύα ημέρα του Ιανουαρίου του 1992.
2) Οι υπόλοιπες 26 κόπηκαν και χρεώθηκαν στο όνομά του με τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, με το τελευταίο πρόστιμο να επιβάλλεται τον Δεκέμβριο του 2011.
3) Ο τότε συνταξιούχος του ΤΕΒΕ Β.Θ. απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2012 στο νοσοκομείο από βαρύ νόσημα αλλά ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται πως έκανε τα πάντα για να εισπράξει τις οφειλές. Και το κατάφερε εισπράττοντας 2.208,93 ευρώ τον Αύγουστο του 2014.
4) Ο αδελφός του Σ.Θ. καταθέτει αίτηση σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2016, και ζητάει την επιστροφή του ποσού που ο ίδιος είχε καταβάλει ως… κληρονόμος. Στην αίτηση αυτή περιγράφει και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων.
5) Οπως αναφέρει ο αδελφός του αποθανόντος, «το ποσόν αυτό καταβάλαμε αχρεώστητα στην Υπηρεσία σας, χωρίς νόμιμη αιτία και παρ’ όλες τις αντιρρήσεις μας ότι οι κληρονόμοι δεν ευθύνονται για τέτοιου είδους χρέη και υπό την απειλή εκ μέρους σας για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε περίπτωση μη πληρωμής τους»!!!
6) Στην αίτησή του αυτή, ο Σ.Θ. επικαλείται τη γνωμοδότηση 43 που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το 2007 και έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (ΠΟΛ1086/13-06-07) όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των αμιγώς χρηματικών ποινών, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται μέσω του δικαιοδοτικού οργάνου που επιβάλλει την ποινή καθώς και με την εξέταση του σκοπού αυτής, και για το λόγο αυτό αποσβένονται με το θάνατο του καταδικασθέντος και δεν αποτελούν χρέη της κληρονομιάς του τα οποία μπορούν να εκτελεσθούν σε βάρος των κληρονόμων του, διαγράφονται με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον κληρονόμο του καταδικασθέντος θανόντος στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία έχουν βεβαιωθεί» καθώς «με το θάνατο του καταδικασθέντος παύει η εκτέλεση όχι μόνο των στερητικών της ελευθερίας ποινών αλλά και των χρηματικών ποινών και των προστίμων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκτελούνται εναντίον των κληρονόμων του, εξαιτίας ακριβώς του αυστηρά προσωπικού χαρακτήρα των ποινών».
Η εισήγηση που έρχεται να συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας κάνει δεκτή την αίτηση του Σ.Θ. μαζί, προφανώς, με το σκεπτικό της γνωμοδότησης του ΝΣΚ του 2007 και ζητά να ψηφισθεί η επιστροφή του ποσού των 2.208,93 ευρώ στον αιτούντα, δύο χρόνια μετά την πληρωμή του (χωρίς… τόκους). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το αν μετά την απόφαση αυτή θα δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην ασκούν πιέσεις για να εισπράττονται παλαιά πρόστιμα από θανόντες.
Ο Δήμος Αθηναίων εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του έσοδα σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ από πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων παρελθόντων ετών εκ των οποίων σπανίως εισπράττει μερικές χιλιάδες. Σημειωτέον ότι όταν εισπράχθηκαν τα 27 πρόστιμα του συγκεκριμένου αποθανόντος το 2014, τα 7 από αυτά είχαν βεβαιωθεί πριν από το 1994 οπότε είχε περάσει και η 20ετία, βάσει της οποίας υπάρχει παραγραφή και για τους εν ζωή παρανομήσαντες…
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ