Το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κλήθηκαν να επέμβουν σε φραστικό επεισόδιο που προήλθε από τροχαίο ατύχημα στην οδό Ισιδώρου Μωραΐτη στο Κορωπί. Οταν έφθασαν εκεί εντόπισαν τον 51χρονο να λογομαχεί με πολίτες, καθώς λίγο νωρίτερα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, ένα ασημί Χόντα Σιβίκ, προσέκρουσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο Μερκούριος Σοφρώνης τράπηκε σε φυγή και μπήκε σε πιλοτή κοντινής πολυκατοικίας, ωστόσο κάτοικοι της περιοχής τον καταδίωξαν, τον έπιασαν και τον παρέδωσαν στους αστυνομικούς. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε είχε κλαπεί στις 23 Αυγούστου από το Κορωπί, ενώ οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν πλαστές και αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιας μάρκας και χρώματος.
Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν δύο σακίδια πλάτης και χάρτινες σακούλες που περιείχαν ναρκωτικά χάπια, τρία μαχαίρια, διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης και πέντε φορητοί ασύρματοι. Στον 51χρονο είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι εμφάνισης στο Τμήμα Ασφαλείας Κορωπίου και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Τροχαίο στα Χανιά: «Ο εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη των αστυνομικών που έκαναν τον έλεγχο», ανέφερε η Δημογλίδου
Ενδεικτική της βιαιότητας της δράσης του ήταν η υπόθεση που είχε εξελιχθεί στις 8 Νοεμβρίου 1998, όταν μαζί με δύο συνεργούς του είχε μετατρέψει σε πεδίο μάχης τους δρόμους της Γλυφάδας. Ο 32χρονος τότε Μερκούριος Σοφρώνης και οι συνεργοί του είχαν πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών για να ακολουθήσει φρενήρη καταδίωξη. Κάποια στιγμή οι δράστες είχαν πάρει με την απειλή των όπλων άλλο όχημα στο οποίο επέβαινε μία μητέρα και το βρέφος της, το οποίο οι δράστες χρησιμοποιούσαν σαν ασπίδα δείχνοντάς το στους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν. Κάποια στιγμή ο Μερκούρης Σοφρώνης, που ήταν οδηγός, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε μία κολόνα. Οι κακοποιοί βγήκαν από το όχημα όπως και η γυναίκα με το μωρό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Σοφρώνης είχε καταφέρει να διαφύγει, όχι όμως και οι συνεργοί του, Βλάσιος Παπαχρήστου και Κυριάκος Βερόπουλος.
Συνελήφθη ένα μήνα αργότερα στον Κάλαμο Αττικής. Σε βάρος του εκκρεμούσαν τότε πέντε εντάλματα σύλληψης ανακριτών για ληστείες και διακεκριμένες κλοπές. Στις 3 Αυγούστου 1998 είχαν σκορπίσει τον πανικό στο μαιευτήριο «Ιασώ», όταν είχαν εισβάλει στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας που βρισκόταν στο μαιευτήριο και άρπαξαν 18.567.000 δρχ. Κατά την αποχώρησή τους εγκλωβίσθηκαν στο ισόγειο της κλινικής από τις αυτόματες πόρτες εισόδου-εξόδου και για να διαφύγουν πυροβόλησαν στην τζαμαρία. Στις 2 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς είχαν κάνει ληστεία σε Εμπορική Τράπεζα στα Καλύβια όπου και πάλι είχαν πυροβολήσει τους αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Λίγες ημέρες μετά τη συμπλοκή στη Γλυφάδα, ο Σοφρώνης μαζί με άλλους δύο συνεργούς του «χτύπησαν» στο μπαρ Plaza Cartbe, στην Αρτέμιδα. Με την απειλή των όπλων τους απήγαγαν την Ουκρανή υπήκοο Ιρίνα Μπουτνάγια, η οποία εργαζόταν στο μπαρ ως σερβιτόρα. Την οδήγησαν με τη βία σε παραλία και ο Σοφρώνης τη βίασε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου