Σύμφωνα με πληροφορίες του npress.gr η ασθένεια έχει προσβάλει τρεις αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς απομόνωσης.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους υπαλλήλους και τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου που παρακολουθεί την υπόθεση, μετέβη πριν λίγο στις φυλακές για εξέταση ενώ έχει συστήσει προληπτικά μέτρα.
Όπως υπογραμμίζεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Σταθμού, η ψώρα είναι μία άκρως μεταδοτική νόσος και οφείλεται στο άκαρι της ψώρας.
Φιλοθέη: Εισέβαλαν σε σπίτι διπλωμάτη των ΗΠΑ - Έγιναν γρήγορα αντιληπτοί
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες δηλαδή, μικρά κόκκινα εξογκώματα.
Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή.
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Το άκαρι της ψώρας δεν επιζεί πέραν το τεσσάρων ημερών μακράν του δέρματος.
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων.
Πηγή: npress.gr