Ειδικότερα, ο σχεδιαστής υποχρεώθηκε με δικαστική απόφαση να εγκαταλείψει το ατελιέ του Κολωνακίου -λόγω χρεών που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ-, ενώ βρήκε καταφύγιο σε χώρο στο Μοσχάτο, όπου πλέον έχουν μεταφερθεί όλες οι δραστηριότητές του.
Ο δημοφιλής σχεδιαστής φαίνεται πως αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό, αφού -όπως έγινε γνωστό- έχει οικονομική διαμάχη με εργαζόμενή του, που έβγαλε σε πλειστηριασμό νυφικά του φορέματα τον περασμένο Ιούνιο.
Αυτή τη φορά συναντήθηκε στις δικαστικές αίθουσες με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ανήκει το ακίνητο που χρησιμοποιούσε ως ατελιέ ο αγαπημένος σχεδιαστής των επωνύμων. Στις 25 Ιουλίου 2012 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκμίσθωσε για 12 έτη στο σχεδιαστή και τη μητέρα του το κατάστημα επί της Πατριάρχου Ιωακείμ, εμβαδού 320 τ.μ. «Η διάρκεια της μισθώσεως συνομολογήθηκε για 12 χρόνια, ήτοι από την 20ή Αυγούστου 2012 και λήγει τη 19η Αυγούστου 2024. Ως μίσθωμα συμφωνήθηκε το ποσόν των 4.000 ευρώ μηνιαίως. Το μίσθωμα αυτό θα ισχύει για τρία χρόνια, δηλαδή ως τη 19η Αυγούστου 2015. Από δε της 20ής Αυγούστου 2015 το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται και θα προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά ποσοστό ίσο με τον τιμάριθμο του κόστους ζωής κατά το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο διάστημα προσαυξανόμενο κατά δύο μονάδες και πάντως όχι κάτω του 5%. Το μίσθωμα είναι πληρωτέο στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών-Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», αναφέρει το συμφωνητικό.
Συνολικά ο σχεδιαστής μαζί με το χαρτόσημο όφειλε να καταβάλλει το ποσό των 4.144 ευρώ το μήνα, κάτι που, σύμφωνα με το δικόγραφο, δεν τηρούσε. «Πλην όμως αυτοί αν και από την αρχή της μίσθωσης χρησιμοποιούν ανενόχλητα το ανωτέρω μίσθιο ακίνητο, παρά την ως άνω μεταξύ τους συμφωνία, δυστροπούν στην καταβολή του μηνιαίου μισθώματος και τους το καταβάλλουν είτε καθυστερημένα είτε τμηματικά είτε καθόλου, με αποτέλεσμα σήμερα να τους οφείλουν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, τα εξής μισθώματα: α) Το υπόλοιπο μισθώματος Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή 1.690 ευρώ, β) τα μισθώματα των μηνών από Ιανουάριο του 2014 έως και τον Ιανουάριο 2015, σύνολο 55.562 ευρώ».
Για την οφειλή μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014 κλήθηκε ο σχεδιαστής με εξώδικη δήλωση να την εξοφλήσει, ωστόσο δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2015 διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου, με τον ίδιο να έχει δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή εντός 15 ημερών από την επίδοση. Πράγματι, άσκησε ανακοπή κατά της απόφασης απόδοσης του ακινήτου, αλλά η απόφαση 674/2017, που κοινοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, δεν τον δικαίωσε.
Η πλευρά του Βλάσση Χολέβα πρόβαλε αρκετούς λόγους ανακοπής, με τον πρώτο να είναι καθαρά τυπικός και να μη γίνεται δεκτός. Ο δεύτερος λόγος που επικαλέσθηκε ο σχεδιαστής ήταν πως «συμφωνήθηκε προφορικά μεταξύ των διαδίκων να μειωθεί το μίσθωμα στο ποσό των 3.000 ευρώ από το μήνα Απρίλιο του 2014 και μετά να εξοφληθεί με τμηματικές καταβολές η οφειλή προγενέστερων μισθωμάτων, δίδοντας το καθ’ ου στους ανακόπτοντες προθεσμία για την εξόφληση των μισθωμάτων μετά την παρέλευση της δήλης ημέρας καταβολής τους». Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην 674/2017 απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, «δεν προέκυψε ότι οι διενεργηθείσες διαπραγματεύσεις για μείωση του μισθώματος στο ποσό των 3.000 ευρώ τελεσφόρησαν τελικά, για το λόγο αυτό δεν υπήρξε τελικά τροποποίηση του μισθωτηρίου».
Αυτό που αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, είναι ότι πράγματι υπήρξε πρόταση του σχεδιαστή για διακανονισμό με δόσεις των παλαιότερων μισθωμάτων, αλλά -όπως προκύπτει από επιστολή του διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών- δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα τα διακανονιζόμενα μισθώματα. «Θα έπρεπε να καταβάλουν 4.500 ευρώ τον Μάιο και 5.000 ευρώ τον Ιούνιο, πράγμα που δεν συνέβη. Δηλαδή, παραβίασαν ακόμη και τη νέα προφορική συμφωνία, καθιστάμενοι δύστροποι μισθωτές. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η άμεση καταβολή του πρώτου και δεύτερου ποσού αποτελούσαν την ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε μείωση του μισθώματος.
Ανάμεσα στους λόγους ανακοπής, ο σχεδιαστής προέταξε πως «δεν δύναται να εξεύρει έτερο ακίνητο προς μίσθωση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενέργεια στην οποία θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν από την πλευρά του Πανεπιστημίου ήταν ξεκάθαρη η απάντηση στο αίτημα μείωσης». Τελικά, το δικαστήριο δεν πείσθηκε από κανέναν ισχυρισμό, απέρριψε όλους τους προβαλλόμενους λόγους ανακοπής και επικύρωσε την 65/2015 διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου, οδηγώντας το σχεδιαστή μέσα στο καλοκαίρι να εγκατασταθεί στο Μοσχάτο.
Γεωργία Σωτηρίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής