Το φαινόμενο διακίνησης ψευδών φημών (όπως για παράδειγμα η παροχή αδειών παραμονής από το κράτος) που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα δεν έχει σταματήσει, ενώ αρκετοί είναι οι μετανάστες που, παρότι το αίτημα ασύλου τους έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, δεν εμφανίζονται για να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής τους. Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι στόχος των αστυνομικών επιχειρήσεων είναι να γίνει έλεγχος της νομιμότητας των εγγράφων των ατόμων που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας, να βρεθούν οι μετανάστες που πρέπει να φύγουν αλλά και να περάσει το κράτος το μήνυμα ότι η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη και ότι όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά θα διώκονται.
Η τελευταία μεγάλη επιχείρηση έγινε στις 24 Ιουλίου 2017 στη Λέσβο, ενώ είχαν προηγηθεί δύο επιχειρήσεις στην Κω, μία στη Λέρο και μία στη Σάμο. Σειρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει το νησί της Χίου. Στα νησιά αυτά υπάρχει πρόβλημα λόγω μεγάλης συσσώρευσης μεταναστών και προσφύγων. Το βασικό «αγκάθι» για τις Αρχές είναι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, που αναγκαστικά εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά. Ενδεικτικό είναι ότι για να ολοκληρωθεί μία εξέταση αιτήματος ασύλου χρειάζονται από εφτά έως 11 μήνες. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, όπως λένε αστυνομικές πηγές, στις οποίες το νομικό γραφείο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης υποβάλλει προσφυγές στο Πρωτοδικείο Πειραιά απέναντι στις απορριπτικές αποφάσεις για το άσυλο, με αποτέλεσμα να δίνονται αναστολές στην εκτέλεση των αποφάσεων έως ότου εξεταστούν οι προσφυγές.
Στην επιχείρηση της 24ης Ιουλίου στη Λέσβο, που έγινε παρουσία δύο εισαγγελέων, βρέθηκαν 14 άτομα για τα οποία είχαν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις σε β’ βαθμό και έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής τους. Συνολικά ελέγχθηκαν 3.200 άτομα και έγιναν 53 προσαγωγές και 27 συλλήψεις. Μέρος πήραν 283 αστυνομικοί, ενώ στο νησί μετακινήθηκαν εκτάκτως δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις επικεντρώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας και γύρω από αυτό, ενώ έλεγχοι έγιναν ακόμα και στο Κάστρο της Μυτιλήνης, όπου είχαν βρει καταφύγιο μετανάστες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός Σύμβουλος Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρισκόταν στο νησί εκείνη την ημέρα έδωσε συγχαρητήρια στους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης.
Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω βρίσκονται κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, προκειμένου να υπάρχει το πληροφοριακό δίκτυο που θα μπορέσει να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια εκμετάλλευσης του έκρυθμου κλίματος από ύποπτους κύκλους ή το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης από μετανάστες που βρίσκονται για πολύ καιρό εγκλωβισμένοι. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας είναι ελεγχόμενη και πως στο πεδίο της πληροφορίας στα νησιά η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί αν ανάψει μία «σπίθα» από κάποιο τυχαίο συμβάν. Πιο… ευάλωτα σε ακραίες συμπεριφορές θεωρούνται τα άτομα για τα οποία έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου τους, καθώς είναι αυτά που χάνουν διά παντός την ελπίδα μετάβασής τους στην Ευρώπη.
Οι μετανάστες αυτοί πέφτουν πολλές φορές θύματα εκμετάλλευσης από κύκλους που διακινούν ψευδείς φήμες. Στη Λέσβο πρόσφατα διακινήθηκε η φήμη ότι «η Ιταλία θα δώσει 200.000 άδειες παραμονής, το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία και το Λιμενικό έχει να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Τους τελευταίους μήνες τα κυκλώματα που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια δεν «σπρώχνουν» μόνο τις βάρκες προς τα ελληνικά νησιά, αλλά επιβιβάζουν σε σκάφη άτομα με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις τα σκάφη να μένουν ακυβέρνητα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και να χρειάζεται η συνδρομή της ελληνικής Ακτοφυλακής για τη διάσωσή τους. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται ανοιχτά της Πελοποννήσου. Οι δουλέμποροι δεν διστάζουν να επιβιβάσουν στις βάρκες -για το πολύ μακρινό αυτό ταξίδι προς την Ιταλία- ακόμα και παιδιά κάτω των τριών ετών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου