Οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Περιφέρειας προσέφεραν τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις τους διευκολύνοντας χιλιάδες πολίτες με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία ενημερώνει και κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους για 260 διαδικασίες, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και την εκτύπωση των εγγράφων που απαιτούνται.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο Νικόλαος Ντέμος, υπάλληλος στο τμήμα «Σχεδιασμού ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον Πολίτη», οι δεκάδες διαδικασίες είναι εύκολα προσβάσιμες και αφορούν ένα ευρύ φάσμα επιλογών. «Συνεχίζουμε και ανανεώνουμε συνεχώς την πλατφόρμα κάθε φορά με νέες διαδικασίες. Εχουμε παρατηρήσει ότι δεν μπαίνουν μόνο πολίτες της δικής μας Περιφέρειας.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Υπάρχουν πολλές διαδικασίες στο Δημόσιο, οι οποίες είναι κοινές. Ενα πολύ μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητάς μας είναι εκτός Ηπείρου». Περίπου 180 διαδικασίες αφορούν την αγροτική οικονομία και την κτηνιατρική, 151 διαδικασίες σχετίζονται με την ανάπτυξη (από τη γεωθερμία μέχρι και τα τεχνικά επαγγέλματα), 128 τη δημόσια υγεία και την κοινωνική μέριμνα (από τα βιβλιάρια υγείας μέχρι και τις επιχειρήσεις τροφίμων), 128 τη μεταφορά και την επικοινωνία (από τα αγροτικά οχήματα μέχρι και άδειες ασκήσεων επαγγελμάτων) και τέλος 53 αναπτυξιακό προγραμματισμό, περιβάλλον και υποδομές, όπως διαδικασίες που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό νόμο μέχρι και τομείς δρόμων.
Η ελληνική πλατφόρμα βραβεύτηκε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την προώθηση των επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων πληροφορικής στις Δημόσιες Διοικήσεις, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαρτίου 2017 στη Λισσαβόνα (Πορτογαλία). Το έργο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» κατέκτησε το βραβείο «Certificate of Excellence», με την 4η θέση στην κατηγορία «περιφερειακό επίπεδο» μεταξύ 118 προτάσεων/96 συμμετοχών/4 κατηγοριών, από χώρες της Ε.Ε. Στη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι 17 καλύτερες λύσεις πληροφορικής (η μοναδική ελληνική πρόταση) από τις 96 που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Οι υποβληθείσες αιτήσεις αξιολογήθηκαν για το σχεδιασμό της λύσης, τη διακυβέρνηση, τον αντίκτυπο και το αποτέλεσμα, την έκταση της επαναχρησιμοποίησης και της βιωσιμότητας.
Η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη με την ευκαιρία της συμμετοχής στη διάσκεψη του Sharing & Reuse Conference και της διάκρισης στο διαγωνισμό ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελούσε για εμάς άλλη μια πρόκληση. Η 4η θέση που καταλάβαμε ανάμεσα σε τόσο δυνατές συμμετοχές με μεγάλα οικονομικά budgets επιβεβαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Περιφέρεια Ηπείρου για την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων προς όφελος των πολιτών αλλά και της δημόσιας διοίκησης».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου