Οι κινήσεις που γίνονται για την ίδρυση, μέσω… συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, έχουν δυναμιτίσει το κλίμα στους πρυτάνεις, οι οποίοι δήλωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα ΤΕΙ έχουν αναθαρρήσει, βλέποντας και νέες διεξόδους στην πολυπόθητη αναβάθμιση που αιτούνται εδώ και χρόνια.
«Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor) και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ.
Πρακτικά, πρόκειται για απάντηση στην προ ολίγων ημερών ανακοίνωση της Συνόδου των πρυτάνεων, οι οποίοι έκαναν λόγο για κατάργηση του διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ κάλεσαν το υπουργείο να επανεξετάσει το νομοσχέδιο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η λυδία λίθος της αξιολόγησης», σημειώνουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:
Αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων -κεκλεισμένων των θυρών με ρητή εντολή να μη διαρρεύσουν λεπτομερώς οι τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής-, οι κινήσεις που γίνονται για την Ιδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχουν θορυβήσει τους πρυτάνεις.
Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα ΤΕΙ που έθεσαν ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τη δική τους τύχη φαίνεται ότι πλέον στρέφονται κι αυτά σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα σε πρόσφατη Σύνοδο απεύθυναν στον υπουργό το ερώτημα, με τον Κώστα Γαβρόγλου να είναι ενθαρρυντικός σε προτάσεις συγχώνευσης και -έπειτα από αξιολόγησης- αναβάθμισης του ονόματος του Ιδρύματος.
Διετή προγράμματα σπουδών
Ενα ζήτημα που αφορά ειδικότερα την τεχνική εκπαίδευση και έχει διχάσει τα ΤΕΙ, τα οποία συμφωνούν μεν, αλλά ζητούν εγγυήσεις, είναι τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για τη συγκρότηση αυτών των προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους προέρχονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια και παρέχουν δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Βέβαια, η θεσμοθέτηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αν και στο νομοσχέδιο προβλέπεται ίδρυση όχι μόνο σε ΤΕΙ αλλά και σε Πανεπιστήμια, τα πρώτα ζητούν παράλληλη αναβάθμιση με μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ώστε να πάρουν απόφαση διενέργειάς τους. Παράλληλα, θολό είναι το σημείο των κριτηρίων επιλογής των σπουδαστών. Ο Κώστας Γαβρόγλου επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση, τα ΤΕΙ δεν είναι σύμφωνα και η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη αυτή η πρωτοβουλία.
Ερώτηση της Ν.Δ. για τη συνάφεια στα μεταπτυχιακά
Σύσσωμος ο τομέας Παιδείας της Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή το θέμα της συνάφειας μεταπτυχιακών των αναπληρωτών που ανέδειξε χθες ο «Ε.Τ.» με εκτενές ρεπορτάζ. Ειδικότερα, σε ερώτηση προς τον Κώστα Γαβρόγλου, η τομεάρχης Νίκη Κεραμέως και οι αν. τομεάρχες, Χρήστος Κέλλας, Μαρία Αντωνίου και Γιάννης Αδριανός, ζητούν ενημέρωση από τον Κώστα Γαβρόγλου σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο, ώστε να διαφυλαχτεί το κύρος και η αξιοπιστία των πινάκων αναπληρωτών.
Υπενθυμίζεται ότι επιτροπή του ΙΕΠ υπεύθυνη για τις κρίσεις συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων των αναπληρωτών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) κατηγορήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας για διαφοροποιήσεις στην κρίση της ακόμα και στον ίδιο μεταπτυχιακό τίτλο, καθώς σε άλλους κατόχους αναγνώριζε συνάφεια και σε άλλους όχι.
Φέτος αιτήθηκαν 7.000 αναπληρωτές ΕΕΠ (σ.σ. 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρσι) από τους οποίους οι 1.600 είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. Συνολικά, αναμένεται την επόμενη χρονιά (2017-2018) να προσληφθούν γύρω στους 3.000 αναπληρωτές ΕΕΠ στα ειδικά σχολεία.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου