Οι Ελληνες απόφοιτοι και προπτυχιακοί φοιτητές είναι συνηθισμένοι σε εκθέσεις ξένων πανεπιστημίων, όμως η αγορά των μεταπτυχιακών στην Ελλάδα, αν και ανθίζει εδώ και πολλά χρόνια, για πρώτη φορά διαφημίζεται στη χώρα συνολικά. Ολα τα δημόσια Ιδρύματα αλλά και ιδιωτικά κολέγια, καθώς και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα βρεθούν στο Γκάζι για να ενημερώσουν για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Παράλληλα, στην εκδήλωση οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω κλήρωσης να κερδίσουν 150 υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και σπουδές e-learning, να κάνουν δωρεάν ψυχομετρικά τεστ αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορες παράλληλες δραστηριότητες όπως workshops.
Ειδικότερα, τα περιφερειακά Ιδρύματα είδαν μια μεγάλη ευκαιρία μέσω αυτής της έκθεσης να προσελκύσουν προπτυχιακούς φοιτητές σε μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Η ακαδημαϊκή κοινότητα της περιφέρειας, αν και εκλείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός, έχει εκμεταλλευτεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχει διδαχθεί από διεθνείς πρακτικές και, τέλος, έχει προσαρμοστεί τουλάχιστον σε ακαδημαϊκό επίπεδο για τις επόμενες αλλαγές. Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα παραδείγματα.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει για ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Λεωνίδας, έχει εμπνευστεί από πρακτικές που συναντώνται κυρίως στην Αμερική. Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) ΒΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ υλοποιείται στην Αθήνα με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Tμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας) και αποτελεί μια νέα προσπάθεια σύνδεσης πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας. Ενα δίκτυο εταιριών συνεργάζεται με το Ιδρυμα ώστε, εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, να εντάσσονται στο μεταπτυχιακό και οι ανάγκες των ελληνικών εταιριών στην αναζήτηση στελεχών. «Το πρώτο πράγμα που ρωτήσαμε ήταν τι ζητάνε από ένα στέλεχος. Είδαμε ότι πολλές εταιρίες ζητάνε γνώσεις οικονομίας και management. Κάναμε λοιπόν αυτή την προσθήκη. Στη συνέχεια, οι σπουδαστές μας συνεργάζονται με τις εταιρίες».
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Το μεταπτυχιακό Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events λειτουργεί από το 2009 υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία. Ο διευθυντής του μεταπτυχιακού Κωνσταντίνος Γεωργιάδης σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών προέρχεται από άλλες χώρες (φοιτητές από 82 χώρες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία μέχρι την Ινδία και τη Ζάμπια). Στο μεταπτυχιακό διδάσκεται και management και οργάνωση, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων απορροφάται από εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, ακαδημίες, διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Στη περιοχή που συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος λιγνιτικών μονάδων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επενδύει στη μεταλιγνιτική εποχή με το μεταπτυχιακό energy resources and management, το οποίο στοχεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ένας τομέας που ανθεί και επιλέγεται κατά κόρον από τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών Μηχανολόγων Μηχανικών. Το μεταπτυχιακό γίνεται από την εν λόγω σχολή του Ιδρύματος και λειτουργεί στο παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Καστοριά.
info
Σπούδασε 2017
24-25 Ιουνίου
Τεχνόπολη, Γκάζι
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου