Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελο ο οποίος εξερράγη αμέσως μόλις ανοίχτηκε ο φάκελος από τον πρώην πρωθυπουργό με τον αποστολέα να ήταν η Ακαδημία Αθηνών.
Φυσικά και ο πραγματικός αποστολέας δεν ήταν η Ακαδημία Αθηνών, αλλά κάποια τρομοκρατική οργάνωση με την μεθοδολογία να παραπέμπει σύμφωνα με την Αστυνομία στην Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Η επίθεση θυμίζει έντονα τους Πυρήνες της Φωτιάς: Τον περασμένο Μάρτιο η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αποστείλει σειρά παγιδευμένων φακέλων σε οικονομικούς στόχους στην Ευρώπη με κορυφαίο το φάκελο προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φερόμενοι αποστολείς των φακέλων μάλιστα ήταν Ελληνες πολιτικοί.
Τότε, οι Πυρήνες είχαν στείλει μια πρώτη προκήρυξη με την οποία είχαν προαναγγείλει ότι θα ακολουθούσε άλλη, εκτενής, πράγμα που έως τώρα δεν έχει γίνει. «Ορφανή» από πλευράς ανάληψης της ευθύνης παραμένει και η βόμβα στην οδό Σανταρόζα, σε υποκατάστημα της Eurobank. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε προκήρυξη κρατούσε την Αντιτρομοκρατική σε συναγερμό, για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος.
Στην ΕΛΑΣ έχει σημάνει γενικός συναγερμός, προκειμένου να ελεγχθεί η αλληλογραφία σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και ευαίσθητους πιθανούς στόχους, αλλά και στα ΕΛΤΑ και τα κέντρα διανομής τους με πρώτο το κέντρο του Κρυονερίου.
Η επίθεση με στόχο τον Λουκά Παπαδήμο ξύπνησε μνήμες από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παραλήπτης του φακέλου ήταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τον άνοιξε ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου.
Οι πληροφορίες για την υγεία του Λουκά Παπαδήμου
Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για την υγεία του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο όχημα που επέβαινε δηλώνουν πως είναι σε σταθερή κατάσταση.
Αυτό που θεωρείται επιβεβαιωμένο είναι πως η κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού δεν εμπνέει ανησυχία ωστόσο έχουν γίνει όλες οι προληπτικές κινήσεις από το ιατρικό προσωπικό. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προκειμένου να του αφαιρεθούν τα θραύσματα της επίθεσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός, έχει τραύματα στον θώρακα, στην κοιλιακή χώρα και στα κάτω άκρα με τους γιατρούς να κρίνουν πως η κατάστασή του δεν κρίνεται πολύ σοβαρή.
Ερωτηματικά για το βαθούλωμα στην πόρτα
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί στις αρχές το γεγονός ότι υπάρχει βαθούλωμα στην πόρτα του οδηγού το οποίο είναι από από την εξωτερική πλευρά με τις πρώτες εικασίες να κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να μπλόκαρε το αυτοκίνητο από αερόσακους και δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα μετά την έκρηξη.
Σε πανικό η ΕΛΑΣ για νέα τρομοπακέτα
Πανικός έχει προκληθεί στην ΕΛΑΣ για το ενδεχόμενο εκτός από τον εκρηκτικό φάκελο που έσκασε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι σε πολιτικά πρόσωπα ή ακόμη και επιχειρηματίες.
Όπως έχει δείξει μέχρι τώρα πρακτική των τρομοκρατών είναι να μην αποστέλλουν ένα φάκελο αλλά πολλούς ταυτόχρονα σε γραφεία και υπηρεσίες. Αυτό το κάνουν προκειμένου να προκαλούν πανικό στην Αστυνομία και να “θολώνουν” τα νερά. Έτσι, στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ αλλά και σε εταιρείες κούριερ ψάχνονται ένας προς έναν όλοι οι φάκελοι με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα εκρηκτικά δέματα.
Οι ίδιοι έλεγχοι γίνονται σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, οικονομικές επιχειρήσεις, τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει και άλλο τρομοδέμα από τα συστήματα ελέγχου εκρηκτικών των ΕΛ.ΤΑ και εταιρειών κούριερ. Μια διαδικασία χρονοβόρα καθώς από εξονυχιστικούς ελέγχους θα περάσουν όλοι οι φάκελοι που έχουν ταχυδρομηθεί τα τελευταία 24ωρα.
Αξίζει να τονισθεί ότι στις προηγούμενες επιθέσεις πριν από περίπου δυόμισι μήνες, που είχαν γίνει με αποστολή τρομοδεμάτων από τη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς σε Βερολίνο και Παρίσι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική αφού το ενδεχόμενο μιας εκρηκτικής επανεμφάνισης παρέμενε ανοικτό.
Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα ΜΜΕ η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο
Η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έγινε θέμα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ιστοσελίδες.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο κ. Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μιλά ανοιχτά για απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού. Η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμου έγινε θέμα στο Bloomberg, το CNBC, το BBC, την Daily Mail, El Economista, Russia Today. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ κάνουν ανοιχτά λόγο για απόπειρα δολοφονίας ενώ ταυτόχρονα τα οικονομικά πρακτορεία αποφεύγουν να πάρουν θέση.
Ποιoς είναι ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 6 Νοεμβρίου του 2011, κι αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και η συμφωνία τριών πολιτικών αρχηγών (Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Καρατζαφέρη) έπειτα από διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο που διάρκεσαν 96 ώρες για τη δημιουργία μιας “μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου».
Παρέμεινε πρωθυπουργός επί έξι μήνες κι επί των ημερών του ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ο Λουκάς Παπαδήμος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 ως το 2010.
Η θητεία του συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή διαπραγματευόταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δάνεισμο της Ελλάδας, στα πλαίσια της κρίσης χρέους της χώρας.
Την ίδια περίοδο δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947, κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993) και στη συνέχεια διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.