Από νωρίς το απόγευμα στο ναό της Αγίας Βαρβάρας και στην ευρύτερη περιοχή επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και εκατοντάδες νέοι, περίμεναν (ακόμη και γονατιστοί) υπομονετικά την ώρα που θα φτάσούν το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης και το Τίμιο Ξύλο, ένας από τους λεγόμενους θησαυρούς της Βενετίας.
Το ιερά λείψανα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τις δέουσες τιμές από τις Ενοπλες Δυνάμεις ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Η επίσημη υποδοχή έγινε μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω και στη συνέχεια το σκήνωμα μεταφέρθηκε με λιτανευτική πομπή στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι στιγμές, όπως μάλιστα έλεγαν πιστοί, ήταν «πραγματικά συγκλονιστικές». Η ιταλική φιλαρμονική «Τεσέρα» παιάνισε τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας και η ελληνική, αντίστοιχα, της Ελλάδας.
Τις τιμητικές κορδέλες του ιερού λειψάνου κρατούσαν οι επίσκοποι Μεθώνης Κλήμης, Σαλώνων Αντώνιος, Θαυμακού Ιάκωβος και Χριστιανουπόλεως Προκόπιος, ενώ το περιέβαλε τιμητικό άγημα στρατιωτών.
Στο ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου τελέστηκε δοξολογία, υποδέχτηκαν τα λείψανα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το παρών στη δοξολογία έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣτΕ, ανώτατοι δικαστικοί, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβεις δεκαέξι χωρών της Ευρώπης και πολλοί άλλοι επίσημοι. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Εμφανώς συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «μετά τη συμπλήρωση 17 αιώνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων και τη μεταστροφή της Ευρώπης στον Χριστιανισμό, το θρησκευτικό σκηνικό της Δύσης έχει αλλάξει δραματικά και είναι εμφανές το κενό του Χριστιανισμού στη δημόσια ευρωπαϊκή ζωή. Ο ευρωπαϊκός κόσμος ζει σήμερα μια κατάσταση χωρισμού από τη θεανθρωπότητα, μορφοποιεί μια ανθρωπότητα χωρίς Θεό». Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε τονίζοντας ότι «ο κόσμος σήμερα αναζητά μια αξιόπιστη ορθόδοξη μαρτυρία ως κατάθεση πρότασης που να δίνει νόημα στην ανθρώπινη ζωή.
Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα την Ελλάδα όχι τόσο για την ισχύ της ευρωζώνης, αλλά ως κληρονόμο μιας άλλης προτάσεως ζωής. Χρειάζεται την Ορθοδοξία ως “θύρα πίστεως” που πραγματώνει αγαπητικές κοινωνίες στον καθημερινό βίο. Το χριστιανικό μήνυμα μπορεί να γίνει επίκαιρο μέσα από την Εκκλησία».
Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά
Σε κλίμα κατάνυξης έγινε νωρίς χθες το πρωί και τελετή παράδοσης-παραλαβής του ιερού σκηνώματος και του Τιμίου Ξύλου στη Βενετία. Στην ιταλική πόλη μετέβη ελληνική αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο. Εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Ελλαδικής Εκκλησίας στην αποστολή ήταν ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.
Τα μέλη της αντιπροσωπίας επισκέφθηκαν πρώτα το ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων. Στη συνέχεια μετέβησαν στο ναό του Αγίου Μάρκου, στην ομώνυμη πλατεία της Βενετίας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Ρωμαιοκαθολικός Πατριάρχης της Βενετίας Φραγκίσκος. Κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής των ιερών λειψάνων το κλίμα ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένο, με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας της φιλοξενίας στην Ελλάδα του σκηνώματος, (σ.σ.: η έλευση των ιερών λειψάνων συμπίπτει με τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων ζωής της Αποστολικής Διακονίας), χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία και ιστορική εμπειρία τον ερχομό του σκηνώματος στη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Βενετίας έκανε λόγο για μια καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Στην τελετή συμμετείχε και ο μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο οποίος στη συνέχεια συνόδευσε την αποστολή στην Αθήνα.
Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε λιτάνευση του ιερού σκηνώματος και του Τιμίου Ξύλου προς την αποβάθρα Κορνολντί της Βενετίας, από όπου οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο Marco Polo με προορισμό την Αθήνα. Την πομπή, την οποία συνόδευε η φιλαρμονική της Βενετίας «Τεσέρα», παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τουρίστες. Νέοι με παραδοσιακές φορεσιές, Κρητικοί και Πόντιοι βρακοφόροι, κρατούσαν τη σημαία της Βενετίας καθώς και τη βυζαντινή σημαία.
Ακολουθούσε τριάδα ιερέων με αναμμένες λαμπάδες, ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μαρμαρινός, διευθυντής ΓΕΝ, ο π. Κυριακός Τσουρός, γραμματέας της Ι. Συνόδου, και ο π. Ευθύμιος Κερμελής, προϊστάμενος Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Ηλιουπόλεως.
Το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνουν για προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας έως και τις 15 Ιουνίου. Οι πόρτες του ναού θα παραμένουν ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ ενώ καθημερινά θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ιερές λειτουργίες.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου