Ο Μάριους Νίλσεν, μέλος του ελευθεριακού Προοδευτικού Κόμματος της Νορβηγίας είπε στην τοπική εφημερίδα Agderposten ότι πρότεινε τον Μασκ – η εταιρεία Χ του οποίου απέλυσε πρόσφατα πάνω από 1.200 υπαλλήλους αρμόδιους για τον έλεγχο περιεχομένου – λόγω της «ακλόνητης υπεράσπισης του διαλόγου, της ελευθερίας του λόγου και επειδή παρέχει τη δυνατότητα να εκφράζει κανείς τις απόψεις του» σε «έναν ολοένα και πιο πολωμένο κόσμο».
Ο Νίλσεν επαίνεσε επίσης τον Μασκ για την παροχή δορυφορικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο Starlink σε Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε δεινή θέση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους πριν από δύο χρόνια. «Το πλήθος των τεχνολογικών εταιρειών που έχει ιδρύσει, κατέχει ή διευθύνει ο Μασκ, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνιών, την αύξηση της γνώσης τόσο της γης όσο και του διαστήματος, εκτός από τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της συνδεσιμότητας παγκοσμίως… βοήθησε να γίνει ο κόσμος πιο συνδεδεμένος και ασφαλέστερος», δήλωσε ο Νορβηγός βουλευτής.
Σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ανέρχεται στα 213 δις. δολάρια. Το φθινόπωρο του 2022 Ο Μασκ αγόρασε έναντι 44 δις. δολαρίων το Twitter με στόχο, όπως είπε, να επιτρέψει την απρόσκοπτη έκφραση απόψεων, αλλά μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων κινήσεων του ήταν ότι αποκατέστησε τους λογαριασμούς στην πλατφόρμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς και του σατιρικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Babylon Bee.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Διαφημιζόμενες εταιρείες εγκατάλειψαν μαζικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ μετά την καταγγελία της Media Matters ότι το Χ επιτρέπει την ανάρτηση φιλοναζιστικού περιεχομένου δίπλα σε διαφημίσεις τους. Ο Μασκ, που πυροδότησε οργή όταν φάνηκε να συμφωνεί με έναν χρήστη που κατηγόρησε τους Εβραίους για τη μαζική μετανάστευση μειονοτήτων σε δυτικές χώρες, απάντησε με μήνυση, ενώ υποστηρίζει ότι δεν τρέφει αντισημιτικές απόψεις.
Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης και οι Τραμπ και Ασάντζ
Εκτός από τον Μασκ υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης είναι και ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, τον οποίο πρότεινε η Νορβηγίδα βουλευτής του ακροαριστερού Κόκκινου Κόμματος, Σόφι Μάρχαουγκ.
Όπως υποστήριξε η ίδια στην εφημερίδα Dagslbladet «ο Ασάντζ εξέθεσε δυτικά εγκλήματα πολέμου και έτσι συνέβαλε στην Ειρήνη. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια για την καταστροφή που προξενεί. Ο Ασάντζ αποκάλυψε βασανιστήρια και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι αιχμαλώτων πολέμου. Του αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης».
Τον περασμένο μήνα η αμερικανίδα γερουσιαστής Κλόντια Τένι πρότεινε τον Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης. Όπως σχολιάζει δηκτικά το Politico για το Νόμπελ Ειρήνης έχουν προταθεί στο παρελθόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν (το 2020), o Ιωσήφ Στάλιν (το 1945 και το 1948) και ο Αδόλφος Χίτλερ (το 1939).