Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τα όσα ακούγονται περί σύλληψης του στρατηγού Σουροβίκιν. Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν έχει θεαθεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο, οπότε και ο επικεφαλής της Wagner ξεκίνησε την ολιγόωρη ένοπλη ανταρσία του.
Όπως επισημαίνει το Associated Press, οι σχέσεις του Σουροβίκιν με τον Πριγκόζιν είναι γνωστές εδώ και χρόνια, με τους δύο άντρες να έχουν εκφράσει δημόσια την εκτίμησή τους ο ένας στον άλλον.
Ο πρώτος είναι επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας και πρώην επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν είχε πανηγυρίσει την εμπλοκή του στον πόλεμο το 2022, κάνοντας λόγο για μια «θρυλική φιγούρα» που «γεννήθηκε για να υπηρετεί τη μαμά πατρίδα».
Όπως αναφέρουν οι New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν εάν ο Σουροβίκιν έχει ενεργό ρόλο στην ανταρσία του Πριγκόζιν.
Σεργκέι Σουροβίκιν: Ποιος είναι ο αδίστακτος «στρατηγός Αρμαγεδδών» που αιματοκύλησε την Ουκρανία
«Όταν εκτελούσα τις στρατιωτικές αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό δεν ξέχασα ότι υπερασπιζόμουν τη Ρωσία» είχε δηλώσει το 2017 ο Σεργκέι Σουροβίκιν, πρώην διοικητής του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας και υπεύθυνος για ένα μεγάλο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα.
Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν περιελάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους και υποδομές, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο «στόχαστρο» του Σουροβίκιν βρέθηκαν σχολεία, παιδικές χαρές, κατοικίες και νοσοκομεία.
«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τι συνέβη σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος, με ελάχιστη σημασία για την ανθρώπινη ζωή», είπε τη Δευτέρα (10/10) στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Σουροβίκιν. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα βαφτούν με πολύ ουκρανικό αίμα».
Ο Σεργκέι Σουροβίκιν άρχισε να αποκτά παγκόσμια φήμη το 1991, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εξαπέλυσαν σκληροπυρηνικά στοιχεία το 1991 στη Σοβιετική Ένωση. Τότε, είχε ηγηθεί ενός παραστρατιωτικού τάγματος που διέλυσε τα οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 3.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Το πραξικόπημα δεν τελεσφόρησε και ο Σουροβίκιν οδηγήθηκε στη φυλακή για επτά μήνες. Οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς ο Μπόρις Γέλτσιν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σουροβίκιν ακολουθούσε μόνο εντολές. Μερικούς μήνες αργότερα, πήρε τον βαθμό του ταγματάρχη.
Ο Σεργκέι Σουροβίκιν έμελλε να γίνει ακόμη πιο διαβόητος το 2004, όταν ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε, αφού πρώτα έλαβε έντονη επίπληξη από τον Σουροβίκιν. Έκτοτε, ο στρατιωτικός έλαβε το δυσοίωνο παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών» από τους συναδέλφους του, αφού είχε γίνει πλέον αισθητή η σκληροπυρηνική και ανορθόδοξη προσέγγισή του στα στρατιωτικά ζητήματα.
Ο Γκλεμπ Ιρίσοφ, πρώην υπολοχαγός της πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Σουροβίκιν έως το 2020, είχε πει ότι ο στρατηγός ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στον στρατό που «ήξερε πώς να επιβλέπει και να εξορθολογίζει διαφορετικούς κλάδους του στρατού».
«Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής», είπε ο Ιρίσοφ. «Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό». Ο απόστρατος υπολοχαγός τόνισε πως όλες οι προηγούμενες ανακατατάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας στη Ρωσία δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο διορισμός του Σουροβίκιν, ωστόσο, είχε αμβλύνει τη δημόσια οργή των Ρώσων σκληροπυρηνικών, οι οποίοι έδειχναν όλο και περισσότερη δυσφορία για τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας.
Από τα χρόνια του στη Συρία, ο στρατηγός είχε αναπτύξει καλές σχέσεις συνεργασίας με τη διαβόητη εταιρεία μισθοφόρων Wagner, είπε ο Ιρίσοφ, και ο διορισμός του έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από κορυφαίους επικριτές της έως τώρα πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ και του ιδρυτή της Wagner, και του Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
«Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση», είχε γράψει ο Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram τον Οκτώβριο του 2022, αναφερόμενος σε βομβαρδισμό του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι.
Ειδήσεις σήμερα
«Παζάρια» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Γαλλία: Ταραχές στο Παρίσι από τον φόνο 17χρονου από αστυνομικό