Χθες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θα συγκληθεί μία επείγουσα συνάντηση στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία με τη συμμετοχή του ιδίου, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συμβούλων εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Τουρκία επί μήνες επικρίνει τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Αγκυρα λέει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστικών κουρδικών ομάδων και γκιουλενιστών (που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) που διαμένουν στη σκανδιναβική χώρα. Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε χθες ότι η Σουηδία εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν ή στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να το κάνει μέχρι τότε.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής από τη Μόσχα ή το Μινσκ, ενώ ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τη στρατιωτική της παρουσία στο ανατολικό πλευρό της, αφού η Λευκορωσία υποδέχθηκε και φιλοξενεί πλέον τον ηγέτη των ανταρτών της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε τελική κρίση σχετικά με τις συνέπειες του γεγονότος ότι ο Πριγκόζιν μετακόμισε στη Λευκορωσία και πιθανότατα ορισμένες από τις δυνάμεις του θα βρίσκονται επίσης εκεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ ότι το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε ίντσα του εδάφους του» (η αναφορά του έγινε λόγω της γεωγραφικής επαφής της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία).
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Επιπλέον, η Γερμανία, διά στόματος Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις δυνάμεις της στη Λιθουανία, αν χρειαστεί, ενώ ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι μισθοφόροι της Βάγκνερ να εδρεύουν μόνιμα στη Λευκορωσία. Μιλώντας χθες από το Κίεβο (μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι), υποστήριξε ότι, αν η Βάγκνερ αναπτύξει τους κατά συρροή δολοφόνους της στη Λευκορωσία, τότε όλες οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρεϊ Ντούντα, που επεσήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι πραγματικά σοβαρή και πολύ ανησυχητική, ενώ «απαιτεί μια πολύ, πολύ σκληρή απάντηση του ΝΑΤΟ».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα στείλει ένα σαφές μήνυμα δέσμευσης στην Ουκρανία. Ευχαρίστησε τις Κάτω Χώρες και άλλους συμμάχους που ήταν παρόντες στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών στο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας του ΝΑΤΟ και της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16. Είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Βίλνιους θα συμφωνήσει ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία και θα αναβαθμίσει τους πολιτικούς δεσμούς, φέρνοντας την Ουκρανία πιο κοντά στη θέση που της αξίζει στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης τα επόμενα βήματα του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας, καθώς και μια πιο φιλόδοξη δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις.