Πρόωρες κάλπες
Ο Ρίσι Σούνακ τζόγαρε ενάντια σε αυτήν την αλλαγή, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, ωστόσο οι αναλυτές, σχολιάζοντας σκωπτικά, σημειώνουν πως το μόνο που θα αλλάξει είναι ο ένοικος στην πρωθυπουργική κατοικία. Αναδεικνύουν και μία ακόμα πτυχή των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει, την απειρία. Οι Εργατικοί απέχουν από τα πράγματα, από πρωθυπουργικούς και υπουργικούς θώκους τα τελευταία 14 χρόνια. «Ο Στάρμερ πιθανόν να διαπιστώσει ότι το χάος στις δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι το αποτέλεσμα ανικανότητας των Τόρις, αλλά διαρθρωτικής αποτυχίας που θα κληθεί να διορθώσει άμεσα», σημειώνει ο «Guardian». Αλλωστε, το τραύμα του Brexit έδωσε στη Γηραιά Αλβιώνα πέντε ηγέτες σε μόλις οκτώ χρόνια.
Οι Εργατικοί καταγράφουν δημοσκοπικό προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων και ο ηγέτης του κόμματος, Κιρ Στάρμερ, έχει περιγράψει την αναμονή έως τις γενικές εκλογές ως μια… φυλακή. «Σβήνω μέρες στον τοίχο του κελιού μου προτού αποφυλακιστώ», έχει πει στον βιογράφο του. Εννιά χρόνια αφότου εξελέγη βουλευτής, ο 61χρονος έχει επιζήσει της λαίλαπας του Brexit, που κατέκαψε καριέρες, έγινε επικεφαλής των Εργατικών και επανέφερε το κόμμα του από το χείλος της πολιτικής χρεοκοπίας στο κατώφλι της εξουσίας.
Προφίλ
Οι επικοινωνιολόγοι τού καταλογίζουν ότι είναι πολύ θεσμικός. Σοβαρός, αγέλαστος, κάπως απρόσιτος. Το αίσθημα του καθήκοντος είναι αυτό που τον κινητοποιεί, σημειώνουν όσοι τον γνωρίζουν. Αναλυτές σημειώνουν πως ίσως αυτή η σοβαρότητα να ταιριάζει καλύτερα σε μια εποχή όπου, σε αντίθεση με την ευφορία του 1997 όταν ανέλαβε ο Τόνι Μπλερ, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη δημοσιονομική λιτότητα, τους ζοφερούς διεθνείς ορίζοντες και την αίσθηση ότι τα προβλήματα δεν έχουν τέλος.
«Αν θέλετε να καταλάβετε την πολιτική του Στάρμερ, κοιτάξτε τη ζωή του πριν γίνει πολιτικός», υποστηρίζει άτομο που τον γνωρίζει καλά. Ο πατέρας του, ψυχρός και απόμακρος, ήταν ο φροντιστής της μητέρας του, που διαγνώστηκε με αυτοάνοση πάθηση όταν ο Κιρ ήταν 11 ετών και, τελικώς, έπρεπε να την ακρωτηριάσουν. «Τέτοιες εμπειρίες εξηγούν σε κάποιο βαθμό τον αριστερό ζήλο που επέδειξε ο Στάρμερ στην αρχή της νομικής του καριέρας», αναφέρει το «Politico». Ως νομικός, ειδικεύτηκε σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εγινε βουλευτής το 2015 και ως σκιώδης υπουργός Brexit υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν προσπάθησε να διατηρήσει μια μετριοπαθή στάση, πιέζοντας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. «Είναι ενστικτωδώς ψηφοφόρος και άνθρωπος των Εργατικών, αλλά δεν είναι από τη φυλή των Εργατικών», δήλωσε άνθρωπος από το περιβάλλον του που τον γνωρίζει καλά. Ο προσεκτικός πραγματισμός του επεκτείνεται και στην εξωτερική πολιτική, όπου -σε αντίθεση με τον αριστερό προκάτοχό του- ο Στάρμερ συχνά αντικατοπτρίζει την κυβερνητική γραμμή, ενώ δεν έχει αποκλείσει την ανά περιπτώσεις στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε.
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ανοιχτός για… λύση
Η διαδοχή του Ρίσι Σούνακ ενδέχεται να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο «Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», καθώς ο Στάρμερ είχε δηλώσει πως «δεν θα μπει εμπόδιο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα», χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος με τον νόμο του 1963, που συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη. Το ζήτημα φέρεται να συζητήθηκε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό την περασμένη χρονιά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λονδίνο. Σύμφωνα με στελέχη των Εργατικών, ο σερ Κιρ είναι ανοιχτός στην «εξεύρεση μιας νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει την ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα».
Ειδήσεις σήμερα
Κάννες 2024: Το Ημερολόγιο ενός Κόκκινου Χαλιού
Τσεχία: 18 τραυματίες από χτύπημα κεραυνού σε πάρκο
Κωσταλέξι: 46 χρόνια από την αποκάλυψη της πιο τραγικής ιστορίας της Ελλάδας
Μαγνησία: Ανατροπή με τον θάνατο της 91χρονης; – Τι λένε οι γιατροί στο Eleftherostypos.gr
Bloomberg: Η παγκόσμια αβεβαιότητα κάνει τη στιγμή εξαιρετική για να είσαι Έλληνας εφοπλιστής
mAiGreece: Η νέα εφαρμογή – ψηφιακός βοηθός ταξιδιού – Πότε θα κανει «πρεμιέρα»