Με ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πάει όλο με καύσωνα, υπογραμμίζοντας πως μετά το τωρινό, ένα νέο κύμα θα εκτοξεύσει εκ νέου τη θερμοκρασία.
Η ανάρτηση του κύριου Τσατραφύλλια:
«Με διαδοχικά κύματα ζέστης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου”… Πολύ ζεστό αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κατά μέσο όρο 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Τα τελευταία χρόνια οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου από εξαίρεση φαίνεται να γίνεται κανόνας αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 40 βαθμούς έφτασαν τα θερμόμετρα τον Ιούνιου τις χρονιές 2007,2010 ,2016,2017,2021.
Πυκνώνουν δηλαδή οι χρονιές που ο Ιούνιος εκδηλώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το πρώτο κύμα ζέστης αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη 4/6 με τις υψηλότερες θερμοκρασίες (37 με 40 βαθμούς) να εκδηλώνονται στις εξής περιοχές:
Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Πελοπόννησο.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την Τετάρτη ωστόσο την Πέμπτη το πρώτο κύμα ζέστης θα αποκλιμακωθεί για να έρθει ένα δεύτερο από το Σάββατο 8/6».
Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
Καιρός: Το θερμοκύμα και τα καταιγιδοφόρα νέφη των επόμενων ημερών
Ποδαρικό με ζέστη έκανε ο Ιούνιος, και σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε ότι προς την περιοχή της Θεσσαλίας, στη Βοιωτία, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στο εσωτερικό της Κρήτης αλλά και στο Ανατολικό-Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα δούμε θερμοκρασίες αργά το μεσημέρι κοντά στους 35 με 37 βαθμούς, με μια κανονική για την εποχή θερμοκρασιακή τιμή να είναι οι 30 βαθμοί Κελσίου. Άρα θα είμαστε κατά περίπου 5 με 7 βαθμούς, σε τοπικό επίπεδο, πιο πάνω από τα κανονικά θερμοκρασιακά επίπεδα».
Ο κ. Μαρουσάκης εξήγησε ότι κατά τόπους θα υπάρχουν συννεφιές, ενώ από το μεσημέρι σε ορισμένες περιοχές αναμένεται «να αναπτυχθούν καταιγιδοφόρα νέφη και δεν αποκλείεται να δούμε μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία μπορεί σε τοπικό επίπεδο να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις. Όσο πιο κοντά θα είμαστε στη θάλασσα, τόσο πιο καλές και πιο θερμές θα είναι οι καιρικές συνθήκες».
Καιρός-Μαρουσάκης: Από Πέμπτη η αποκλιμάκωση του πρώτου ισχυρού θερμοκύματος
Για τις επόμενες ημέρες αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τους 36-38 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. «Τρίτη με Τετάρτη θα κορυφωθεί αυτό το θερμοκύμα με 36άρια και 38άρια. Καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, όπου θα πνέει νοτιάς και θα μεταφέρει δροσιά από θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε.
«Από Πέμπτη σιγά-σιγά περιμένουμε αποκλιμάκωση αυτού του πρώτου ισχυρού θερμοκύματος και πάμε πάλι σε αστάθειες», πρόσθεσε.
Καιρός: Οι περιοχές με τα 39αρια, πότε θα δροσίσει
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 34°C. Ωστόσο, νέα θερμή εισβολή έρχεται από την Κυριακή με το θερμόμετρο να φτάνει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Έρχεται το φαινόμενο La Niña – Τι θα αλλάξει στο φετινό καλοκαίρι
Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña θα φθάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.
«Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».
Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς την La Niña
Φυσικό φαινόμενο
Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.
Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Ζέστη και κυκλώνες
Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.
Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.
«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.
«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.
Καιρός Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 και τοπικά 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 και στο εσωτερικό της Κρήτης έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 και τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 04-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.
Οι άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, αρχικά στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, με ένταση 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια θαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα όπου θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 38, στο ανατολικό Αιγαίο τους 36 και στις υπόλοιπες περιοχές τους τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα βορειοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
Ειδήσεις σήμερα
Μαγνησία: Επί τόπου ο ΕΟΔΥ για δείγματα νερού – «Μην πίνετε από τη βρύση» η σύσταση
Ικαρία: Επιτέλους μαθεύτηκε- Αυτά τα superfoods τρώνε και ζουν μέχρι τα 100