Η πολιτική, η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο,περιλαμβάνει την αποστολή από τη Βρετανία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που φθάνουν στις ακτές της, περισσότερα από 4.000 μίλια μακριά, στη Ρουάντα.
Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου, οι δικαστές Κλάιβ Λιούις και Τζόναθαν Σουίφτ είπαν πως είναι νόμιμο για τη Βρετανία να κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.
“Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα με σκοπό να διασφαλίσει πως τα αιτήματα ασύλου των ανθρώπων που μεταφέρονται στη Ρουάντα αποφασίζονται κατάλληλα εκεί”, ανέφεραν οι δικαστές.
“Σε αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα συνάδει με τη Συνθήκη για τους Πρόσφυγες και με τις θεσμικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998”.
Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε πως η Βρετανία θέλει να συνεχίσει με το σχέδιό της το ταχύτερο δυνατό.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πολιτική της απέναντι σε οποιεσδήποτε περαιτέρω νομικές προσφυγές.
Από την πλευρά της, η Ρουάντα χαιρέτισε την απόφαση.
“Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο και στους μετανάστες την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια νέα ζωή στη Ρουάντα”, δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιολάντε Μακόλο, κάνοντας λόγο για ένα “θετικό” μέτρο για την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι υπό αυξανόμενη πίεση από τους βουλευτές του ίδιου του κόμματός του και την κοινή γνώμη να αντιμετωπίσει το θέμα.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Οι αριθμοί δείχνουν πως τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι –αριθμός ρεκόρ– έχουν έρθει από τη Γαλλία φέτος, πολλοί έχοντας κάνει το ταξίδι από το Αφγανιστάν, το Ιράν ή άλλες χώρες σε πόλεμο προς χώρες της Ευρώπης και μέχρι τη Βρετανία προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.
Την τελευταία δεκαετία η μετανάστευση κυριαρχεί συχνά στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία και είναι πιθανό να είναι ψηλά στην εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.
Σε μια από τις πρώτες σημαντικές ανακοινώσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο Σούνακ παρουσίασε μια στρατηγική για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης και είπε πως θέλει να ξαναρχίσει τις πτήσεις στη Ρουάντα παρά την εναντίωση βουλευτών από όλα τα κυριότερα κόμματα, των Ηνωμένων Εθνών ακόμη και του βασιλιά Καρόλου.
Η πρώτη πτήση που θα μετέφερε μετανάστες στη Ρουάντα παρεμποδίστηκε την τελευταία στιγμή με ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και η νομιμότητα της στρατηγικής εξετάστηκε στη συνέχεια από το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, καθώς και την Αλβανία και το Βιετνάμ — προσέφυγαν κατά της πολιτικής για τη Ρουάντα σε μια ακροαματική διαδικασία φέτος, μαζί με οργανώσεις όπως οι Detention Action, Care4Calais και Asylum Aid.
Μια νίκη για την κυβέρνηση δεν σημαίνει πως οι πτήσεις μπορούν να λάβουν αμέσως χώρα, καθώς μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια και τα ασφαλιστικά μέτρα του ΕΔΔΑ στις απελάσεις του καλοκαιριού εμποδίζουν οιεσδήποτε άμεσες απελάσεις μέχρι την κατάληξη των νομικών ενεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μια μερική νίκη για τους αιτούντες, οι δικαστές είπαν πως η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η Σουέλα Μπράβερμαν, πρέπει να εξετάσει κατάλληλα τις συνθήκες κάθε μεμονωμένου αιτούντα άσυλο.
Οι δικαστές ανέφεραν πως μια επόμενη ακροαματική διαδικασία θα λάβει χώρα στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει ενδεχόμενες αιτήσεις για έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου.
“Εξετάζουμε τη θέση σε σχέση με την πολιτική που κρίθηκε σύννομη, αλλά χαιρετίζουμε την απόφαση για μεμονωμένους αιτούντες”, δήλωσε ο Τουφίκ Χοσάι, δικηγόρος που εκπροσώπησε έξι από τους οκτώ αιτούντες άσυλο.
“Το δικαστήριο κατέστησε πολύ σαφές πως η προσέγγιση (της υπουργού Εσωτερικών) σε μεμονωμένες αποφάσεις ήταν παράνομη και ότι πρέπει να το αναθεωρήσουν αυτό.”