Σύμφωνα με την Europol, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν δύο εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα για τη μετατροπή πρώτων υλών σε διάφορα ιατρικά προϊόντα που διακινούνταν μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας.
Οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνή πελατεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών. Σε μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ένα ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής ομάδας, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερες από 2,4 εκ. μονάδες αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και υλικά συσκευασίας.
Στην επιχείρηση της Europol συμμετείχαν 19 χώρες της ΕΕ και 9 τρίτες χώρες, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 10,5 εκατομμύρια παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 40 εκ. ευρώ, 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID 19 και πλαστά εμβόλια, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Συνελήφθησαν 349 ύποπτοι, σφραγίστηκαν 10 μυστικά εργαστήρια και εξαρθρώθηκαν 59 εγκληματικές ομάδες.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Στις 195 έρευνες που διεξήχθησαν, εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις, ερευνήθηκαν 59 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, έκλεισαν 10 υπόγεια εργαστήρια, παρακολούθηκαν 588 ιστότοποι εκ των οποίων έκλεισαν οι 89. Επιπλέον ελέγχθηκαν πάνω από 218.000 αποστολές και κατασχέθηκαν πάνω από 74.000.
Η Europol συντόνισε την τρίτη επιχείρηση με την κωδική ονομασία Shield, μιας παγκόσμιας προσπάθειας για τη στόχευση της διακίνησης παραποιημένων και καταχρηστικών φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντόνιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πρόσφερε οικονομική υποστήριξη. Η Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και οι εθνικοί ιατρικοί φορείς υποστήριξαν περαιτέρω την επιχείρηση.