Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στους βουλευτές των Τόρις στις 16:30. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Σουνάκ μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.
«Οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα» αναφέρει η Μόρντοντ στην επιστολή παραίτησής της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών.
«Το κόμμα μας είναι τα μέλη μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, είτε ακτιβιστές, είτε χρηματοδότες, είτε υποστηρικτές. Όλοι μας έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο ηγέτης μας. Οι καιροί που διανύουμε είναι πρωτοφανείς. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό της ηγεσίας είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Έλαβαν αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας. Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόταση αυτή έχει ελεγχθεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνημένη διαδικασία της Επιτροπή “1922”.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου.
«Είμαι υπερήφανη για την εκστρατεία που κάναμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι μας οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», γράφει η Μόρντοντ.
«Προτεραιότητα η οικονομική σταθερότητα – Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές»
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σουνάκ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Ο Σουνάκ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του. Ο Σουνάκ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σουνάκ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.
Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ
Μετά από μόλις 44 ημέρες ως πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την οικονομική ατζέντα της να είναι ραγισμένη.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Η απαισιόδοξη στάση που επεδείκνυε ο Ρίσι Σουνάκ το καλοκαίρι, οι προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό και ο δημοσιονομικός συντηρητισμός που προέβαλε μπορεί να του κόστισαν την ευκαιρία να διοριστεί πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο αλλά, λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά και η ακριβής πρόγνωση των επιπτώσεων του προγράμματος της Τρας του «άνοιξαν τον δρόμο» προς την κορυφαία θέση της Βρετανίας. Καθώς μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του την Κυριακή, ο Ρίσι Σουνάκ εδραίωσε το προβάδισμά του στην εκλογική κούρσα.
Ποιος είναι, όμως, ο Ρίσι Σουνάκ και πώς έφθασε σε αυτή την θέση; Όπως σχολιάζουν οι New York Times, η άνοδος του 42χρονου στην πολιτική ήταν ασυνήθιστα και εντυπωσιακά γρήγορη. Στις αρχές του 2020, ο Σουνάκ βρέθηκε στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ενώ ήταν βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος από το 2015. Ως υπουργός, ο Σουνάκ κατάφερε να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας του, αφού ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες για τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων και της οργάνωσης γενναιόδωρων προγραμμάτων επιχορήγησης και δανείων για επιχειρήσεις.
Οι προσπάθειές του να συρρικνώσει τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες της πανδημίας είχαν, ωστόσο, ως αποτέλεσμα την μετέπειτα πτώση της δημοτικότητάς του. Τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται αισθητά στη Βρετανία, ο Σουνάκ ανακοίνωσε αρκετά περιορισμένα μέτρα για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δύο μήνες αργότερα, κατέληξε σε ένα πιο γενναιόδωρο σχέδιο που πρόσφερε σε κάθε νοικοκυριό εκατοντάδες λίρες σε εκπτώσεις από τους λογαριασμούς ενέργειας. Στις 5 Ιουλίου 2022, ο Σουνάκ παραιτήθηκε από υπουργός, λέγοντας ότι η προσέγγιση του πρωθυπουργού στα οικονομικά ζητήματα διέφερε πολύ από την δική του θεώρηση.
Ο Σουνάκ, πάντως, δεν έχει γλιτώσει από την καυστικότητα των ΜΜΕ και του κοινού, που συχνά είχε αποδέκτες τον Τζόνσον ή την Τρας. Ο 42χρονος έχει δεχθεί επικρίσεις για τον πλούτο που κατέχει και τον συνεπακόλουθο πολυτελή τρόπο ζωής που ακολουθεί, πράγμα που δεν έχει μπορέσει – ή θελήσει – να κρύψει: Κατά τη διάρκεια των θερινών ντιμπέιτ με την Λιζ Τρας, η προσοχή των τηλεθεατών στράφηκε στα πανάκριβα κοστούμια που φορούσε ο υποψήφιος.
Εξάλλου, ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σουνάκ είναι γνωστό πως φοίτησε στην «ελίτ» ιδιωτική σχολή Winchester προτού σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταβεί για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Πριν γίνει βουλευτής, ο Σουνάκ είχε εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε δύο hedge funds.
«Είχα την τύχη να απολαύσω μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Συνίδρυσα μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία, συνεργαζόμενη με εταιρείες από τη Σίλικον Βάλεϊ έως τη Μπάνγκαλορ. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα αυτή την εμπειρία για να βοηθήσω μικρές βρετανικές εταιρείες να αναπτυχθούν με επιτυχία. Από τη δουλειά στο μικροσκοπικό φαρμακείο της μαμάς μου μέχρι την εμπειρία μου στη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων, έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι πολιτικοί πρέπει να υποστηρίζουν την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική μας ευημερία», γράφει ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Σουνάκ είναι παντρεμένος με την Ακσάτα Μούρθι από το 2009 και έχει μαζί της δύο κόρες. Η Μούρθι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρθι και εργάζεται ως διευθύντρια στην Catamaran Ventures. Διατηρεί επίσης τη δική της εταιρεία μόδας και συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία. Πέρσι την άνοιξη, η Μούρθι ενεπλάκη σε ένα «μίνι – σκάνδαλο» όταν έγινε γνωστό ότι βρισκόταν στη Βρετανία υπό καθεστώς «μη κατοικίας», πράγμα που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημα που αποκτούσε στο εξωτερικό.
Μετά τον σάλο που προέκυψε, η Μούρθι ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2022 ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το παγκόσμιο εισόδημά της, τονίζοντας ότι δεν ήθελε να δημιουργεί ένα «πρόβλημα που αποσπά την προσοχή του κόσμου από τα σχέδια του συζύγου της».
Ειδήσεις σήμερα
Σχολεία: Αδειάζουν κάθε χρόνο τα θρανία – 38.850 λιγότεροι μαθητές στο δημοτικό [infographic]
Συντάξεις: Πότε και σε ποιους θα δοθούν οι αυξήσεις – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ
Χωρίζουν Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Άφλεκ; – Τα προβλήματα στον γάμο τους