Το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει το διχασμό που ταλανίζει τη χώρα και ο Λούλα εν μέσω του πανηγυρικού κλίματος αποπειράθηκε να εμφανιστεί ενωτικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός», γνωρίζοντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Το μετεκλογικό πάρτι θα δώσει τις επόμενες μέρες τη θέση του στη διακυβέρνηση της χώρας των 215 εκατομμυρίων κατοίκων.
Φτώχεια και Αμαζόνιος
Ο Λούλα δεσμεύτηκε στην επιστροφή στην κρατική οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές πολιτικές, μια αναβίωση του προγράμματος «Borsa Famiglia», που βοήθησε να βγουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων θητειών του στην προεδρία και είχε πάρει τα εύσημα από την Παγκόσμια Τράπεζα. Υποσχέθηκε επίσης να βάλει τέλος στην καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που βρίσκεται τώρα σε υψηλό 15 ετών -έπειτα και από τις πολιτικές Μπολσονάρου- και να κάνει τη Βραζιλία ηγέτιδα στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.
Παράλληλα θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο Εργατικό Κόμμα (PT), που πέρασε περίοδο βαθιάς ύφεσης και επλήγη από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία ανατράπηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου και τα βλέμματα των αναλυτών στρέφονται στην επιλογή Λούλα για το υπουργείο Οικονομικών. Εκ των επικρατέστερων θεωρείται ο Ενρίκε Μεϊρέλες, «αγαπημένος» των αγορών και διορισμένος από τον Λούλα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2003.
Η παροχή στέγης, η καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας, η προώθηση κοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενέστερους και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελούν κορωνίδα του προγράμματός του. Για να πληρώσει, είπε, θα αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, ωστόσο οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί, καθώς παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τις πολιτικές του.
Το δεξιό κόμμα του Μπολσονάρου ελέγχει τις περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο και ένα ισχυρό κεντρώο μπλοκ ελέγχει τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει χειρότερες οικονομικές συνθήκες από ό,τι κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Λούλα και οι παρεμβατικές πολιτικές της διαδόχου του ως προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, οδήγησαν τη Βραζιλία σε ύφεση το 2014, από την οποία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.
Βραζιλία: Η εκλογή, τα σκάνδαλα, η φυλακή και η επιστροφή
Οι σημαντικότερες ημερομηνίες
27 Οκτωβρίου 1945: Γεννιέται ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
1978-1980: Πρωτοστατεί στις μεγάλες απεργίες στις βιομηχανικές συνοικίες εν μέσω στρατιωτικής δικτατορίας.
Λίβανος: Τουλάχιστον 6 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα - Οι 4 διασώστες
1980: Γίνεται ιδρυτικό μέλος του αριστερού Εργατικού Κόμματος (PT).
2003: Εκλέγεται πρόεδρος της Βραζιλίας. Επανεκλέγεται το 2006.
2005: Απαλλάσσεται από την ηγεσία του PT έπειτα από κατηγορίες για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς.
12 Ιουλίου 2017: Καταδικάζεται για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
24 Ιανουαρίου 2018: Εφετείο απορρίπτει προσφυγή του.
7 Απριλίου 2018: Παραδίδεται στις Αρχές και οδηγείται στη φυλακή.
15 Αυγούστου 2018: Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
31 Αυγούστου 2018: Το ανώτατο εκλογοδικείο ακυρώνει την υποψηφιότητα του Λούλα για τρίτη θητεία. Κερδίζει ο Μπολσονάρου.
8 Νοεμβρίου 2019: Αποφυλακίζεται έπειτα από αναίρεση της δικαστικής απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο.
7 Μαΐου 2022: Ο Λούλα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
30 Οκτωβρίου 2022: Εκλέγεται για τρίτη θητεία στην προεδρία.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιους συμφέρει η έξοδος το 2022 και ποιους το 2023 [πίνακες και παραδείγματα]
«Κλείδωσε» το φθηνό καλάθι του νοικοκυριού – Πρεμιέρα από αύριο [πίνακας]
Παλαιό Φάληρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο «βιαστής με το τατουάζ» – Τι ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος