Βάσει αυτής, κάθε σούπερ μάρκετ, με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούται να αποστέλλει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) έναν κατάλογο με καταναλωτικά προϊόντα, απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το λεγόμενο «καλάθι», το οποίο θα περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον αγαθό από τις 51 κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση.
Ανανέωση
Ο κατάλογος πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ. «Αποφασίσαμε η ανανέωση να γίνεται κάθε εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων», σχολίασε, χθες, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, για να προσθέσει: «Το τι θα έχει μέσα το καλάθι το επιλέγει κάθε αλυσίδα. Παραδείγματος χάρη, μία αλυσίδα μπορεί να έχει ένα καλάθι με πολύ χαμηλές τιμές μόνο με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μία άλλη αλυσίδα μπορεί να έχει ένα καλάθι με λίγο μεγαλύτερες τιμές, αλλά με επώνυμα προϊόντα». Ακόμη, επεσήμανε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων κλάδων της οικονομίας για να αποφασιστεί ποιοι άλλοι θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία, εφόσον το επιθυμούν κι εκείνοι.
Στο μεταξύ, για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis του ΥΠΑΝ, η διαδικασία θα λαμβάνει χώρα μέσω αυτής. Για τις υπόλοιπες, η αποστολή των καταλόγων θα γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Οι 51 κατηγορίες του «καλαθιού»
1 Ρύζι
2 Ψωμί για τοστ
3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια νο6
6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 Οσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα
9 Κατεψυγμένα ψάρια
10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
12 Γάλα φρέσκο πλήρες
13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
14 Γάλα εβαπορέ
15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις
16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδας χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
17 Τυρί φέτα
18 Τυρί γκούντα
19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
20 Χυμός τομάτας διατηρημένος
21 Αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
22 Μαργαρίνες
23 Παρθένο ελαιόλαδο
24 Ηλιέλαιο
25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
26 Λευκή ζάχαρη
27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
29 Ελληνικός καφές
30 Στιγμιαίος καφές
31 Γαλλικός καφές
32 Τσάι ή χαμομήλι
33 Κακάο σε σκόνη
34 Χυμός πορτοκάλι
35 Απολυμαντικά χεριών/αντισηπτικά
36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
39 Χαρτί κουζίνας
40 Χαρτί υγείας
41 Οδοντόκρεμες
42 Σερβιέτες
43 Ταμπόν
44 Σαμπουάν
45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
46 Πάνες ακράτειας
47 Πάνες για μωρά
48 Μωρομάντιλα
49 Σαμπουάν για μωρά
50 Τροφές για σκύλους
51 Τροφές για γάτες
Ενημέρωση
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο, με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Μάλιστα, επιπροσθέτως, μπορούν να βάλουν δική τους σήμανση στα προϊόντα του καλαθιού, εφόσον το επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος του ΥΠΑΝ από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Σε εκείνες που παραβιάζουν την απαγόρευση θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Έλεγχοι
Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» είναι η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) θα επιβάλλονται με απόφαση του διοικητή της ΔΙΜΕΑ. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και αποδίδονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.