«Συγκατοίκηση» του προέδρου της Γαλλίας με πρωθυπουργό από αντίπαλο πολιτικό κόμμα δεν έχει συμβεί στη Γαλλία από το 2002. Αντίθετα με τον πρόεδρο Μακρόν, ο ηγέτης της πολιτικής αριστερής Eνωσης, Ζαν-Λικ Μελανσόν, πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί και πάλι αυτή η πολιτική «παρεκτροπή». Ο Μελανσόν, που ηγείται του σχήματος Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών (Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Eνωση -NUPES), γνωρίζει τον υψηλό βαθμό δυσκολίας αυτής της προσπάθειας, καθώς θα αναμετρηθεί με τη δεξιά συμμαχία «Μαζί», που περιλαμβάνει το φιλελεύθερο προεδρικό κόμμα LREM (μετονομάστηκε σε «Αναγέννηση»), κεντρώους και δεξιούς. Η NUPES προηγείτο στις δημοσκοπήσεις μέχρι την περασμένη εβδομάδα, αλλά τώρα εμφανίζεται να έχει ίδιο ποσοστό με την κεντροδεξιά συμμαχία υπό το προεδρικό κόμμα.
Ορισμένοι θεωρούν πως η «Λαϊκή Ενωση», υπό τον Μελανσόν, θα ξεφουσκώσει γρήγορα. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αντιτάχθηκε σθεναρά στη συμμαχία των Σοσιαλιστών με τον Μελανσόν, πιστεύοντας ότι οι υποσχέσεις του ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι «ανεδαφικές». Oπως είπε, ακόμη και αν η «Λαϊκή Eνωση» καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που είναι «εκτός πραγματικότητας».
Η Λεπέν
Την ίδια ώρα, η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στη διατήρηση της κυριαρχίας της, στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας. Η Λεπέν συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να επισκέπτεται αυτές τις περιοχές, όπου χαίρει μεγάλης αποδοχής και έλαβε υψηλά ποσοστά στις πρόσφατές προεδρικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι της θεωρούν ότι ο Μακρόν είναι ένας «πρόεδρος της ελίτ» – αυτή η κατηγορία αποτελεί τον κύριο κορμό της ρητορικής της Λεπέν. Στο Ουαζί, ένα από τα 30 διαμερίσματα του Παρισιού, όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, θα γίνει μάχη μεταξύ του υποψηφίου του κόμματος Μακρόν και εκείνου του «Εθνικού Συναγερμού» της Λεπέν. «Ο κόσμος δεν θέλει να αφήσει ανεξέλεγκτα τα χέρια του Μακρόν για άλλα πέντε χρόνια. Πιστεύω ότι θα έχουμε περίπου εξήντα ή και εκατό βουλευτές», δηλώνει στο Euronews ο Αλεξάντρ Σαμπατού, υποψήφιος βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον Πασκάλ Μπουά, βουλευτή από το κόμμα του προέδρου Μακρόν.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ
Στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών φαινόταν να προηγείται ελαφρά η αριστερή «Λαϊκή Ενωση», για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 12 Ιουνίου. Ακόμη και αν η αριστερή αντιπολίτευση κερδίσει τον πρώτο γύρο, δεν είναι βέβαιο ότι θα παγιώσει το αποτέλεσμα και στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το προεδρικό κόμμα παραμένει το φαβορί, μπροστά και από τη «Λαϊκή Eνωση» της Αριστεράς.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του «POLITICO», το κόμμα LREM (ή «Αναγέννηση») του Μακρόν έρχεται ισόπαλο με την ενωμένη Αριστερά NUPES με 26% των ψήφων, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 21% ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.
Το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει 293 έως 337 έδρες στον δεύτερο γύρο και η Αριστερά να εξασφαλίσει από 135 έως 165 έδρες. Ο «Εθνικός Συναγερμός» θα μπορούσε να λάβει από 15 έως και 45 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Αν ένας υποψήφιος προηγηθεί σε ψήφους αλλά δεν κερδίσει στην περιφέρειά του απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, θα πρέπει να αγωνιστεί εκ νέου στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Ειδήσεις σήμερα