Βάζει φωτιά και στην «τρυφερή» καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, το Βέλγιο, που «φλερτάρει» πλέον με πρακτικές κρατών της περιφέρειας. Σάλος ξεσηκώθηκε στο εσωτερικό αλλά και στα διεθνή φόρα μετά την εξαγγελία της υπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης, Νικόλ ντε Μορ, ότι το Βέλγιο θα πάψει να δέχεται στις προσφυγικές δομές του μεμονωμένους ενήλικες άνδρες που ζητούν άσυλο, από οποιαδήποτε χώρα κι αν προέρχονται! Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι οι δομές της χώρας έχουν ήδη κορεστεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει επιλογή και να δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕUAA), οι ενήλικες άρρενες αιτούντες άσυλο (είτε μεμονωμένοι είτε οικογενειάρχες) κάλυψαν το 2022 το 71% των σχετικών αιτήσεων. Οχι μόνο στο σύνολο της ενωσιακής επικράτειας των «27», αλλά και σε πολιτικά ή γεωγραφικά συνδεδεμένες χώρες, όπως η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σερβία, το Ισραήλ και η Τουρκία. Κατά τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 636.000 πρωτοβάθμιες αιτήσεις ασύλου και αδιευκρίνιστος αριθμός ενστάσεων ύστερα από απόρριψη, με τους αιτούντες να παραμένουν στο μεταξύ στις χώρες άφιξης.
Η εξαγγελία της Ντε Μορ δεν επικρίθηκε μόνο από το 46μελές Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά ακόμη και από συναδέλφους της στην πολυκομματική βελγική κυβέρνηση. «Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό», δήλωσε στο πρακτορείο Belga η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Πέτρα ντε Σούτερ, προερχόμενη από το κόμμα των Πρασίνων. «Αυτό που αποφάσισε η υπουργός Ντε Μορ συνιστά επισημοποίηση μίας πρακτικής για την οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί άπειρες φορές στο παρελθόν».
Περνώντας, ωστόσο, στην αντεπίθεση, η υπουργός Ασύλου, που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Φλαμανδικό Κόμμα, υπογράμμισε ότι το Βέλγιο αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα προσφυγικής στέγασης και σε καμία περίπτωση «δεν θα πρέπει να αφήσει να καταλήξουν παιδιά στο δρόμο». Λόγω του αυξημένου προσφυγικού ρεύματος τα δύο τελευταία χρόνια, η ικανότητα φιλοξενίας των βελγικών προσφυγικών δομών, που ανέρχεται σε 33.500 άτομα, έχει προ πολλού υπερκορεστεί. Επικαλούμενη άλλωστε στοιχεία υπηρεσιών που βρίσκονται υπό την εποπτεία της, ανέφερε ότι μόνο πέρυσι το Βέλγιο έγινε αποδέκτης 37.000 αιτήσεων ασύλου από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Παρότι η Βελγίδα υπουργός δείχνει να έχει τη συγκατάθεση του φιλελεύθερου Φλαμανδού πρωθυπουργού, Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο διεθνής απόηχος δεν λέει να κοπάσει. Σε μια σκληρή ανακοίνωση, ο επικεφαλής του βελγικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Φιλίπ Χένσμανς, σημείωσε τα εξής: «Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, αλλά κάναμε λάθος. Η βελγική κυβέρνηση δεν καταπατά απλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυριολεκτικά τα θάβει αναστέλλοντας την υποδοχή μεμονωμένων ανδρών που ζητούν άσυλο».
Η σκληρή αντίδραση της Ιταλίας
Αρκετοί συγκρίνουν τη σκλήρυνση του Βελγίου στο Προσφυγικό με τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης, που αυστηροποίησε σε υπέρτατο βαθμό τη μεταναστευτική της νομοθεσία. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο στη Ρώμη προβλέπει αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους διακινητές, αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των μεταναστών να λαμβάνουν άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας», επειδή, όπως τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι, «γινόταν κατάχρηση του ευεργετήματος». Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή των χρηματοδοτούμενων από το κράτος μαθημάτων ιταλικών για τους μετανάστες και καταργήθηκαν οι νομικές υπηρεσίες στα επίσημα κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Διακηρυγμένος στόχος της Μελόνι είναι να μην υπάρξουν άλλα πολύνεκρα ναυάγια στους μεταναστευτικούς δρόμους της Μεσογείου και να ανακοπεί το κύμα προς την Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, οι αφίξεις διά θαλάσσης στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2023 συγκριτικά με την ίδια περυσινή περίοδο, ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η Ιταλία κατέγραψε 89.158 αφίξεις στις νότιες ακτές της από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο έναντι 41.435 το 2022, αύξηση της τάξης του 115%.
Ειδήσεις σήμερα
Σάνα Μάριν: Η «ροκ» πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της