Λίγες ώρες απομένουν για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και στο Λονδίνο ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας ενώ σήμερα έγιναν οι τελευταίες πρόβες για την τελετή και την πομπή στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.
Το απόγευμα ο Κάρολος συνοδευόμενος από τον διάδοχο Γουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ κατέβηκαν από τις λιμουζίνες τους και χαιρέτησαν τον κόσμο που ήδη συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής. Πρώτα ο βασιλιάς Κάρολος βγαίνει από τη λιμουζίνα του, κατόπιν ο διάδοχος Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ από τη δική τους. Κατευθύνονται προς τον κόσμο που τους επευφημεί, χαιρετούν τους Βρετανούς πολίτες αλλά και τουρίστες που παίρνουν από σήμερα θέσεις για τις αυριανές εκδηλώσεις.
Ανταλλάσσουν μαζί τους χειραψίες και λίγα λόγια, υπό το αυστηρό βλέμμα των σωματοφυλάκων. Στο μυαλό όλων τι καιρό θα κάνει αύριο και αν θα επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για καταιγίδες στο Λονδίνο.
Η ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου έχει στρέψει όλα τα βλέμματα του πλανήτη εδώ στο Λονδίνο, όπως είναι φυσιολογικό, τα μέτρα της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. 11.500 αστυνομικοί μόνο το Σάββατο θα περιπολούν ολόκληρη την περιοχή, ενώ κάγκελα έχουν τοποθετηθεί ήδη από τους δρόμους που θα περάσει το βασιλικό ζευγάρι.
Φρούριο η βρετανική πρωτεύουσα για την στέψη του Καρόλου
Σε εξέλιξη είναι το δείπνο αυτή τη στιγμή και εκεί βρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι καλεσμένοι θα είναι 2.500 και η τελετή θα ξεκίνησε στις μία η ώρα το μεσημέρι.
Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αστυνομικούς και ο εναέριος χώρος θα είναι κλειστός. Επιθυμία του Καρόλου ήταν να υπάρχει και Βυζαντινή μουσική.
Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή της στέψης του
Με το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στο αγροτικό της σπίτι στο Μπάλμοραλ το Σεπτέμβριο, ο Κάρολος Γ’ ήταν ο διάδοχός της. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της Βρετανίας και τώρα, μετά από μήνες επίπονης προετοιμασίας, η στέψη του είναι προ των πυλών.
Κληρονόμος του θρόνου εδώ και 70 χρόνια, ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα σε μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή στις 6 Μαΐου. Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ακολουθεί ο βασικός οδηγός για τους εορτασμούς, έτσι όπως τον δημιούργησε το CNN.
Τι είναι η στέψη;
Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα. Ήταν, όπως αναμενόταν, μια πολύ δύσκολη περίοδος, όταν το έθνος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον μακροβιότερο ηγεμόνα του. Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται για μια στιγμή δημόσιου εορτασμού του νέου βασιλιά. Θα είναι ένα μεγάλο θέαμα στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η λέξη «στέψη» προέρχεται από τη λατινική λέξη “corona” που σημαίνει στέμμα. Όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κυριολεκτική τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του ηγεμόνα. Είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».
Η ίδια η τελετή θα αρχίσει στις 11 π.μ. (13 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στις 6 Μαΐου.
Βασιλιάς Κάρολος: Πόσο θα διαρκέσει η τελετή;
Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Η στέψη του Καρόλου αναμένεται να είναι συντομότερη από εκείνη της μητέρας του πριν από επτά δεκαετίες. Τότε, η τελετή – που ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά – διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.
Αυτή τη φορά, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στις δύο ώρες. Οι στέψεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ίδιες για περισσότερα από 1.000 χρόνια και οι διοργανωτές στηρίζονται σε αυτή τη δομή, οπότε υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να περάσουν.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης;
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, θα διευθύνει την τελετή. Τα βασικά στοιχεία της τελετής είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η ενθρόνιση, η στέψη και η απόδοση τιμών. Η αναγνώριση είναι όταν ο ηγεμόνας στέκεται στο θέατρο της μονής και παρουσιάζεται στον λαό. Αφού δώσει τον όρκο στέψης – ο οποίος είναι ένας όρκος να κυβερνά σύμφωνα με τον νόμο, να ασκεί δικαιοσύνη με έλεος και να διατηρεί την Εκκλησία της Αγγλίας – ο μονάρχης χρίεται με αγιασμένο λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.
Αυτή η στιγμή θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά το 1953. Ενόψει της μεγάλης ημέρας του Καρόλου, ο αρχιεπίσκοπος Welby εξήγησε γιατί δεν θα δούμε ούτε τον βασιλιά, γράφοντας στο επίσημο πρόγραμμα αναμνηστικών ότι η στιγμή αυτή είναι «ένα σύμβολο της ανάθεσης από τον λαό ενός ειδικού έργου για το οποίο χρειάζεται η βοήθεια του Θεού». Και πρόσθεσε: «Είναι μια στιγμή κατά την οποία ο Βασιλιάς ορίζεται για υπηρεσία: υπηρεσία του λαού αυτής της χώρας και υπηρεσία του Θεού».
Βασιλιάς Κάρολος: Τι μπορείτε να περιμένετε να δείτε στη στέψη του;
Το επόμενο μέρος είναι η ενθρόνιση, όταν ο ηγεμόνας ντύνεται με τα ιερά ενδύματα στέψης και του παρουσιάζονται τα σύμβολα της μοναρχίας: η σφαίρα, το δαχτυλίδι στέψης, τα σκήπτρα και άλλα. Προς το τέλος της τελετής, το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετείται στην κορυφή του κεφαλιού του μονάρχη πριν οι πρίγκιπες και οι ομότιμοι κατευθυνθούν προς τον ηγεμόνα για να αποδώσουν τα σέβη τους σε αυτό που είναι γνωστό ως φόρος τιμής. Αυτή τη φορά όμως, πιστεύεται ότι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον βασιλιά. Εν τω μεταξύ, οι ευγενείς έχουν αντικατασταθεί από το κοινό, το οποίο έχει κληθεί να ορκιστεί πίστη στον Κάρολο, αν το επιθυμεί.
Ποιο στέμμα θα χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος;
Η τελετή περιλαμβάνει αρκετά κομμάτια από τα ιερά στολίδια της στέψης, αλλά ας μιλήσουμε για τα στέμματα. Έχουμε ήδη αναφέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Θεωρείται το κεντρικό κομμάτι επειδή χρησιμοποιείται ακριβώς τη στιγμή της στέψης. Κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας τον προηγούμενο χρόνο. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.
Δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του προηγούμενου σχεδίου, αλλά ακολουθεί το πρωτότυπο, καθώς διαθέτει τέσσερις χιαστούς σταυρούς, τέσσερις κρίνους και δύο αψίδες. Κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, κοσμείται με 444 πολύτιμους λίθους – μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, αμέθυστοι, ζαφείρια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι – και είναι εφοδιασμένο με ένα μωβ βελούδινο καπέλο και ζώνη ερμίνας. Ιστορικά, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο αββαείο του Ουέστμινστερ, οπότε δημιουργήθηκε ένα δεύτερο στέμμα για τον ηγεμόνα που θα φορούσε εκτός του αβαείου.
Αυτό το δεύτερο στέμμα είναι το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, το οποίο πολλοί θα γνωρίζουν καλύτερα, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει 2.868 εκθαμβωτικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Cullinan II. Κατασκευάστηκε το 1937 και είναι σχεδόν αντίγραφο του προηγούμενου αυτοκρατορικού κρατικού στέμματος της βασίλισσας Βικτωρίας. Οι αψίδες στο σχέδιό του είχαν σκοπό να καταδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη.
Μόλις τελειώσουν τα πνευματικά στοιχεία της τελετής, ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου, ένα πέτρινο ιερό στην καρδιά του αββαείου, όπου ο βασιλιάς θα φορέσει το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα για να προετοιμαστεί για την επιστροφή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Τι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος για την τελετή;
Ο βασιλιάς θα επαναχρησιμοποιήσει αρκετά ιστορικά ενδύματα που φορέθηκαν από προηγούμενους μονάρχες σε προηγούμενες στέψεις κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας», σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα επαναχρησιμοποιήσει ενδύματα που εμφανίστηκαν στις τελετές στέψης του βασιλιά Γεωργίου Δ΄ το 1821, του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953, συμπεριλαμβανομένων του Colobium Sindonis, του Supertunica, του αυτοκρατορικού μανδύα, της ζώνης με το σπαθί της στέψης και του γαντιού της στέψης», περιέγραψε το παλάτι.
Θα γίνει πομπή;
Θα υπάρξουν δύο στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας την ημέρα της στέψης. Η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά για να στεφθεί και μετά την τελετή θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μια εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.
Η ίδια η διαδρομή είναι σημαντικά συντομότερη από τη διαδρομή πέντε μιλίων της βασίλισσας προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1953. Πριν από την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος θα φύγει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα κατευθυνθεί προς το Mall με το επίσημο πούλμαν για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, συνοδευόμενος από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού. Η πομπή θα περάσει από το Αψίδα του Ναυαρχείου πριν στρίψει στο Whitehall και ταξιδέψει κατά μήκος της Κοινοβουλευτικής Οδού και στη συνέχεια στο αββαείο. Θα επιστρέψει χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή μήκους 1,3 μιλίων, με τον μονάρχη να ταξιδεύει αυτή τη φορά με τη χρυσή κρατική άμαξα, η οποία είναι καλυμμένη με φύλλα χρυσού και σκαλιστές διακοσμήσεις και έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη τα τελευταία 200 χρόνια.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία χρησιμοποίησε την άμαξα για τη στέψη της καθώς και για τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου, δήλωσε ότι μπορεί να φαίνεται πολυτελής, αλλά ήταν μια φρικτή, άβολη διαδρομή λόγω της έλλειψης ανάρτησης.
Θα στεφθεί βασίλισσα η Καμίλα;
Ναι. Σε αντίθεση με τις τρεις πιο πρόσφατες βασίλισσες – την Αλεξάνδρα, η οποία ήταν σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄, τη σύζυγο του Γεωργίου Ε΄, Μαρία, και την Ελισάβετ, σύζυγο του Γεωργίου ΣΤ΄ – η Καμίλα δεν θα φτιάξει στέμμα ειδικά για τη στέψη της. Αντ’ αυτού, επέλεξε να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας. Όταν πλήρωσε για το ασημένιο στέμμα το 1911, η πρόθεση της βασίλισσας Μαρίας ήταν να χρησιμεύσει ως το μόνιμο στέμμα των μελλοντικών συζύγων.
Το παλάτι δήλωσε ότι η επιλογή της Καμίλα ήταν «προς το συμφέρον της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας», αλλά ότι έκανε κάποιες «μικρές αλλαγές και προσθήκες». Συγκεκριμένα, θέλει να τιμήσει την εκλιπούσα πεθερά της επανατοποθετώντας το στέμμα με κάποια διαμάντια – τα Κάλλιναν ΙΙΙ, IV και V – από την προσωπική συλλογή της βασίλισσας.
Θα επιστρέψουν αεροπορικώς ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν;
Ο δούκας του Σάσεξ επιβεβαίωσε την παρουσία του στη μεγάλη μέρα του πατέρα του. Ωστόσο, θα πάει μόνος του. Το παλάτι επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι η σύζυγός του, Μέγκαν, θα μείνει στην Καλιφόρνια με τα δύο τους παιδιά, τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ. Εννοείται ότι η Μέγκαν επέλεξε να αποφύγει τους εορτασμούς, καθώς η ημέρα συμπίπτει με τα 4α γενέθλια του Άρτσι.
Τι γίνεται με τον πρίγκιπα Άντριου;
Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Άντριου αναμένεται να παραστεί στη στέψη του αδελφού του. Ωστόσο, καθώς δεν είναι πλέον εν ενεργεία βασιλικός, είναι απίθανο να έχει κάποιον επίσημο ρόλο την ημέρα αυτή.
Ποιος άλλος έχει προσκληθεί;
Περισσότερα από 2.200 άτομα θα παρακολουθήσουν την τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Αν και το παλάτι δεν δημοσιεύει λεπτομερή κατάλογο προσκεκλημένων, επιβεβαίωσε ότι το εκκλησίασμα θα αποτελείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και διεθνείς εκπροσώπους από 203 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 αρχηγών κρατών, μαζί με εκπροσώπους κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Σε τι θα διαφέρει αυτή η στέψη από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’;
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η διαδρομή της πομπής και η τελετή θα είναι μικρότερες. Μια άλλη διαφορά είναι ο αριθμός των καλεσμένων. Πίσω στο ’53, ο κατάλογος των προσκεκλημένων ήταν τόσο διογκωμένος που χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές μέσα στο αββαείο για να φιλοξενήσουν τους περισσότερους από 8.000 προσκεκλημένους.
Όσον αφορά την ίδια την τελετή, θα στηριχθεί στην παράδοση αλλά θα είναι επίσης γεμάτη πρωτοτυπίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές του παλατιού του Λάμπεθ. Ορισμένες από τις αλλαγές στην αρχαία χριστιανική τελετή – το θέμα της οποίας είναι «καλούμενος να υπηρετήσει» – περιλαμβάνουν τον βασιλιά να προσεύχεται δυνατά, τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών από άλλες θρησκείες, τη συμμετοχή γυναικών κληρικών και την ενσωμάτωση άλλων γλωσσών που ομιλούνται στα βρετανικά νησιά.
Επιπλέον, ο παραδοσιακός φόρος τιμής των ομότιμων έχει αντικατασταθεί από έναν «φόρο τιμής του λαού». Με αυτή την αλλαγή το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει «σε μια χορωδία εκατομμυρίων φωνών που για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την επίσημη και χαρούμενη στιγμή», τη στέψη του Καρόλου.
Τα σύμβολα της μοναρχίας και το τελετουργικό της στέψης του Καρόλου
Σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους.
Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος ο Γ’ στέφεται νέος βασιλιάς και σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη βρετανική μοναρχία.
Οι εστεμμένοι είναι θνητοί, έρχονται και παρέχονται, όμως σταθερή αξία σε όλες τις στέψεις παραμένει η ανεκτίμητη συλλογή των πιο ιερών θησαυρών του βρετανικού έθνους.
Η διαδρομή μέχρι το Αββαείο του Ουέστμινστερ γίνεται με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.
«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άμαξα χρησιμοποιείται σε μια στέψη. Παραδόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου εκείνο το έτος, και σε κάποιες περιπτώσεις στη συνέχεια], σημείωσε η Σάλι Γκούντσιρ, επιμελήτρια της Βασιλικής Συλλογής.
Η άμαξα για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο είναι καλυμμένη με 400 φύλλα χρυσού, έχει κομματάκια ξύλου από τη μηλιά κάτω από την οποία ο Ισαάκ Νεύτων εμπνεύστηκε το νόμο της βαρύτητας και έχει ξύλινες προσθήκες από το σκάφος Μαίρη Ρόουζ, τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.
Μετά την τελετουργία της στέψης, ο νέος μονάρχης επιστρέφει στο παλάτι με την άμαξα Γκολντ Στέιτ που κατασκευάστηκε το 1762. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα, βάρος τέσσερις τόνους και την τραβούν οκτώ άλογα.
Ανεκτίμητα κειμήλια είναι τα τρία πολύτιμα στέμματα της Μοναρχίας.
Το στέμμα του Εδουάρδου χρονολογείται από το 1661 και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι το τοποθετεί στο κεφάλι του ηγεμόνα την στιγμή που ακούγεται «Ο Θεός Σώζοι τον Βασιλιά».
Με το μωβ βελούδινο ύφασμα, τη γούνα ερμίνας γύρω από τη βάση, τη βασιλική σφαίρα με το σταυρό στην κορυφή του αλλά και τον διάκοσμο από 12 ρουμπίνια, 7 αμέθυστους, 6 ζαφείρια και αμέτρητα τοπάζια το κειμήλιο είναι εντυπωσιακό.
Κατά την αποχώρηση από το Αβαείο του Ουέστμινστερ ο μονάρχης φοράει το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, που κοσμείται από τρία σπάνια πολύτιμα πετράδια, το ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκηπα, το Ζαφείρι των Στιούαρτ και το Διαμάντι Κούλιναν II.
Συνολικά, το Αυτοκρατορικό Στέμμα έχει 2.868 διαμάντια, 269 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 4 ρουμπίνια.
Το βαρύτιμο χρυσό Σκήπτρο του Μονάρχη με το σύμβολο του σταυρού στο επάνω μέρος δεν έχει λείψει από καμία ενθρόνιση από το 1611 και κοσμείται από το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι του κόσμου βάρους 530 καρατίων.
Η Σφαίρα του Εστεμμένου υπενθυμίζει τα θεόσταλτα προνόμια του ηγεμόνα. Είναι διακοσμημένη με διαμάντια, μαργαριτάρια και ζαφείρια.
Ένα ιδιαίτερης σημασίας κειμήλιο είναι το χρυσό Κουτάλι της Στέψης με το οποίο δίδεται το χρίσμα με το ιερό έλαιο στο νέο βασιλιά και ανάγεται στο 12ο αιώνα.
Το ιερό λάδι παρασκευάζεται από ελιές που συλλέγονται στο Όρος των Ελαιών και καθαγιάζεται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Αρχιεπίσκοπο των Αγγλικανών στην Ιερουσαλήμ.
Σημαντικό κειμήλιο είναι και ο Λίθος του Πεπρωμένου, ένα κομμάτι κόκκινου ψαμμίτη με βάρος 150 κιλών που φυλάσσεται στην Αίθουσα του Στέμματος του Κάστρου του Εδιμβούργου.
Τα Κοσμήματα του Στέμματος με τα 100 αντικείμενα και τους πάνω από 23 χιλιάδες πολύτιμους λίθους, φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.
Στέψη Καρόλου: Αυτή είναι η λίστα των 2.000 καλεσμένων
Υποστηρικτές της βρετανικής μοναρχίας και ξένοι αξιωματούχοι συρρέουν στο Λονδίνο για τη στέψη του Καρόλου Γ’ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, με μια μεγαλοπρεπή τελετή που δεν έχει αντίστοιχη στην Ευρώπη.
Τελετή στέψης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια. Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο έπειτα από το θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αββαείο του Ουεστμίνστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Μολονότι η προετοιμασία της τελετής έγινε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό σ’ ένα Ηνωμένο Βασίλειο σε πλήρη κρίση εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, οι πιο ένθερμοι λάτρεις της βασιλείας έχουν εγκατασταθεί, σε μερικές περιπτώσεις εδώ και μία εβδομάδα, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ώστε να βρεθούν στην πρώτη σειρά.
Οι ξένοι προσκεκλημένοι φθάνουν στο Λονδίνο και σήμερα έχει οργανωθεί δεξίωση προς τιμήν τους.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Ποιοι θα είναι στο Λονδίνο
Όπως έχει γνωστοποιηθεί, την στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθήσουν από κοντά 2.000 άτομα, από βασιλικές οικογένειες και αρχηγούς κρατών, μέχρι celebreties, ενώ 450 θα είναι οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι του Παλατιού.
Μεταξύ των παρευρισκομένων, θα είναι οι:
Πρίγκιπας Αλβέρτος πριγκίπισσα Σαρλίν, του Μονακό.
Ο διάδοχος του θρόνου Akishino και η διάδοχος πριγκίπισσα Kiko, της Ιαπωνίας.
Πρίγκιπας Φρειδερίκος και Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας.
Βασιλιάς Carl XVI Gustav και η διάδοχος πριγκίπισσα Victoria, της Σουηδία.
Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια, της Ισπανία.
Ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η διάδοχος πριγκίπισσα Mette-Marit, της Νορβηγίας.
Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, του Λουξεμβούργου.
Η Άννα-Μαρί, ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ από την Ελλάδα.
Βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας.
Βασιλιάς Tuheitia και ο Makau Ariki Atawhai, βασιλιάδες των Μαορί
Ο πρωθυποργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και η σύζυγος του, Akshata Murthy, ο πρωθυπουργός του
Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του.
Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf
Ξένοι αρχηγοί κρατών με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τόνγκα, το Τουβαλού, το Βανουάτου, την Κύπρο, τη Μάλτα και πολλές ακόμη χώρες.
Οι ηγέτες που θα δώσουν το παρόν
H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στις 5 και 6 Μαΐου στο Λονδίνο, για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα.
Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας
Ferdinand Marcos Jr. και η Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Φιλιππίνων
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι παρών, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη στέψη.
Ο Πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς και η γενική κυβερνήτης Ντάμ Σίντι Κίρο της Νέας Ζηλανδίας
Οι διάσημοι που θα παραυρεθούν
David και η Victoria Beckham
Joanna Lumley
Stella McCartney
Rowan Atkinson
Bear Grylls
Επιπλέον, την τελετή Στέψης από κοντά θα την παρακολουθήσουν και 450 ήρωες COVID και βασικοί εργαζόμενοι στο Παλάτι.
Στη λίστα καλεσμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο σπίτι του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον Manju Malhi, έναν επαγγελματία σεφ που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής από απόσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.
Κάρολος: Σε πόσες χώρες θα γίνει βασιλιάς; – Δεν είναι μόνο η Βρετανία στην λίστα
Το Σάββατο 6 Μαΐου, ο Κάρολος Γ’ πρόκειται να στεφθεί και επίσημα βασιλιάς…όχι μόνο της Βρετανίας, ωστόσο, αλλά και πολλών ακόμη χωρών που θα τον αναγνωρίσουν ως τον μονάρχη τους.
Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Οι 14 αυτές χώρες ονομάζονται κοινοπολιτειακά βασίλεια, είναι ανεξάρτητα και ο Κάρολος θα φέρει τον τίτλο του κάθε βασιλείου: Για παράδειγμα Κάρολος Γ’ της Αυστραλίας, Κάρολος Γ’ του Καναδά.
Ποια είναι αυτά τα βασίλεια;
- Αυστραλία
- Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
- Μπαχάμες
- Μπελίζ
- Καναδάς
- Γρενάδα
- Τζαμάικα
- Νέα Ζηλανδία
- Παπούα Νέα Γουινέα
- Νησιά Σολομώντα
- Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
- Αγία Λουκία
- Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
- Τουβαλού
- Ηνωμένο Βασίλειο
Στην κοινοπολιτεία ανήκουν και άλλες χώρες που είναι είτε αβασίλευτες δημοκρατίες είτε μοναρχίες με δικό τους μονάρχη. Πρόκειται για τις εξής:
- Νότια Αφρική
- Ινδία
- Πακιστάν
- Σρι Λάνκα
- Γκάνα
- Μαλαισία
- Νιγηρία
- Κύπρος
- Σιέρα Λεόνε
- Τρίνινταντ και Tομπάγκο
- Ουγκάντα
- Κένυα
- Μαλάουι
- Μάλτα
- Ζάμπια
- Γκάμπια
- Σιγκαπούρη
- Λεσότο
- Γουιάνα
- Μποτσουάνα
- Ναουρού
- Εσουατίνι
- Μαυρίκιος
- Σαμόα
- Τόνγκα
- Φίτζι
- Μπανγκλαντές
- Σεϋχέλλες
- Ντομίνικα
- Κιριμπάτι
- Βανουάτου
- Μαλδίβες
- Μπρουνέι
- Ναμίμπια
- Καμερούν
- Μοζαμβίκη
- Ρουάντα
- Τόγκο
- Γκαμπόν
Από τη βρετανική Κοινοπολιτεία, υπάρχουν 3 χώρες που έχουν αναχωρήσει και είναι οι εξής:
- Το 2013 η Γκάμπια επικαλούμενη «νεοαποικιοκρατία».
- Το 2003 η Ζιμπάμπουε.
- Το 1949 η Ιρλανδία λόγω αλλαγής του πολιτεύματος σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αφού τότε τα μέλη της κοινοπολιτείας αναγνώριζαν ως αρχηγό κράτους τον βασιλιά.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σε δίκη και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Αλέξης Κούγιας: Λιποθύμησε μέσα στη δίκη της Πισπιρίγκου [Βίντεο]