Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ’ ενώ λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.
Ωστόσο, αν και όλα φαντάζουν σαν παραμύθι και αρκετοί σε όλον τον πλανήτη στήθηκαν στις οθόνες τους προκειμένου να δουν όλο το τελετουργικό αξίζει να σημειωθεί πως πριν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ τα ποσοστά δημοφιλίας τόσο του Καρόλου όσο και της Καμίλα ήταν χαμηλά με τον Ουίλιαμ και την Κέιτ να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων. Τότε μάλιστα είχε ανοίξει το ενδεχόμενο ο Κάρολος να παραιτηθεί των δικαιωμάτων και τον θρόνο να αναλάβει ο Ουίλιαμ.
Η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Βρετανία μετά το Brexit είναι ιδιαίτερα δύσκολη και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η βιογραφία του πρίγκιπα Χάρι και όσα δήλωσε και η Μέγκαν αμαύρωσαν το κύρος του και γενικότερα το θεσμό της μοναρχίας.
Από χθες ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτές τις προκλήσεις τις οποίες και καλείται να διαχειριστεί. Στο πλευρό του, η δεύτερη σύζυγός του, η βασιλική σύζυγος Καμίλα, που ακόμη διχάζει την κοινή γνώμη καθώς δεν έχει τη λάμψη αλλά και τις εκδηλώσεις θαυμασμού και αγάπης της αείμνηστης Νταϊάνα.
https://twitter.com/SkyNews/status/1654841426646007809?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1654841426646007809%7Ctwgr%5Ef92d89ca895a2111c587b4846ef81efc64d6e6fc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F1423957%2Fstepsi-karolou-i-epomeni-mera-tis-monarxias-kai-ta-agkathia-tou-thronou-o-rolos-tou-diadoxou
Οι επικριτές του βασιλιά Καρόλου
Για τους επικριτές του, ο βασιλιάς Κάρολος είναι αδύναμος και ανεπαρκής για τον νέο του ρόλο. Προβληματίζει η ρήξη με τον γιο του Χάρι καθώς και το γεγονός πως είναι κάπως εκκεντρικός καθώς αρέσκεται να μιλά για την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, ενώ αρκετοί δεν του συγχωρούν και το διαζύγιο καθώς και τη διαχείριση του θανάτου της πρώτης του συζύγου πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Στον αντίποδα οι θερμοί υποστηρικτές του εκτιμούν πως πρόκειται για έναν στοχαστικό άνθρωπο, που ανησυχεί για τους Βρετανούς όλων των τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων. Μην ξεχνάμε άλλωστε και την φιλανθρωπική οργάνωση Prince’s Trust που αποτελεί δημιούργημά του η οποία και βοήθησε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους νέους αφότου ιδρύθηκε, πριν από σχεδόν 50 χρόνια.
Πληγή που αιμορραγεί ο Χάρι και η Μέγκαν
Μετά την αυτοβιογραφία «Spare», ο Βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να κάνει έξωση στον γιο του Πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ από το Frogmore Cottage, όπου διέμεναν. Ήταν λίγες ημέρες μετά την πολύκροτη αυτοβιογραφία που τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κίνησαν τις διαδικασίες για την έξωσή τους από το ακίνητο -παλάτι. Και ενώ πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ έχουν επιλέξει να ζήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η απόφαση αυτή δεν ήταν και τόσο ευχάριστη για το διάσημο ζευγάρι.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν πως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ετοιμάζεται να δώσει τα… κλειδιά της οικίας «Frogmore Cottage» στον πρίγκιπα Άντριου, καθώς οι κινήσεις και οι επιθέσεις προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του πρωτότοκου γιου της εκλιπούσας Ελισάβετ.
Ο λαός δεν συμπαθεί τον πρίγκιπα Άντριου
Όπως είδαμε ο πρίγκιπας ήταν στόχος αποδοκιμασιών κατά την άφιξή του στο Αββαείο για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.
Άλλωστε ο αδερφός του βασιλιά έγινε περισσότερο γνωστός για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα παρά για την προσωπικότητά του.
Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τον πρίγκιπα να αναφέρουμε πως είναι 63 ετών ενώ είναι επισήμως ο Δούκας της Υόρκης. Επίσης είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και ο δευτερότοκος γιος της.
The pedo is in the building.#AbolishTheMonarchy #NotMyKing pic.twitter.com/68hJZdPDaT
— Mukhtar (@I_amMukhtar) May 6, 2023
Σε βαθιά κρίση η Βρετανία
Στον παρόντα χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε μόλις έξι χρόνια.
Τέλος, ενώ η Ελισάβετ εκπροσώπησε την ανέλπιστη συγχώνευση τεσσάρων εθνοτήτων σε ένα κράτος, τη Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη βρετανική ένωση προκειμένου να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή εκδοχή της.
Τέλος να σημειωθεί πως η Βόρεια Ιρλανδία εκτιμά ότι το μέλλον της βρίσκεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ως άτυπο μέλος της Ε.Ε.
Η σύγχρονη Βρετανία αντιμετωπίζει όμως και κρίση ακρίβειας, μεγάλο κρατικό χρέος, πιθανή ύφεση και χρόνια υποπαραγωγικότητα.
Θα τα καταφέρει άραγε ο βασιλιάς Κάρολος; Ο καιρός θα δείξει…