Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ’. Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης. Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.
Η Καμίλα, σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Γ’, στέφθηκε βασίλισσα
Η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ’, στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη. Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.
Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή παρακολουθούν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Κάρολος γίνεται ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο.
Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.
Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.
«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.
Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλαμβάνει το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.
Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Πέδρο Πασκάλ: Η τρανς αδερφή του συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα - Λαμπερή στην πρεμιέρα του "Gladiator 2"
Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.
Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε ολόκληρη την τελετή της στέψης
Δείτε ολόκληρη την τηλεοπτική μετάδοση της τελετής
https://youtu.be/nWmPw8dok3Q
15:23: Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Ο πρίγκιπας Χάρι, όπως αναμενόταν, δεν βρισκόταν στο μπαλόνι του Μπάκιγχαμ μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Ούτε ο πρίγκιπας Άντριου…
15:53: Ο βασιλιάς Κάρολος στην αυλή του Μπάκιγχαμ
15:47: Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων, για να απευθύνουν χαιρετισμό στον βασιλιά.
15:32: Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η χρυσή βασιλική άμαξα
15:30: Ζητοκραυγάζει ο κόσμος για τον νέο βασιλιά στην διαδρομή για το παλάτι του Μπάκιγχαμ
15:24: Το βασιλικό ζεύγος επιβαίνει στη Χρυσή Άμαξα, ενώ συνοδεύονται και από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά και χιλιάδες στρατιώτες. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή μετέχουν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπούνται 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.
1.42 miles
19 military bands
33 Commonwealth countries represented
250 horses
4000 Armed Forces personnelThe largest military procession for 70 years is on its way to Buckingham Palace. #Coronation pic.twitter.com/jflDjWfwin
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 6, 2023
15:20: Με τη βασιλική χρυσή άμαξα ο Κάρολος κατευθύνεται στα ανάκτορα
14:57: Η άμαξα του Golden State αναχωρεί από το αβαείο. Η άμαξα που θα μεταφέρει τον βασιλιά και τη βασίλισσα πίσω στο Μπάκιγχαμ μόλις βγήκε από το αβαείο του Γουέστμινστερ, καθώς η τελετή πλησιάζει στο τέλος της.
Η άμαξα είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένη με φύλλα χρυσού. Ο πρώτος βασιλιάς που τη χρησιμοποίησε στην στέψη του ήταν ο Γουλιέλμος Δ’ το 1831 και έκτοτε χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη.
14:44: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα κατευθύνονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα κατεβαίνουν τώρα από τους θρόνους τους και μπαίνουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου, πίσω από τον υψηλό βωμό. Ετοιμάζονται για την πομπή της στέψης, η οποία θα τους οδηγήσει πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
14:16: Η Καμίλα στέφεται Βασίλισσα. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα έλαβε το χρίσμα και στέφθηκε βασίλισσα, σε μια πιο απλή τελετή. Σε αντίθεση με τον βασιλιά, δεν της ζητείται να ορκιστεί.
Η Καμίλα στέφθηκε με το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας.
14:10: Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ασπάστηκε τον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, μετά την στέψη.
14:05: «God save the King!»
Ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την ευχή. Οι καμπάνες του αβαείου χτυπούν. Οι καμπάνες και οι χαιρετισμοί των όπλων αντηχούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
14:04: Ο βασιλιάς Κάρολος στέφθηκε επίσημα. Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του βασιλιά.
Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που ο Κάρολος θα φορέσει το συγκεκριμένο στέμμα στη ζωή του.
13:55: Ο Κάρολος λαμβάνει το ξίφος της Δικαιοσύνης. Ο Αρχιεπίσκοπος του λέει να το χρησιμοποιήσει για «να αποδώσει δικαιοσύνη, να σταματήσει την ανάπτυξη της ανομίας, να προστατεύσει την αγία Εκκλησία του Θεού και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης».
13: 54: Ύμνοι από ελληνική χορωδία. Μία ελληνική χορωδία ψάλλει εντός του αβαείου, προς τιμήν του εκλιπόντος πατέρα του Καρόλου, πρίγκιπα Φιλίππου.
13:51: Ο Κάρολος λαμβάνει το Χρίσμα. Ο αρχιεπίσκοπος χύνει ειδικό λάδι από την Άμπουλα – μια χρυσή φιάλη – στο κουτάλι της στέψης, πριν χρίσει τον Βασιλιά κάνοντας το σημείο του Σταυρού στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του.
Η Άμπουλα κατασκευάστηκε για τη στέψη του Καρόλου Β’, αλλά το σχήμα της παραπέμπει σε μια παλαιότερη εκδοχή και σε έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο η Παναγία εμφανίστηκε στον Άγιο Θωμά τον Μπέκετ τον 12ο αιώνα και του χάρισε έναν χρυσό αετό, από τον οποίο θα χρίζονταν οι μελλοντικοί βασιλιάδες της Αγγλίας. .
Το κουτάλι της στέψης είναι πολύ παλαιότερο, αφού επέζησε της καταστροφής των regalia (αντικείμενα με συμβολική αξία για τους Βρετανούς βασιλείς) από τον Όλιβερ Κρόμγουελ, μετά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο.
13:39: Μέσα στο αβαείο του Γουέστμινστερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ διάβασε την «Επιστολή στους Κολοσσαείς» από την Καινή Διαθήκη.
13:17: Ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε τον Όρκο της Στέψης. Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, που τελεί την λειτουργία, αναγνωρίζει τις πολλαπλές θρησκείες που συνυπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «θα επιδιώξει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μπορούν να ζουν ελεύθερα».
Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Κάρολο να δώσει τον Όρκο της Στέψης.
His Majesty swears to govern the people with justice and mercy, and to uphold the Anglican Church of England and the Presbyterian Church of Scotland.
For the first time at a #Coronation, His Majesty also prays for grace to be ‘a blessing to all… of every faith and belief’. pic.twitter.com/Ag0j2I9EEW
— The Royal Family (@RoyalFamily) May 6, 2023
Ο ιερέας ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο να επιβεβαιώσει ότι θα μείνει πιστός στον νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.
Ο Βασιλιάς τοποθέτησε το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και δεσμεύτηκε να «εκτελέσει και να τηρήσει» αυτές τις υποσχέσεις. Ο Κάρολος Γ΄ δίνει επίσης έναν δεύτερο όρκο – τον όρκο της Διακήρυξης της Πίστης- δηλώνοντας ότι είναι «πιστός Προτεστάντης».
13:00: Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον παρόντες στην τελετή
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Ουαλίας και η Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έφτασαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
12:55: Ο βασιλιάς Κάρολος φθάνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ
Ο εγγονός του βασιλιά και γιος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, λειτουργεί ως τιμητικός ακόλουθος- ιππότης του βασιλιά, μαζί με μερικά από τα εγγόνια της Καμίλα.
12:38: Ο πρίγκιπας Χάρι φθάνει στο Αβαείο
Ο δούκας του Σάσεξ, ο οποίος βρίσκεται στο Αβαείο χωρίς τη σύζυγό του, Μέγκαν, φαινόταν χαρούμενος και χαλαρός καθώς έμπαινε στον ναό με τις ξαδέρφες του, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, κόρες του πρίγκιπα Άντριου.
Ο Χάρι αναμένεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειοα μόνο για μερικές ώρες μετά την τελετή, πριν πετάξει πίσω στις ΗΠΑ για τα γενέθλια του γιου του, Άρτσι.
12:24: Ξεκινά η πομπή του Καρόλου προς το Αβαείο
Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκινά την πορεία του προς το Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η άμαξα που μεταφέρει τον Κάρολο και την Καμίλα μόλις διέβη την κεντρική Πύλη του Μπάκιγχαμ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της λεγόμενης «Πομπής του Βασιλιά».
Το ταξίδι της επιστροφής του εστεμμένου πια Καρόλου στο Μπάκιγχαμ ονομάζεται «Πομπή της Στέψης» και θα έχει πολύ μεγαλύτερη συνοδεία.
12:12: Το εσωτερικό του Αβαείου του Γουέστμινστερ, αυτή την στιγμή:
12:02: Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχόλ, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και πολλοί ακόμα προσκεκλημένοι του βασιλιά έχουν φθάσει στο Αβαείο του Γουέστμιστερ.
Περισσότερα από 8.000 άτομα παρακολούθησαν τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953. Η λίστα των καλεσμένων του Βασιλιά Καρόλου είναι πολύ μικρότερη, με περίπου 2.000 άτομα προσκεκλημένα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, εκπρόσωποι των Βουλών, αρχηγοί κρατών και άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.
Παρών είναι επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους προκατόχους του.
11:57: Σημαντική αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο του Λονδίνου. Η Met Police μόλις σχολίασε τις συλλήψεις διαδηλωτών κατά της μοναρχίας σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας Republic. Η αστυνομία είπε ότι μια «σημαντική αστυνομική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Λονδίνου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή του St Martin’s Lane ως ύποπτοι για συνωμοσία για την πρόκληση δημόσιας όχλησης και άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή του Wellington Arch.
Τι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος στην στέψη; Για την στέψη, ο Κάρολος θα ενδυθεί το χρυσό πανωφόρι, ένα κομμάτι που δημιουργήθηκε το 1911 για τη στέψη του βασιλιά Γεώργιου του Ε’. Στη συνέχεια φορέθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στη στέψη του το 1937 και από τη βασίλισσα Ελισάβετ στη στέψη της το 1953.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πάνω από το πανωφόρι θα φορέσει τον λεγόμενο αυτοκρατορικό μανδύα, που είναι φτιαγμένος από ύφασμα με χρυσές και ασημένιες λεπτομέρειες και μετάξι. Επίσης, ο Κάρολος θα ενδυθεί την ζώνη του ξίφους, φτιαγμένη από ύφασμα με χρυσές λεπτομέρειες. Εκεί θα τοποθετηθεί το ξίφος της Προσφοράς.
Τέλος, ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό στέμμα του Κράτους. Είναι το ίδιο με το οποίο η Ελισάβετ είχε στεφθεί βασίλισσα το 1953.
Το στέμμα της Καμίλα ανήκει στη βασίλισσα Μαρία και αναδιαμορφώθηκε με τα διαμάντια Cullinan, τα οποία ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ που συχνά τα φορούσε ως καρφίτσες.
11:42: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας και η Καμίλα καταφθάνουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενόψει των ενθρονίσεών τους.
Η Καμίλα, η δεύτερη σύζυγός του, θα είναι γνωστή ως βασίλισσα Καμίλα, μετά την τελετή. Μέχρι στιγμής, αναφέρεται ως «βασιλική σύζυγος Καμίλα».
Πόσο θα κοστίσει η στέψη; Μέχρι στιγμής, ο προϋπολογισμός της στέψης δεν έχει δημοσιευθεί κάπου επίσημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ωστόσο, το σαββατοκύριακο της στέψης του νέου μονάρχη θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 100 εκατομμύρια λίρες. Το κόστος διπλασιάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror – και ανέρχεται στις 250 εκατομμύρια λίρες.
Τα επίσημα στοιχεία του συνολικού κόστους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αρκετούς μήνες μετά τη στέψη, όχι πριν από τον Ιούνιο.
Το κόστος της στέψης θα καλυφθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η τελετή έχει χαρακτηριστεί ως κρατική εκδήλωση. Επομένως, όλο το κόστος θα καλυφθεί από τους φορολογούμενους. Αν τελικά αυτό εκτιμάται γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες, αντιστοιχεί σε 1,5 λίρα ανά πολίτη.
Ένας Έλληνας μαέστρος θα ψάλει στην στέψη: Ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς, που θα επενδύσουν μουσικά την τελετή της στέψης του Καρόλου, είναι και ένας καλλιτέχνης με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.
Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Λίγκα, ο οποίος επιμελείται την ελληνορθόδοξη μουσική και τους βυζαντινούς ύμνους που θα ακουστούν στην τελετή. Είναι μια προσωπική επιλογή του βασιλιά, ο οποίος επιθυμεί να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου. Συγκεκριμένα, ο ψαλμός 71 του Δαυίδ θα ακουστεί κατά τη διάρκεια της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ σε λίγη ώρα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.
10:50: Συνελήφθησαν μέλη της αντιβασιλικής οργάνωσης «Republic» μαζί με τον αρχηγό τους, Γκρέιαμ Σμιθ. Τα μέλη της οργάνωσης ξεφόρτωναν ένα φορτηγάκι με πλακάτ, ακριβώς βόρεια της πλατείας Τραφάλγκαρ.
«Δεν έχει συνταγματική αξία, δεν απαιτείται, και ακόμη και αν δεν την κάναμε, ο Κάρολος θα ήταν ακόμα βασιλιάς», δήλωσε ο Σμιθ για την στέψη.
Anti-monarchy activists side with Meghan and call her their ‘People’s Princess’ https://t.co/TwIKIWOCH8 pic.twitter.com/sJBX8Depg9
— Daily Mail Online (@MailOnline) May 6, 2023
Ορισμένοι διαδηλωτές κατά της στέψης συνετάχθηκαν, μάλιστα, με την σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, αποκαλώντας την «Πριγκίπισσα του Λαού». Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν εγκαταλείψει τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και έλθει επανειλημμένα σε ρήξη με το Παλάτι.
10:46: Έφθασε στο Μπάκιγχαμ ο Αυστραλός σταρ της ροκ, Νικ Κέιβ. Ανακοινώνοντας ότι θα τραγουδήσει στην στέψη, ο Κέιβ είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις αρκετών θαυμαστών του.
Ο τραγουδιστής δήλωσε πως δεν είναι φιλοβασιλικός ή φιλομοναρχικός, ωστόσο νιώθει μία ανεξήγητη «συναισθηματική σύνδεση με τους βασιλείς», προσθέτοντας πως αυτό που τον ελκύει είναι «η παράξενη φύση τους, η βαθιά εκκεντρική φύση της υπόθεσης, η οποία αντικατοπτρίζει τόσο τέλεια την μοναδική παραξενιά της ίδιας της Βρετανίας».
10:30: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μια στιγμή «εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας» και μια «ζωηρή επίδειξη του σύγχρονου χαρακτήρα της χώρας μας».
Σε ένα tweet, ανέφερε: «Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τόσο εκθαμβωτική εκδήλωση. Αλλά δεν είναι απλώς ένα θέαμα. Είναι μια περήφανη έκφραση της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας».
Today’s #Coronation is a moment of extraordinary national pride.
No other country could put on such a dazzling display.
But it is not just a spectacle.
It’s a proud expression of our history, culture, and traditions.
It is a vivid demonstration of the modern character of our… pic.twitter.com/iDtuICOF9h
— Rishi Sunak (@RishiSunak) May 6, 2023
Περιγράφει επίσης την ημέρα ως μια «πολυαγαπημένη τελετουργία μέσω της οποίας γεννιέται μια νέα εποχή», ολοκληρώνοντας το μήνυμά του με το: «God Save The King».
Τι συμβολίζει η στέψη; Η στέψη του βασιλιά συμβολίζει την συνάντηση της μοναρχίας, της Εκκλησίας και του κράτους. Στη θρησκευτική τελετή, άλλωστε, ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα. Στη συνέχεια θα στεφθεί βασίλισσα και η Καμίλα, που όμως επέλεξε να μη φτιάξει στέμμα ειδικά για εκείνη, αλλά να φορέσει εκείνο της βασίλισσας Μαίρης.
10:00: Οι πρώτοι καλεσμένοι του βασιλιά Καρόλου καταφθάνουν στο Μπάκιγχαμ. Οι πόρτες είναι ανοιχτές και την είσοδό τους στους κήπους του Ανακτόρου έχουν κάνει ήδη περίπου 20 μέλη της Βουλής των Λόρδων, ντυμένοι με τις παραδοσιακές κόκκινες στολές τους. Αρκετοί από αυτούς βιντεοσκοπούν την περίσταση, με εύθυμη διάθεση.
09:00: Περισσότερα από 5.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καταφθάνουν με τρένο στο Βατερλό του Λονδίνου, πριν πραγματοποιήσουν πομπή πάνω από τη γέφυρα του Γουέστμινστερ. Σύμφωνα με το δίκτυο βρετανικών σιδηροδρόμων, πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, από την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.
Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που ελπίζουν να ρίξουν μια ματιά στην πομπή του Βασιλιά αργότερα.
Πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν αποβραδίς, ενώ είναι εφοδιασμένοι με σημαίες, καπέλα, ψεύτικα στέμματα και φωτογραφίες του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα, εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός.
Οι θεατές της στέψης δεν είναι μόνο Βρετανοί. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου ταξίδεψαν για να παρευρεθούν στο ιστορικό γεγονός. Η Andrea Dyer, από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασε έξω από το Μπάκιγχαμ στις 06:00 το πρωί, για να βρει ένα σημείο με θέα το μπαλκόνι. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος κατασκήνωσε δύο μέρες πριν. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τουλάχιστον την κορυφή της πομπής», λέει στο BBC.
Εικόνες από την στέψη:
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: H «ακτινογραφία» για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι
Bασιλιάς Κάρολος: Σήμερα κάθεται στον ιστορικό θρόνο – Οι συμβολισμοί και το τελετουργικό της στέψης
Οργή Ερντογάν για τα «χαστούκια» από δυτικά έντυπα