Η ουκρανική εθνική υπηρεσία για την πρόληψη της διαφθοράς πρόσθεσε την εταιρεία στη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς πολέμου».
Η Unilever κατηγορείται «λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της στη Ρωσική Ομοσπονδία και των μεγάλων φόρων που τροφοδοτούν τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό» και στηρίζουν «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Ουκρανοί και Βρετανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, κρατώντας μια τεράστια αφίσα με διαφημίσεις για τα σαπούνια Dove, μια από τις εμπορικές μάρκες της Unilever, όπου όμως εμφανίζονταν τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Unilever ανέστειλε «όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία», καθώς και όλες τις διαφημιστικές δαπάνες στη χώρα, και ισχυρίζεται ότι δεν επενδύει εκεί.
#BoycottUnilever https://t.co/J0FIub8HZg
— My Home is Ukraine (@home_fella) July 3, 2023
Πλημμύρες στη Βαλένθια: Βρέθηκαν τα πτώματα δύο μικρών αγοριών μετά από δύο εβδομάδες
Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εταιρεία παρέπεμψε σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο οποίο υποστήριξε ότι «για εταιρείες όπως η Unilever, που έχουν μεγάλη φυσική παρουσία στη χώρα, η αποχώρηση δεν είναι εύκολη».
Η Unilever απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, όπου συνεχίζει να προμηθεύει τοπικά προϊόντα τροφίμων και υγιεινής.
Η Unilever λέει ότι «κατανοεί» τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα, αλλά σημειώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τους υπαλλήλους της στη Ρωσία και διαβεβαιώνει ότι αν το έκανε, τις δραστηριότητές της θα τις εκμεταλλευόταν το ρωσικό κράτος.
Στα ετήσια αποτελέσματά της για το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι το 2% των καθαρών εσόδων της προήλθε από τη Ρωσία – με καθαρά κέρδη 26% στα 7,6 δισ. ευρώ.
Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι η Unilever πλήρωσε τουλάχιστον 331 εκατ. δολάρια σε φόρους πέρυσι στη Ρωσία, όπου σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της σε διάστημα ενός έτους.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Shell και η Total Energies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Ασπαρτάμη: Ποιες άλλες ουσίες είναι «πιθανώς καρκινογόνες»;