Νωρίτερα σήμερα (3/7), οι δήμαρχοι της Γαλλίας κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά από τα δημαρχεία της χώρας για να καταγγείλουν το κύμα βίας που συγκλονίζει τις γαλλικές πόλεις. Πράγματι, από το μεσημέρι της Δευτέρας πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από τα κτήρια των δημαρχείων, που επιλέχθηκαν ως τόπος διαμαρτυρίας με την αφορμή της επίθεσης στην κατοικία ενός δημάρχου χθες, Κυριακή (2/7).
Plusieurs centaines de personne ont répondu à l’appel de @davidlisnard, maire de Cannes et président de @l_amf, pour écouter l’appel des maires de France.
Maires et citoyens étaient invités à se rassembler sur le parvis de toutes les mairies de France ce lundi midi. pic.twitter.com/wELiRTp7Sz
— France Bleu Azur (@francebleuazur) July 3, 2023
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μετά τη βίαιη επίθεση εναντίον της κατοικίας του δημάρχου του Λ’Άι-λε-Ροζ (νότια του Παρισιού) Βενσάν Ζανμπρέν, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωσε τους δημάρχους πως η Κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει καμιά βία» και πως «η μεγαλύτερη αυστηρότητα» θα επιδειχθεί στις κυρώσεις που θα επιβληθούν.
⚫ [12H00] Plusieurs rassemblements en cours devant les mairies de France. pic.twitter.com/AU2otjoJOe
— Perkut (@PerkutMedia) July 3, 2023
«Από την Τρίτη, οι νύκτες ήταν δύσκολες για τους κατοίκους (…) Οι βιαιότητες που διαπράχθηκαν είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, απευθυνόμενος σε περίπου 100 συγκεντρωμένους κατοίκους και εργαζόμενους του δημαρχείου. Η Ναντέρ ήταν η πόλη, όπου ο 17χρονος Ναέλ έχασε τη ζωή του από τα πυρά του αστυνομικού, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύκτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του 17χρονου Ναέλ.
«Το 60%» αυτών των 3.200 ανθρώπων «δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες» και «ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία.
Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.
Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο».
Entire building put on fire in france! pic.twitter.com/nDsupmi9WC
— Prof.N John Camm (@njohncamm) July 3, 2023
Ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε».
Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», πρόσθεσε.
Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας», τόνισε.
Γαλλία: Νεκρός 24χρονος πυροσβέστης – Προσπαθούσε να σβήσει φωτιά στα επεισόδια
«Διεξάγεται έρευνα» για να διαπιστωθούν οι συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών στα οχήματα, πρόσθεσε o υπουργός Εσωτερικών. Ο Νταρμανέν δεν αναφέρθηκε ρητά στις ταραχές ως αιτία των πυρκαγιών.
«Χθες το βράδυ, ενώ έδιναν μάχη με πολλαπλές πυρκαγιές στο Σεν Ντενί, ένας νεαρός δεκανέας (της πυροσβεστικής) έχασε τη ζωή του», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στο Twitter.
Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμαν Μπον πρόσθεσε: «Η σκέψη μου είναι στους δημόσιους υπαλλήλους που κινητοποιούνται μέρα και νύχτα για την επιστροφή στην ηρεμία».
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή (2/7) «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.
Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί περίπου 5.200 άνθρωποι.
Ειδήσεις σήμερα
Ασπαρτάμη: Ποιες άλλες ουσίες είναι «πιθανώς καρκινογόνες»;
Θρήνος για τον Ρόμπερτ ντε Νίρο: Πέθανε ο εγγονός του, Λεάντρο