Σήμερα ο Τζούσπερ Ματσόγκου έχει 25.000 ακολούθους στην πλατφόρμα Χ κι έχει γίνει το νέο πρόσωπο του κινήματος των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ανά τον πλανήτη. Μεταξύ των θαυμαστών που του κάνουν like και των υποστηρικτών του (και με δωρεές) είναι Αφρικανοί, αλλά και πολλοί Δυτικοί με ροπή στις θεωρίες συνωμοσίας και για την πανδημία Covid, αλλά και κάποιοι που διασυνδέονται με πετρελαϊκά λόμπι. Το BBC μέτρησε περίπου 9.000 δολάρια την τελευταία διετία.
«Δεν έχουν επηρεάσει στον παραμικρό βαθμό τις απόψεις μου και δεν βλέπω πού είναι το κακό να λαμβάνω χρήματα για να ανακαινίσω το σπίτι μου ή να βοηθήσω ανθρώπους που έχουν ανάγκη», απαντά ο Ματσόγκου.
Το αγαπημένο hashtag του στις αναρτήσεις του είναι #ClimateScam (κλιματική απάτη). «Δεν υπάρχει κλιματική κρίση και όλα όσα ακούμε από επιστήμονες και κυβερνήσεις είναι μία ακόμα απόπειρα της Δύσης να κρατήσει την Αφρική εξαθλιωμένη, να μην εκμεταλλευτεί τον πλούτο της σε ορυκτά καύσιμα», υποστηρίζει.
Η Αφρική είναι μια ευάλωτη ήπειρος
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως η Γη υπερθερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007, υπογράμμισε πως η Αφρική, παρότι συμβάλλει λιγότερο από άλλες ηπείρους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι «μία από τις πιο ευάλωτες ηπείρους».
«Δεν είναι θέμα απόψεων αλλά δεδομένων, και είναι σαφή», λέει η Νοτιοαφρικανή επιστήμονας Τζόις Κιμουτάι. «Ο Ματσόγκου και οι ομοϊδεάτες του είναι αδαείς», τονίζει. Ο ίδιος λέει πως άνοιξε λογαριασμό στο τότε Twitter για να διαδώσει «αλήθειες», αφότου έκανε τη «δική του έρευνα».
Ο Κενυάτης αγρότης – influencer τιτλοφόρησε την εκστρατεία που ξεκίνησε «Fossil fuels for Africa» (Ορυκτά καύσιμα για την Αφρική). «Είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη», λέει. Κάποιοι Αφρικανοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβέρι Μουσεβένι, συμφωνούν ότι είναι υποκριτική η Δύση που βάζει φραγμούς στην Αφρική, ενώ θησαυρίζει από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων και προωθεί ανάλογες επενδύσεις.
Ο συμπατριώτης του ακτιβιστής Νίκολας Ομόνουκ επισημαίνει πως από τις αρχές του 20ού αιώνα γίνονται εξορύξεις πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα κι όμως ο λαός της Ουγκάντα ακόμη υποφέρει από πείνα και επιπλέον μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ειδήσεις σήμερα
Κλιματική κρίση: Ξηρασία και λειψυδρία στα Ιμαλάια!
Ποια πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών αλληθώρισε τη Μύκονο [βίντεο]
«Poor Things»: Η Οσκαρική ενδυματολόγος του Γιώργου Λάνθιμου μιλάει στον «Ε.Τ.»
Ινδία: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση για ενέργεια καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει