Οπως πάμε, το επίθετο «χιονισμένη» σε λίγο θα πάψει να είναι δεδομένο και θα γίνει ζητούμενο, φέρνοντας σε απόγνωση περίπου 1 στους 4 κατοίκους του πλανήτη. Σε κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια (για την ακρίβεια 1,89 δισεκατομμύρια ψυχές) υπολογίζει το Διεθνές Κέντρο για τη Συμπεριληπτική Ορεινή Ανάπτυξη (ICIMOD), με έδρα το Νεπάλ, τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν σε βραχύ ορίζοντα από τη μείωση της χιονοκάλυψης στην υψηλότερη οροσειρά της Γης. Μάλιστα, η ειδική του ICIMOD σε θέματα κρυόσφαιρας, Μίριαμ Τζάκσον, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να λάβουν από τώρα ενεργά μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ξηρασίας.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται για την κάλυψη των αναγκών τους σε νερό από το λιώσιμο των χιονιών των Ιμαλαΐων. Φέτος βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με ελλείψεις λόγω των μειωμένων χιονοπτώσεων, οι οποίες εξαιτίας της αυξημένης μέσης ετήσιας θερμοκρασίας έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων δεκαετιών.
«Ηχησε καμπανάκι συναγερμού για τους ερευνητές, τους πολιτικούς και τις κοινότητες στα χαμηλά», τόνισε ο συγγραφέας της σχετικής αναφοράς του ICIMOD, Σερ Μουχάμαντ. «Η χαμηλή συσσώρευση χιονιού και η ασταθής κατανομή του δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους για έλλειψη νερού, ειδικά φέτος», υπογράμμισε.
Το λιωμένο χιόνι των Ιμαλαΐων αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ροής υδάτων σε 12 λεκάνες ποταμών, οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλα υψόμετρα. Γι’ αυτό το χιόνι και ο πάγος των Ιμαλαΐων είναι ζωτική πηγή νερού για περίπου 240 εκατομμύρια κατοίκους των ορεινών όγκων, στους οποίους προστίθενται άλλοι 1,65 δισεκατομμύρια κάτοικοι των χαμηλότερων κοιλάδων.
Σε γενικές γραμμές, οι διακυμάνσεις -ακόμα και μεγάλες- στην ποσότητα του χιονιού των Ιμαλαΐων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει δραματικά τα φαινόμενα, αλλάζοντας τα δεδομένα. Για παράδειγμα, η χιονοκάλυψη (δηλαδή η παραμονή του χιονιού στο έδαφος πριν λιώσει) ήταν φέτος μειωμένη κατά το ένα πέμπτο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοκαυκάσου και των Ιμαλαΐων.
«Η παρουσία του χιονιού ήταν φέτος 18,5% μικρότερη από το κανονικό. Φτάσαμε σε ιστορικό ναδίρ 22ετίας, ισοφαρίζοντας περίπου το αρνητικό ρεκόρ του 2018», είπε ο Σερ Μουχάμαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κίνδυνος για όλες τις χώρες που υδρεύονται από το «ιερό βουνό»
Εκτός από το Νεπάλ, όπου βρίσκεται η έδρα της, η οργάνωση ICIMOD έχει μέλη το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, τη Μιανμάρ και την Κίνα. Ολες τους χώρες με τεράστιο πληθυσμό, σημαντικό μέρος του οποίου υδρεύεται από τις πηγές του «ιερού βουνού».
«Το χιόνι παίζει σημαντικό ρόλο στην εποχική διαθεσιμότητα επαρκών ποσοτήτων νερού», σημείωσε η έκθεση-SOS, που διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στην ένταση και τη χρονική διάρκεια των ρευμάτων. Οι σχετικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν περίπου το 2000 και το 2024 καταγράφεται ως έτος «αξιοσημείωτης ανωμαλίας». Για παράδειγμα, η λεκάνη του Γάγγη, που διασχίζει την Ινδία, είχε τη χαμηλότερη «snow persistence» (αντοχή χιονιού) που καταγράφηκε ποτέ, 17% κάτω από τον μέσο όρο. Στην κοιλάδα του ποταμού Χελμάντ, στο Αφγανιστάν, η «χιονοανθεκτικότητα» ήταν 32% κάτω από το φυσιολογικό και στην αντίστοιχη του Ινδού 23%. Οσο για τον ποταμό Βραχμαπούτρα, που εκβάλλει στο Μπανγκλαντές, η μείωση ήταν της τάξης του 15%.
Το παράδοξο είναι ότι το «στέγνωμα» των Ιμαλαΐων συνοδεύεται από αντίθετα ακραία φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν οι κατακλυσμιαίες βροχές και πλημμύρες στο Πακιστάν το καλοκαίρι του 2022, που βύθισαν το ⅓ της χώρας κάτω από το νερό, πλήττοντας 33 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.700.
Ειδήσεις σήμερα
Ποια πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών αλληθώρισε τη Μύκονο [βίντεο]
Νέες ταυτότητες: Πώς τις βγάζουμε – Βήμα βήμα η διαδικασία
«Poor Things»: Η Οσκαρική ενδυματολόγος του Γιώργου Λάνθιμου μιλάει στον «Ε.Τ.»
Panic Button: Πώς λειτουργεί και πως να το εγκαταστήσετε
Euro 2024: Οι κορυφαίοι… απόντες της διοργάνωσης
Σελίν Ντίον: Συγκινημένη η τραγουδίστρια στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της [βίντεο]