Από το 1921 το ετήσιο ραντεβού των Αμερικανών προέδρων με τους δημοσιογράφους στο δείπνο της Eνωσης Ανταποκριτών Λευκού Οίκου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη τον ξύλινο πολιτικό λόγο και να επιδείξουν το χιούμορ τους. Ο Τζο Μπάιντεν τίμησε την παράδοση για μια ακόμη φορά το περασμένο Σάββατο, με καυστικά αστεία περί ηλικίας και Ντόναλντ Τράμπ εν όψει τον προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Στις φετινές εκλογές η ηλικία ασφαλώς παίζει ρόλο. Είμαι ένας ενήλικας με αντίπαλο ένα 6χρονο παιδί», είπε ο 81χρονος πρόεδρος, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των 3.000 παρευρισκόμενων, δημοσιογράφων και διασημοτήτων.
Ο παρουσιαστής της βραδιάς κωμικός Κόλιν Τζοστ πρόσθεσε «εδώ που βρισκόμαστε θα μπουν ιδέες και στον Τζίμι Κάρτερ και θα πει “Μπορώ να κερδίσω αυτή την κούρσα”». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 99 ετών.
«Ο Ντόναλντ περνάει δύσκολα τελευταία. Eπεσε σε καταιγίδα (stormy weather)», συνέχισε ο Μπάιντεν με μια αναφορά στη δίκη του Ρεπουμπλικανού πρώην πλανητάρχη που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο Μανχάταν. Ο Τραμπ κατηγορείται για παραποίηση εγγράφων για να αποκρύψει 160.000 δολάρια που φέρεται να κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να μη μιλήσει για ροζ ραντεβού μαζί του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αστειευτεί και για το υπέρμετρο Εγώ του αντιπάλου του. «Οταν ο Τραμπ άρχισε να διαβάζει τις Βίβλους που πουλάει κι έφτασε στην πρώτη εντολή “Μην λατρεύετε άλλον Θεό από μένα”, άφησε κάτω το βιβλίο και είπε “Δεν είναι για μένα”».
Στη 10λεπτη ομιλία του ο Μπάιντεν δεν είπε λέξη για «τα σοβαρά προβλήματα», ωστόσο εκατοντάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσινγκτον, ζητώντας να αλλάξει στάση σε ένα από αυτά: το Μεσανατολικό. Υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους, τους οποίους είχαν καλέσει να μποϊκοτάρουν τη βραδιά, φωνάζοντας «Ντροπή σας».
Ο Μπάιντεν μπήκε από την πίσω είσοδο, αλλά κι εκεί τον περίμεναν με πλακάτ και παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες, ζητώντας να σταματήσει να παρέχει βοήθεια στο Ισραήλ και να πιέσει να τερματιστεί η αιματοχυσία.
«Είναι ντροπή 100 δημοσιογράφοι να έχουν σκοτωθεί μεταξύ 33.000 αμάχων στη Γάζα εδώ και 7 μήνες, να διεξάγεται μια γενοκτονία, και εδώ συνάδελφοί τους και πολιτικοί να κάνουν πάρτι», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αυτό είναι το αίτημα και των χιλιάδων φοιτητών που εξακολουθούν να διαδηλώνουν σε μια ντουζίνα πανεπιστήμια απ’ άκρη σε άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες δύο βδομάδες. Επιπλέον οι φοιτητές ζητούν να κοπούν οι δεσμοί των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εταιρίες και άτομα που θεωρείται πως στηρίζουν τη «γενοκτονική» πολιτική του Ισραήλ.
Περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν το Σάββατο στο Northeastern University στη Βοστόνη, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Περίπου 500 έχουν συλληφθεί από την έναρξη του κύματος φιλοπαλαιστινιακών, αντιπολεμικών καταλήψεων-διαδηλώσεων στις 17 Απριλίου στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Οι πρυτανικές αρχές αμφιταλαντεύονται μεταξύ προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας με αστυνομική παρέμβαση, καθώς Εβραίοι φοιτητές έχουν καταγγείλει αντισημιτισμό. Κάποια πανεπιστήμια επέλεξαν να μεταφέρουν τα μαθήματα διαδικτυακά, τελετές αποφοίτησης ακυρώθηκαν.
Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους εξαγγέλλουν οι φοιτητές
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τέλους, παρά τις απειλές αποβολών, διαγραφών και την καταστολή.
«Είμαστε εδώ και διακινδυνεύουμε τα πάντα, γιατί πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο», δήλωσαν στο CNN φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, ανάμεσά τους ο Ράφι Ασαρ, μέλος της οργάνωσης «Εβραίοι για Εκεχειρία Τώρα».
Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές έχουν στήσει τέντες στα προαύλια 14 πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων Χάρβαρντ και Γέιλ, και πολιτικοί αναλυτές μιλούν για επιστροφή στις μέρες του ’68, όταν τα αμερικανικά πανεπιστήμια σείονταν από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
Το κίνημα έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία η αρχή έγινε την περασμένη βδομάδα στο περίφημο Sciences Po, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, στα θρανία του οποίου κάθονται επί δεκαετίες γόνοι της γαλλικής ελίτ.
Στη Βρετανία οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Warwick. Οι φοιτητές ζητούν να κοπούν οι δεσμοί με εταιρείες που εμπλέκονται σε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και να δεσμευτούν τα πανεπιστήμια πως θα βοηθήσουν να κτιστούν πάλι σχολεία και πανεπιστήμια στην ισοπεδωμένη Γάζα.
«Δεν είναι αντισημιτισμός να διαδηλώνει κανείς εναντίον του Ισραήλ», είπε στην εφημερίδα «Τάιμς» ο 87χρονος Στίβεν Κάπος που επέζησε από το κολαστήριο του Αουσβιτς, όπου έχασε 15 συγγενείς. Το Σάββατο ήταν στην πρώτη γραμμή φιλοπαλαιστινιακής πορείας στο Λονδίνο.
Ειδήσεις σήμερα
Ράιαν Γκόσλινγκ: «Να δίνεται Οσκαρ και στους κασκαντέρ»
Αξιολάτρευτη στιγμή: Ελέφαντας δίνει το παπούτσι σε μικρό παιδί [βίντεο]