Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (MGK) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει μετά από διακοπή δύο μηνών και για πρώτη φορά μέσα στο 2023.
Η Άγκυρα κατηγορεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για προκλήσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, που συνεχίζει να εξοπλίζει αποστρατικοποιημένα νησιά».
«Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τουρκία: Στην ατζέντα το ζήτημα της Σουηδίας – Οργισμένος ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε έξαλλος, λέγοντας για τη Σουηδία, να μην περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με κάτι που θεωρείται ιερό για τους Μουσουλμάνους και άλλες θρησκείες. Θα αφήσετε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ανεξέλεγκτες στους δρόμους σας και μετά περιμένετε την υποστήριξή μας για να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην περιμένετε καμία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η Σουηδία και τα όσα συνέβησαν στη διαδήλωση στη σκανδιναβική χώρα, όπου ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε το κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία, προκαλώντας οργή στην γειτονική μας χώρα.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αναβάλλει ήδη επ’ αόριστον την τριμερή συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την παραβίαση της συμφωνίας που υπεγράφη πριν επτά μήνες στη Μαδρίτη από τη Στοκχόλμη.
Ένα άλλο θέμα της συνάντησης θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή με τη Συρία μετά από 12 χρόνια και των επιχειρήσεων «Claw» και τα βήματα της που θα ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει μία επαφή σε επίπεδο αρχηγών.
Επίσης. στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα ενάντια στην τρομοκρατία και τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK αλλά και τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά της οργάνωσης του Φετχιουλάχ Γκιουλέν (FETO) και του ισλαμικού κράτους (DAESH). Επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τουρκία: Αμερικανικό «χαστούκι» στη Τουρκία για F-16 και F-35
Τέλος θα συζητηθεί το ζήτημα της απόκτησης και εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ, μετά το νέο «χαστούκι» και για τα F-35, με τον τουρκικό Τύπο να εκφράζει την έντονη ανησυχία του ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να κυριαρχήσει στο Αιγαίο.
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο
Οι αναφορές των Τούρκων εστιάζουν στις ισχυρές συμμαχίες που έχει η χώρα μας με χώρες πως η Αμερική, η Γαλλία και η Αίγυπτος, οι οποίες της έχουν αποφέρει ισχυρά όπλα, όπως τα αεροσκάφη F-16 Viper, τα F-35 και τα Rafale.
Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες θα κυριαρχούν στο Αιγαίο»
Ο τουρκικός Τύπος προειδοποιεί πως «το χειρότερο σενάριο προβλέπει το 2030 ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν διαθέτει τέτοια όπλα ή στην καλύτερη να παίρνει τότε τα πρώτα F-16 Viper».
Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προσθέτουν ότι «η Τουρκία δεν θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθνικού μαχητικού αεροσκάφους και επίσης όπως ανακοινώθηκε δεν θα πάρουμε οριστικά ούτε τα F-35».
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τούρκου καθηγητή πολιτικών επιστημών Ναίμ Μπαμπούρογλου, που ανέλυσε τις σχέσεις δυνάμεων που θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα το 2030 αν δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στον εκσυγχρονισμό του στόλου της πολεμικής της αεροπορίας. Οι Έλληνες θα έχουνε σκάφη F-16 Viper, F-35 και Rafale 4ης και 5ης γενιάς και τότε θα έχουν ξεκάθαρη υπεροχή στο Αιγαίο. Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα αυτό», είπε χαρακατηριστικά.
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι τρέχουν να προλάβουν την Ελλάδα και στον τομέα των drones, προτού η χώρα μας βγάλει στους αιθέρες το ελληνικό drone «Αρχύτας».
Τουρκία: Κρίσιμη επίσκεψη Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο
Η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ που προγραμματίζεται περί τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να δείξει την κατεύθυνση που θα έχει επιλέξει η Ουάσιγκτον στις κινήσεις της.
Αναλυτές και διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι συμφέρον των ΗΠΑ δεν είναι να χάσει την Τουρκία, αλλά να πετύχει –ιδανικά– ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε μία ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της.
Ειδήσεις σήμερα
Από την «κουκούλα» στις… χειροπέδες ο «Μάξιμος Σαράφης»
Ακίνητα για νέους και ζευγάρια έως 39 ετών με… μεσίτη την κυβέρνηση
Σόου Τσίπρα με Ράμμο και… πρόταση μομφής