Ο ίδιος και οι συνεργοί του εμφανίζονταν ως στελέχη ανύπαρκτης χρηματοοικονομικής εταιρίας παροχής δανείων με έδρα το εξωτερικό. Αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση και μεσολάβηση στη γρήγορη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιούν στελέχη του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, οι κατηγορούμενοι έπαιρναν τα έξοδα για την κατάθεση φακέλου με τα δικαιολογητικά, τα οποία δεν υπέβαλλαν σε κάποιο τραπεζοοικονομικό οργανισμό και φυσικά οι «πελάτες» δεν έπαιρναν ποτέ δάνειο.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κατηγορούμενοι λάμβαναν «γρηγορόσημα» από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών και το ύψος του δανείου που επιθυμούσαν να λάβουν. Προς το παρόν, οκτώ επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και σε καταστήματα εστίασης, φαίνεται να έχουν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ το συνολικό ποσό που φέρεται να έχουν αποσπάσει είναι περίπου 600.000 ευρώ.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», στις καταθέσεις τους στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, έκαναν λόγο για «βαλιτσάκι με ροδάκια, το οποίο μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου και περιείχε μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα», ενώ μιλούσαν για λεφτά «σε σακούλες και σε κίτρινους φακέλους, για μια διαφημιστική εταιρία, αλλά και μαύρο χρήμα χέρι με χέρι».
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν είχε εμφανιστεί στη ΓΑΔΑ, όπου τον είχαν καλέσει μέλη της Προανακριτικής για να καταθέσει, ενώ είχε διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, χωρίς όμως να εντοπιστεί στο πλαίσιο του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί.
Ο αξιωματικός, χειριστής της ασφάλειας του προστατευόμενου μάρτυρα, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 είχε επιδώσει στον «Μάξιμο Σαράφη» την κλήση για κατάθεση, με τον ίδιο να επιθυμεί να καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και φωνή, κάτι που είχε απορριφθεί από την Προανακριτική στη Βουλή.
Στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της πολυεθνικής είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε ούτε σε ποια μέσα ενημέρωσης ούτε σε ποια πρόσωπα δίνονταν τα χρήματα. Υποστήριξε επίσης ότι δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο «Μάξιμος Σαράφης» στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής είχε πει ότι δεν απαντά, όχι ότι δεν γνωρίζει, και θα «συνεισέφερε» όταν θα τον καλούσε η Δικαιοσύνη.